13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgramul Casa Verde, pe ultima sută de metri

Programul Casa Verde, pe ultima sută de metri

Craiovenii mai au la dispoziţie mai puţin de o săptămână pentru a depune proiectele pentru a doua etapă a programului „Casa Verde“. Beneficiarii pot obţine până la 80% din valoarea investiţiei făcute în sisteme de încălzire care utilizează energia alternativă.

Administraţia Fondului pentru Mediu a decis, la începutul acestei luni, prelungirea cu 15 zile a perioadei de depunere a proiectelor în cadrul celei de-a doua etape a programului „Casa Verde“. Autorităţile locale (cele care administrează banii pentru acest program) pot depune până pe 30 septembrie proiectele pentru asociaţiile de proprietari şi pentru unităţile publice pe care le au în administrare sau în proprietate.

Buget de 310 milioane de lei

Programul „Casa Verde“ vizează înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu unele care utilizează energie solară, geotermală şi eoliană ori altele care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului. Prin acest program, Administraţia Fondului pentru Mediu subvenţionează 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului (cu zece procente mai puţin faţă de cât se stabilise iniţial). Pentru acest an, bugetul alocat programului este de 310 milioane de lei (150 de milioane de lei în prima etapă, res-pectiv 160 de milioane de lei în cea de-a doua), cu 40% mai mic decât fusese stabilit iniţial. „De la 520 de milioane de lei, cât fusese anunţat iniţial pentru 2009, bugetul a fost redus la 310 milioane de lei. Beneficiari vor fi instituţiile publice, unităţile de învăţământ, spitalele, precum şi persoanele fizice din cadrul asociaţiilor de locatari, însă tot prin intermediul administraţiilor locale“, a declarat Alina Clonţ, purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), citată de imopedia.ro. În ceea ce priveşte persoanele care stau la casă, acestea nu vor putea obţine bani de la stat pentru a-şi monta sisteme care utilizează energie alternativă decât dacă îşi constituie o asociaţie de proprietari cu personalitate juridică. Cei care stau la bloc şi doresc să monteze panouri solare, pompe de căldură sau centrale eoliene trebuie să se adreseze asociaţiilor de locatari, care pot face apoi demersuri la autorităţile publice locale pentru includerea în program.

151 de proiecte, în prima etapă

Prima sesiune a programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care duc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului s-a încheiat cu depunerea a 151 de proiecte, care însumează aproximativ 100 de milioane de euro. În topul judeţelor cu cele mai multe dosare depuse pentru accesarea fondurilor nerambursabile din cadrul programului „Casa Verde“ se află Vrancea (17), urmat de Iaşi (16) şi Constanţa (13 proiecte).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS