24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFalimentul personal - bombă pentru bancheri

Falimentul personal – bombă pentru bancheri

Persoanele care intră în incapacitate de plată pot fi protejate de o lege potrivit căreia instanţa poate declara insolvenţa sau falimentul unei persoane fizice. În primul caz, omul scapă parţial de datorii, în al doilea, bunurile îi sunt executate pentru stingerea debitelor. Bancherii au luat foc, iar oamenii de afaceri cred că ar putea fi un „dezastru“.

Nu mai ai bani de rate? Intră în faliment personal! Un proiect de lege aflat în dezbatere în comisiile de specialitate din parlament ar putea proteja persoanele care nu mai au surse de venit, astfel încât să fie parţial scutite de plata unor datorii către bănci, către stat etc. Este vorba despre legea falimentului personal, despre care se vorbeşte în România de câteva săptămâni, în timp ce în alte ţări europene funcţionează de mai mulţi ani. Ideea apariţiei unei asemenea legi s-a născut după ce, în ultima perioadă, persoanele care şi-au pierdut locul de muncă fac eforturi disperate să-şi achite ratele către bănci sau, pur şi simplu, nu îşi mai permit acest lucru, timp în care sunt executate silit de creditorii menţionaţi. „Acum, necesitatea unei legi privind insolvenţa persoanelor fizice este imperios necesară, în condiţiile în care persoanele îndatorate nu au nici un fel de protecţie legală, deşi bancherii nu recunosc“, a declarat Gheorghe Piperea, promotorul proiectului de lege, cu ocazia unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Scăpare în faţa creditorilor

Prin declararea falimentului personal se urmăreşte protejarea persoanei fizice în faţa creditorilor. Există două modalităţi prin care o persoană fizică se poate apăra de creditori atunci când nu-şi mai poate plăti datoriile către bănci: intrarea în insolvenţă şi declararea falimentului personal. Procedura insolvenţei ar fi similară cu cea aplicată în acest moment firmelor: o persoană fizică intră în insolvenţă şi nu mai poate fi executată silit pe durata procesului. Potrivit conso.ro, proiectul de lege amintit stipulează că debitorii îşi pot declara insolvenţa printr-o cerere înaintată către instanţă (tribunal), iar soluţionarea va trebui formulată în termen de maximum cinci zile de la depunere. În acest fel, din momentul deschiderii procedurii de insolvenţă se suspendă toate urmăririle individuale contra debitorului, în sensul că acesta nu mai poate fi executat de bancă şi nici nu mai curg penalităţi pentru neplata la timp a ratelor. Dacă un debitor – persoană fizică – intră în insolvenţă şi vine cu un plan de reorganizare a contractelor de credit, este posibil să-i fie şterse o parte din datorii. În cazul în care se declară falimentul personal, bunurile celui care nu-şi mai poate plăti creditele vor fi vândute, în cel mult cinci luni de la data intrării în faliment, pentru a se recupera creditul.

Bancherii se opun: „Se creează portiţe pentru oportunişti“

Băncile, care oricum au înregistrat credite neperformante pe perioada crizei, nu sunt de acord cu o lege a falimentului persoanelor fizice, pe motiv că acestea îşi vor reveni din criza actuală, dar nu vor mai plăti datoriile restante din cauza potenţialului act normativ. „Nu privim cu ochi buni falimentul la persoane juridice, darămite la persoane fizice! Sunt multe firme care mimează insolvenţa pentru a nu-şi plăti creditele. Prin falimentul personal se creează portiţe legislative pentru oportunişti, care se vor prevala de acea lege pentru a nu-şi mai plăti datoriile. Românul este inventiv şi găseşte portiţe legale să scape de plata creditelor dacă va apărea o astfel de lege. Ne vom contamina de insolvenţă şi faliment de la persoane juridice şi la cele fizice“, a spus un bancher din Craiova. „O persoană fizică va fi în faliment o perioadă de un an, doi, trei, dar după aceea îşi poate reveni şi trebuie să desfăşoare o activitate aducătoare de venituri, pentru a putea trăi. Dar banca nu-şi va mai recupera banii niciodată“, a spus alt bancher. Proiectul legii falimentului personal se vrea un sprijin mai mult pentru debitorii care au fost bun-platnici, dar care în această perioadă au rămas fără locuri de muncă. Potrivit proiectului de act normativ, instanţa ar urma să stabilească dacă persoana fizică respectivă este chiar în situaţie de faliment sau mimează un dezastru financiar pentru a scăpa de datorii.

Afaceriştii se tem că-i bagă statul în faliment personal

„Este foarte bună ideea falimentului personal. Aşa vor fi protejate persoanele fizice de creditori. Problema este că legea ar putea fi un dezastru dacă nu e făcută cum trebuie, iar statul ne va băga pe toţi în faliment personal. Adică, dacă ai un leu datorie la impozite, statul îţi pune doi lei penalităţi şi te trezeşti că datoria ta a urcat la trei lei. Atunci, statul, ca şi creditor, îţi poate cere falimentul personal“, a spus Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). El spune că legea poate fi „cu dus şi întors“, pentru că, „în foamea de bani care este în România, ori stai cinci ani în faliment personal, ori îţi ia creditorul o treime din salariu. Sunt situaţii extreme, pentru că, dacă intri în faliment, tot te lasă pe drumuri, pentru că îţi ia toate bunurile ca să stingă datoria“. Există oameni de afaceri care au ipotecat către bănci casele şi maşinile personale, pentru credite luate în numele firmelor pe care le conduc. O „chichiţă“ legislativă în actul normativ privind falimentul personal i-ar putea lăsa pe drumuri pe aceştia. Oamenii simpli au păreri împărţite. „Ţara asta a ajuns într-o stare gravă dacă se vorbeşte despre falimentul unei persoane“, a spus Dan Golescu, din Craiova. „Mie mi se pare o idee bună falimentul personal. Aş avea răgaz să îmi pun ordine în finanţe“, a fost de părere Ionuţ Tudorel.

Săracii scapă de credite
Legea ar avantaja debitorii – persoane fizice –  care nu au bunuri pe numele lor. Dacă nu au nici casă, nici maşină, nici măcar un televizor cumpărat, băncile nu ar avea ce să le execute. Dacă aceşti oameni rămân fără serviciu, ei pot să intre în insolvenţă şi să scape astfel de datoriile către bănci.

Prin falimentul personal se creează portiţe legislative pentru oportunişti, care se vor prevala de acea lege pentru a nu-şi mai plăti datoriile. Românul este inventiv şi găseşte portiţe legale să scape de plata creditelor dacă va apărea o astfel de lege. Ne vom contamina de insolvenţă şi faliment de la persoane juridice şi la cele fizice“.

Un bancher din Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII