8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile au început să execute garanţiile statului pentru IMM-uri

Băncile au început să execute garanţiile statului pentru IMM-uri

Pe fondul crizei, unele firme nu mai au lichidităţi pentru a plăti creditele, iar băncile execută garanţiile acordate IMM-urilor din Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Sumele plătite la nivel naţional se ridică la 62 de milioane de lei, în timp ce pe filiala Dolj ele sunt de 450.000 de lei.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pune la dispoziţia firmelor noi pachete de oferte de criză. Astfel, pentru susţinerea IMM-urilor care nu sunt rău-platnici, dar care au o criză temporară de lichiditate s-a realizat un produs denumit „Garantarea creditelor obţinute de la bănci pentru plata impozitelor la bugetul de stat“. FNGCIMM a încheiat cu Exim Bank o convenţie prin garantează 100%, prin sindicalizare, creditul de cofinanţare pe care orice aplicant ar dori să-l contracteze pentru implementarea proiectului. Tot la capitolul măsuri, prin derogare de la prevederile Legii nr. 346/2004 – privind IMM-urile, fondul garantează inclusiv cofinanţările la proiectele eligibile depuse de către consiliile locale sau asociaţii de consilii locale pentru proiecte de infrastructură rurală, tehnico-edilitară şi drumuri forestiere. De asemenea, procentul de garantare este de 80% – fiind maximul admis de Uniunea Europeană. Procentul este unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, unde media de garantare este de 60%.

Solicitările de garanţii au crescut de patru ori

Potrivit FNGCIMM, o caracteristică a acestei perioade o constituie realizarea proiectelor de investiţii de valori mai mici, orientate pe achiziţia de utilaje care, date în exploatare, generează imediat sursa de venit necesară pentru rambursarea ratelor de credit şi achitarea dobânzilor aferente. „În anul 2009, circa 80% din garanţiile acordate sunt pentru creditele în derulare, adică pentru reînnoirea liniilor de credit, iar 30-35% din portofoliul de garanţii este reprezentat de garanţiile solicitate pentru acoperirea scăderii valorii activelor imobiliare. Toate acestea au condus la o creştere a solicitărilor de garanţii cu peste 150% faţă de perioada similară a anului 2008“, spune Gheorghe Lăpădat, directorul FNGCIMM Dolj. Potrivit acestuia, actualul portofoliu de garanţii al filialei doljene se ridică la 23 de milioane de euro. Tot FNGCIMM susţine că acordarea garanţiilor financiare complementare sectorului IMM în 2009 a salvat menţinerea locurilor de muncă şi continuarea activităţii firmelor, prin reînnoirea liniilor de finanţare deschise la bănci: crearea unui loc de muncă ar costa 10.000 de euro, în timp ce menţinerea lui costă 1.200 de euro.
Trebuie remarcat că din cauza crizei a crescut gradul de executare a garanţiilor acordate de fond, la 62 de milioane de lei, de la doar 3,4 milioane de lei – plătite anul trecut. Pentru filiala Dolj, ele se ridică la circa 450.000 de lei. Potrivit datelor la nivel naţional, 40% dintre solicitările pentru plata garanţiilor vin din zona micilor firme care au declanşat procedura de faliment, ceea ce face ca sumele achitate de fond către bănci să fie aproape imposibil de recuperat. Specialiştii pieţei financiar-bancare susţin că procedura de recuperare este extrem de anevoioasă, chiar şi în cazul firmelor care nu sunt încă falimentare.
Tot la nivel naţional, anul acesta, 4.300 de firme au cerut garanţii şi peste 4.000 le-au şi primit. În aceeaşi perioadă din 2008, numărul solicitărilor a fost de doar 1.100, din care 1.075 au primit aprobarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS