17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriKoenigsegg vrea să cumpere Saab în octombrie

Koenigsegg vrea să cumpere Saab în octombrie

Reprezentanţii producătorului suedez de maşini supersport Koenigsegg au declarat că doresc să încheie până la sfârşitul lunii viitoare înţelegerea cu General Motors pentru cumpărarea Saab. Finanţarea rămâne însă sub semnul întrebării.

Christian von Koenigsegg, directorul executiv şi proprietarul constructorului suedez, a declarat că s-au făcut progrese în negocierile pentru garantarea de către executivul suedez a împrumutului de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). „Termenul nostru limită pentru încheierea afacerii este încă sfârşitul lunii octombrie, după cum am declarat anterior“, a spus şeful Koenigsegg. Însă, un alt mare proprietar al Koenigsegg a declarat sâmbătă că este posibil ca firma suedeză să se retragă din procedura de cumpărare dacă până săptămâna aceasta nu se fac progrese privind garantarea împrumutului în valoare de mai multe miliarde de coroane suedeze. Omul de afaceri norvegian Bard Eker, cel care deţine o parte importantă din Koenigsegg, a declarat pentru cotidianul suedez Dagens Industri că „dacă nu este totul gata până miercuri, ne retragem“.
Von Koenigsegg a încercat să demonteze comentariul partenerului său de afaceri, spunând că el nu a văzut nici un risc ca înţelegerea să cadă şi că nu s-a stabilit un termen-limită atât de apropiat în negocieri.
Pe de altă parte, executivul suedez încă nu a comunicat oficial dacă va susţine sau nu afacerea prin garantarea împrumutului pe care firma suedeză vrea să îl facă la BEI. Cei de la Koenigsegg, susţinuţi de investitori americani şi norvegieni, au bătut palma cu General Motors să cumpere marca Saab, numai că a apărut problema finanţării achiziţiei. Luna aceasta, reprezentanţii Koenigsegg au spus că firma chineză Beijing Automotive Industry Holdings ar putea cumpăra o parte mică din pachetul de acţiuni al companiei, ceea ce ar putea rezolva parţial problema finanţării.

Speranţele Saab, puse în modelul 9-5

Saab a prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt noul model 9-5, de clasă premium, model de care se leagă speranţele companiei pentru o creştere a vânzărilor. Jan Ake Jonsson, directorul executiv al Saab, a declarat că ţinta vânzărilor la nivel global pentru acest model şi pentru versiunea combi este de 40.000-50.000 de unităţi pe an. Ca o comparaţie, în anul 2008, vânzările de modele din gamele 9-5 şi 9-3 au fost de 66.582 de unităţi la nivel mondial. Modelul 9-5 sedan, programat să apară în showroom-urile din Europa la începutul lui 2010, va avea un preţ care să îl pună în competiţie cu Audi A6, Seria 5 de la BMW şi Volvo S80. În Germania, Seria 5 porneşte de la un preţ de 36.800 de euro, preţurile lui A6 pornesc de la 34.950 de euro, iar S80 se vinde la preţuri începând cu 32.280 de euro. Versiunea break a lui 9-5 este programată să intre pe piaţă la începutul lui 2011.
Înţelegerea dintre General Motors şi Koenigsegg pentru cumpărarea brand-ului suedez a avut loc în luna august, Koenigsegg fiind un producător mic, deţinut de un consorţiu de investitori privaţi, care fabrică maşini cu preţuri în jurul a un milion de dolari bucata. În ceea ce priveşte modelul 9-5, „nava amiral“ în care Saab şi-a pus speranţele, este construit pe aceeaşi platformă GM Epsilon 2 ca şi Buick LaCross şi Opel/Vauxhall Insignia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS