10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUltima zi de lucru pentru 470 de ortaci din SNLO

Ultima zi de lucru pentru 470 de ortaci din SNLO

470 de mineri din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia rămân fără locuri de muncă şi vor beneficia de plăţi compensatorii în valoare de 29.000 de lei fiecare, urmând să încaseze, timp de maximum 24 de luni, un salariu mediu de 1.000 de lei.

Astăzi este ultima zi de lucru pentru 470 de ortaci din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). Minerii vor fi concediaţi în cadrul unui program de disponibilizări colective, lansat de SNLO, care a anunţat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj că va renunţa la 600 de salariaţi. După cum a precizat Daniel Burlan, directorul SNLO, astăzi este ultima zi de lucru pentru minerii care au depus cereri pentru a pleca din cadrul exploatărilor şi carierelor de lignit ale Societăţii Lignitului. Cu toate că încearcă încă din luna mai să realizeze concedierile de personal, conducerea producătorului de lignit nu a reuşit să atingă ţinta propusă din cauza emiterii cu întârziere a unei Ordonanţe de Guvern care reglementează disponibilizările colective, precum şi a lipsei de interes a minerilor faţă de oferta SNLO: concedierea şi acordarea de salarii compensatorii. Cuantumul acestora este de 29.000 de lei.

Vor încasa salariile compensatorii pe 8 octombrie

Pe lângă plăţile compensatorii, fiecare dintre cei 470 de mineri disponibilizaţi va încasa timp de maximum 24 de luni un salariu mediu de 1.000 de lei, plus două salarii în valoare totală de 1.300 de lei din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. „Conducerea SNLO va analiza în prima parte a anului 2010 posibilitatea continuării programului de reduceri de personal. Credem că până în aprilie 2010 vom putea disponibiliza încă 100 de angajaţi care se vor încadra în condiţiile de vechime şi de vârstă pentru a putea beneficia de plăţile respective şi de vechimea în muncă. Intenţionăm ca la sfârşitul anului 2012 să închidem ultimele mine de subteran. SNLO îşi propune să reducă 1.300 de locuri de muncă între 2009 şi 2012, minerii din subteran care nu vor intra în programele de prepensionare urmând să fie preluaţi de exploatările miniere de suprafaţă, unde riscurile pentru producerea de accidente sunt mult mai mici. Minerii care au depus acum cereri pentru disponibilizare vor primi pe 8 octombrie plăţi compensatorii în valoare de 29.000 de lei de persoană. Peste 90% din minerii concediaţi acum provin de la minele de subteran“, a declarat Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, care în prezent mai are aproape 9.000 de angajaţi.

Aşteaptă bani de la RAAN

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este cel mai mare producător de cărbune din România. În ultimii ani, pentru a face faţă cerinţelor pieţei au fost puse în aplicare mai multe programe de restructurare şi disponibilizare de personal. Criza economică a afectat serios bugetul Societăţii Lignitului, din cauza lipsei comenzilor. Acest lucru a condus la o scădere drastică a producţiei de cărbune de la 18 milioane de tone de lignit la 15 milioane de tone. Prin urmare, încasările au fost mai mici sau inexistente, lucru care a condus la creşterea datoriilor pe care SNLO le are de plătit către bugetul de stat. „Sperăm ca în această săptămână să încasăm 181 de milioane de lei de la beneficiarul nostru, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, care a primit un ajutor guvernamental de 218 milioane de lei. Cu aceşti bani ne vom plăti datoriile la bugetul de stat, care depăşesc 176 de milioane, şi vom vira şi în bugetele primăriilor impozitele şi taxele pe salarii. Este vorba de primăriile din zonele unde avem noi exploatări: Motru, Ciuperceni, Slivileşti, Fărcăşeşti, Plopşoru, Bâlteni, Cătunele, în Gorj. De asemenea, Berbeşti, Alunu, Mateeşti, în Vâlcea, precum şi Cusnicioara şi Floreşti în Mehedinţi“, a menţionat directorul SNLO, Daniel Burlan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII