8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVânzarea Opel s-ar putea încheia săptămâna viitoare

Vânzarea Opel s-ar putea încheia săptămâna viitoare

Magna International Inc. şi banca parteneră Sberbank din Rusia plănuiesc să încheie luni sau marţi achiziţia pachetului majoritar de 55% din acţiunile Opel, potrivit unor surse citate de agenţia Reuters.

Compania canadiană trebuie să ajungă la un acord cu reprezentanţii muncitorilor Opel pentru economii anuale de 265 de milioane de euro, echivalentul a 387,4 milioane de dolari.
Sindicatele negociază cu Magna şi cu acţionarul minoritar General Motors Co. un plan de restructurare ce va trimite în şomaj câteva mii de muncitor din fabricile din Europa. Discuţiile dintre sindicalişti şi reprezentanţii Magna s-au reluat luni, potrivit agenţiei de presă Deutsche Presse-Agentur (DPA), după ce săptămâna trecută cele două părţi s-au ridicat de la masa negocierilor pentru a avea „timp să reflecteze“ asupra situaţiei. Liderul sindical Klaus Franz a declarat pentru DPA că a mai rămas de decis asupra unui punct important, dar că negocierile au intrat în ultima fază.
DPA a informat luni că punctul rămas de discutat între cele două părţi este dreptul sindicaliştilor de a lua parte la decizia de a închide liniile de producţie. De asemenea, sindicatele Opel nu acceptă planul Magna de a concedia 10.560 dintre cei 50.000 de muncitori din fabricile Opel din Europa, incluzând aici 4.500 de locuri de muncă din Germania.

Marea Britanie se teme pentru fabricile Vauxhall

Peter Mandelson, secretar în Ministerul Afacerilor din Marea Britanie, independent de discuţiile dintre Magna şi sindicatele Opel, a declarat luni că s-a pregătit să discute cu noii proprietari ai Opel pentru sprijin în ceea ce priveşte brandul geamăn Vauxhall. Un reprezentant al muncitorilor din fabricile Vauxhall din Marea Britanie a declarat că se teme că măcar 1.000 de locuri de muncă vor fi restructurate după preluarea de către Magna. Liderii sindicali au cerut să se înceapă discuţiile cu reprezentanţii Magna privind viitorul uzinelor din Luton din sudul Angliei şi din Ellesmere Port, din nord-vestul ţării. Mandelson speră ca discuţiile dintre liderii sindicali şi Siegfried Wolf, unul din directorii executivi ai Magna, să conducă la un rezultatul pozitiv, după cum a declarat presei cu ocazia unei vizite la Tokyo.
„Sindicatele caută informaţii şi asigurări solide în ceea ce priveşte viitorul fabricilor Vauxhall“, a spus Mandelson. Unele dintre ţările „mamă“ pentru uzinele Opel au solicitat Comisiei Europene să se asigure de faptul că înţelegerea cu Magna nu va favoriza Germania, având în vedere că executivul de la Berlin a promis un ajutor de 4,5 miliarde de euro pentru restructurarea Opel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS