11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBătălie pe reducerea pensiilor uriaşe

Bătălie pe reducerea pensiilor uriaşe

Pensiile speciale şi ale parlamentarilor au ajuns şi ele subiect de dispută şi temă de campanie electorală. PSD şi PNL l-au îndemnat pe Emil Boc să taie privilegiile aleşilor neamului prin ordonanţă de urgenţă, deşi ştiu că acest lucru se poate face numai prin lege.

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că social-democraţii îşi menţin decizia de a-i cere premierului Emil Boc să emită un act normativ prin care să fie eliminate pensiile parlamentarilor. Boc a replicat spunând că regimul pensiilor nu poate fi reglementat prin ordonanţă de urgenţă şi că solicitarea este una demagogică. „În mod foarte clar, noi ne menţinem propunerea pentru domnul prim-ministru. Tocmai a avut şedinţă, dar probabil că poate să convoace o nouă şedinţă de a emite un act normativ care să abroge pensiile parlamentarilor, nu pentru că ar fi absolut necesar – îl anunţăm pe domnul Boc că într-o lună şi jumătate nu iese nici un parlamentar la pensie -, ci pentru a scoate acest subiect mincinos, demagogic şi penibil dintr-o discuţie serioasă“, a declarat Ponta după şedinţa de BPN a PSD. „Discuţia serioasă este referitoare la o lege unică a pensiilor. PSD, de altfel, a şi lucrat prin ministrul nostru de atunci, Marian Sârbu, la această lege. Susţinem o asemenea lege, dar nu vom fi niciodată de acord cu ceea ce a propus cabinetul Boc în ultimele zile, şi anume decuplarea calculării pensiilor de acel coeficient de 45% din salariul mediu. Nu suntem de acord cu mărirea penalităţilor pentru cei care se pensionează anticipat şi nici cu un proiect de lege care, de fapt, nu înseamnă în nici un caz un sistem unic de pensii, ci reducerea pensiilor pentru toţi vârstnicii din România“, a mai precizat liderul PSD.

Boc: Hrebenciuc şi Antonescu manipulează

Premierul Emil Boc îi acuză pe Hrebenciuc şi Antonescu de manipularea „brutală“ a opiniei publice prin solicitarea adresată executivului de a reduce pensiile parlamentarilor printr-o OUG şi le reproşează că ştiu foarte bine că regimul pensiilor şi salariilor nu poate fi reglementat prin ordonanţe. „Aş vrea să fac un comentariu cu privire la afirmaţiile unor lideri politici care invitau guvernul să adopte o ordonanţă de urgenţă cu privire la eliminarea pensiilor parlamentarilor. A fost şi afirmaţia domnului Hrebenciuc, a fost şi afirmaţia domnului Crin Antonescu de astăzi care, în mod brutal, manipulează opinia publică în scopul de a putea păstra pensiile parlamentarilor, spunând: «Ştiţi, guvernul să dea o OUG», Domniile lor ştiind foarte bine că prin OUG nu se poate reglementa regimul salariilor şi al pensiilor, ci numai prin lege“, a spus Boc. Premierul a amintit că executivul a emis la începutul anului o OUG, prin care a interzis cumularea pensiei cu salariul de la stat, însă aceasta nu a putut fi pusă în practică după ce Curtea Constituţională a decis că regimul pensiilor şi salariilor nu poate fi reglementat prin ordonanţe de urgenţă. „Domnii de la PSD şi PNL invită guvernul ca, în mod deliberat, să emită acte normative care să fie atacate la Curtea Constituţională, iar dânşii să rămână cu pensiile parlamentarilor“, a afirmat şeful executivului.

800 de milioane de euro reduceri prin recalcularea pensiilor uriaşe

Potrivit lui Boc, soluţia pentru reglementarea pensiilor parlamentarilor este cuprinsă în proiectul Legii pensiilor, pentru care guvernul a decis să îşi asume răspunderea. Parlamentul a amânat însă decizia privind data la care va avea loc procedura de asumare, fiind generat astfel un conflict între guvern şi reprezentanţii PSD şi PNL din parlament. Boc a mai amintit că PD-L a depus în luna ianuarie un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, care nu a fost votat. Potrivit şefului executivului, în urma aplicării Legii pensiilor s-ar face economii la buget de 500-800 de milioane de euro anual, prin recalcularea pensiilor speciale şi pensiilor parlamentarilor, în timp ce acordarea pensiei sociale minime de 350 de lei presupune un efort bugetar de 300 de milioane de lei anual. „Deci, cu banii care s-ar economisi din recalcularea pensiilor parlamentarilor şi a celorlalte pensii speciale am avea resurse şi să achităm în continuare pensia socială minimă pentru cei care sunt loviţi cel mai dur de criza economică şi să putem asigura o creştere a celorlalte pensii existente în România, începând cu cele mai mici, care se află la baza piramidei sociale“, a spus Boc. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a cerut ieri executivului să emită o ordonanţă de urgenţă, prin care să se elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, după ce o propunere similară a fost făcută duminică şi de liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII