17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriApartamente la jumătate de preţ

Apartamente la jumătate de preţ

Deşi pare incredibil, pentru a putea să-şi vândă locuinţele, în ultimul an, unii proprietari au fost dispuşi să negocieze scăderi de preţ de până la 50%. Situaţia nu poate fi generalizată, unii craioveni nefiind dispuşi să lase din preţ nici măcar un leu.

În ultimul an, tranzacţiile din piaţa imobiliară nu au mai avut o evoluţie predictibilă ca în anii anteriori şi nu au mai fost influenţate nici de raportul cerere-ofertă şi nici de anotimpuri. Nici perioada sărbătorilor de iarnă, când multe persoane venite acasă de la muncă din străinătate, cu economii, nici primăvara sau toamna, în plină perioadă a nunţilor şi a începerii anului şcolar/universitar nu au reuşit să convingă craiovenii să-şi cumpere o locuinţă, chiar dacă nevoia nu este încă acoperită de oferta din piaţă. De altfel, potenţialii cumpărători au fost prudenţi, chiar şi după lansarea programului „Prima Casă“, care nu a reuşit să-i determine pe mulţi să investească într-o locuinţă.

Reduceri mari de preţ la imobile second hand
 
La rândul lor, proprietarii au stabilit preţurile mai ales în funcţie de nevoia de a vinde şi de vechimea, uzura şi stadiul de confort al locuinţelor respective. „Unii proprietari au scăzut preţurile chiar şi cu 50% în urma negocierilor. Alţii însă nu au renunţat la nici un ban. Cei care au acceptat reduceri mari de preţ au fost, în special, cei care deţineau rezidenţiale second hand, care erau vechi şi implicau costuri mari de readucere la stadiul de confort“, a declarat Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Tendinţa a fost observată şi la nivel naţional, mai ales că majoritatea potenţialilor cumpărători nu au mai fost interesaţi de „preţul zonei“, ci de „preţul de criză“ negociat.
„Apartamentele vechi din Bucureşti au avut în perioada februarie-martie preţuri cu aproape 50% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut“, notează baniinostri.ro. Pe de altă parte, unii proprietari au renunţat să mai vândă şi şi-au scos locuinţele de la vânzare sau le-au închiriat.
„Din păcate, cei care îşi doresc o scădere dramatică a preţurilor, mânaţi de interesele personale, nu-şi imaginează că aceasta ar putea duce la un colaps al pieţei construcţiilor, dar şi al pieţei financiare. Preţurile trebuie să stagneze la un anumit nivel care să releve calitatea construcţiei, anul de construcţie, finisajele, amplasamentul şi celelalte avantaje“, afirmă specialiştii imobiliari.

Reducerea de până-n 8%, doar vorbe

Indiferent care sunt metodele (evidenţiaţi dezavantajele locuinţei, prezentaţi vânzătorului alte ofere spre care v-aţi putea orienta, le amintiţi că sunt foarte puţini cumpărători în piaţă) prin care reuşiţi să-l convingeţi pe proprietar să vă vândă locuinţa la un preţ mai mic decât cel cerut iniţial, aveţi însă grijă la procentul de reducere pe care vi-l propune. Având în vedere cursul valutar, pentru o locuinţă care anul trecut, la 6 octombrie, costa 70.000 de euro, craiovenii scoteau din buzunar aproximativ 275.000 de lei. Anul acesta, considerând că proprietarii i-au menţinut preţul, necesită un efort financiar de peste 298.000 de lei, cu 8,14% mai mult decât în 2008. Asta înseamnă că orice aşa-numită scădere de preţ de până-n 8% a locuinţei nu este decât un mod de a atrage clienţii şi nu o diminuare efectivă de cost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII