10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMarian Jean Marinescu, militant pentru referendumul lui Băsescu

Marian Jean Marinescu, militant pentru referendumul lui Băsescu

Prim-vicepreşedintele PD-L Dolj, Marian Jean Marinescu (foto), a pus umărul la sprijinirea ideii unui parlament unicameral în România şi a organizării referendumului în ziua alegerilor, susţinând ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa locală din Craiova, că în felul acesta procesul de legiferare ar fi mult mai rapid şi că o astfel de organizare a alegerilor se face peste tot în Europa.
„Nu înţeleg de ce există atâtea comentarii negative vizavi de această idee. Cerând referendum, ceri vot. Părerea mea e că aici vorbim de oftica unuia că altul a avut ideea înaintea lui. Şi dacă ar fi adevărat că preşedintele Traian Băsescu foloseşte ideea referendumului în avantajul său, care e problema? Aşa e politica. Poate fi şi un calcul electoral, normal. Ce răspuns vă convine, că vi-l dau şi pe acela. Orice politician încearcă să îşi pună ideile în practică pentru a obţine mai multe voturi“, a declarat Marinescu.
Acesta a argumentat că stabilirea referendumului chiar în ziua alegerilor este un obicei practicat la nivelul întregii Europe, fiindcă ar fi mai ieftin.
„De ce se face referendumul odată cu alegerile prezidenţiale? Răspunsul este pentru că aşa se face peste tot în lume, ca să fie mai eficient din punct de vedere al costurilor. În felul acesta vin şi mai mulţi cetăţeni la vot, pentru că interesul va fi dublu şi, în felul acesta, şi alegerea preşedintelui este mult mai democratică şi are o şi mai mare reprezentativitate“, a spus prim-vicepreşedintele PD-L Dolj.

Parlamentul unicameral e mai rapid

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii presei locale, Marinescu a dezbătut problema unui parlament unicameral şi a argumentat că, într-un asemenea caz, procesul de legiferare ar fi mult mai rapid.
„Prin trecerea la parlamentul unicameral, procesul de legiferare se va face mult mai rapid, cu mai puţine modalităţi de a face tot felul de înţelegeri, şi obligă parlamentarul la o mai mare responsabilitate. Acum, dacă senatorul ştie că, la o lege, camera decizională este Camera Deputaţilor, nu îl interesează să se agite. Dar, dacă va fi doar o Cameră în Parlament, alesul va fi mai responsabil. De ce credeţi că se poate ajunge în situaţia să existe diferenţe atât de mari între cele două camere? Gândiţi-vă că în cele două camere există, în general, acelaşi procent al unui partid ori diferenţele sunt foarte mici. Aceleaşi dispoziţii de la partide se dau şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor. Părerile diferite apar la indivizi, dar aceiaşi indivizi nu pot să fie în aceeaşi cameră?“, a mai spus Marinescu în încercarea de a convinge presa locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII