8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOpt tehnologii care vor dispărea peste zece ani

Opt tehnologii care vor dispărea peste zece ani

S-au schimbat multe în ultimii zece ani. Cine ar fi crezut atunci că, mergând pe stradă, vom asculta muzică la un walkman? Cine ar fi crezut că vom folosi altceva decât modem-uri dial-up? Ce tehnologii vor dispărea în următorii zece ani?

www.techradar.com a făcut o listă cu opt „piese“ vor dispărea peste zece ani, analizând tehnologiile care au dispărut în ultimul deceniu. În opinia celor de la techradar.com, citaţi de digg.com, una dintre cele mai populare pagini de internet, tastatura şi mouse-ul vor fi printre primele lucruri care peste zece ani vor fi de domeniul trecutului. Acestea vor fi înlocuite de sisteme cu interfaţă touchscreen, probabil versiuni evoluate a ceea ce are acum iPhone. După cum a explicat analistul Jon Peddie, „computerul va răspunde mişcărilor pe care le faci, gesturilor din cap sau direcţiei privirii şi, într-o zi, chiar gândurilor“. Este posibil să dispară şi Hotspot-urile Wi-Fi, potrivit techradar.com, şi să fie înlocuite cu reţele „inteligente“, care să permită cetăţenilor acces la informaţii în timp real, eventual în conexiune cu sistemele multimedia ale viitoarelor automobile, privind mediul înconjurător şi tot ceea ce îi poate afecta în perioada imediat următoare. Liniile „terestre“ de telefonie sunt pe al treilea loc pe listă. Din ce spune analistul Michael Gartenberg, telefoanele „inteligente“ vor înlocui definitiv telefonia clasică. Multe companii s-au orientat către telefonie pe bază de IP-uri. Jon Peddie, în aprecierile sale, a mers un pas mai departe şi a spus că până şi telefoanele mobile vor lăsa locul unor dispozitive personale de tip HUD (Head-up display). În opinia specialiştilor citaţi, vor dispărea, de asemenea, şi discurile optice. Reţelele de distribuţie de soft video vor elimina nevoia de discuri optice.

Computere care te recunosc

Peste zece ani nu va mai fi nevoie de console şi alte dispozitive-interfaţă pentru jocuri. Spre exemplu, controller-ul pe care îl folosim astăzi la Xbox 360 se va transforma în ceva radical, o combinaţie între senzorii „telecomenzii“ Nintendo, un sistem video care să „citească“ mişcările şi dispozitive hardware în genul a ceea ce ofertă dispozitivul de control de la Guitar Hero. Computerele desktop vor dispărea cu totul. Pentru mulţi dintre utilizatorii de astăzi, desktop-urile sunt deja „moarte“. Statisticile arată că vânzările de astfel de sisteme au stagnat. În schimb, vânzările de calculatoare portabile cresc vertiginos. Motivul? Procesoarele Intel şi AMD din notebook-uri au ajuns la nivelul la care pot concura cu succes cu cele folosite la asamblarea computerelor de birou. Analiştii apreciază că vor dispărea şi sistemele de operare aşa cum le ştim astăzi. Peddie a declarat că acestea vor fi înlocuite de un browser care să poată administra toate funcţiile. „Vom vorbi cu el, ne va vedea şi ne va recunoaşte“, a apreciat Peddie despre acest viitor sistem. Pe locul opt al listei întocmite de techradar.com se află blog-urile. În zece ani, internetul va fi mult mai interactiv, după cum indică servicii precum Qik.com şi Google Wave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII