16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmericanii vor oferte pentru servicii la Baza Kogălniceanu

Americanii vor oferte pentru servicii la Baza Kogălniceanu

Afacerile întreprinzătorilor privaţi din apropierea bazei de la Mihail Kogălniceanu vor creşte considerabil în perioada următoare, având în vedere că guvernul SUA vrea să impulsioneze colaborarea cu acestea. Forţele terestre ale SUA organizează pe 1 octombrie seminarul „Cum se fac afaceri cu Guvernul SUA“, urmărind să ofere companiilor interesate informaţii referitoare la procedurile de achiziţie şi modalitatea de prezentare a ofertelor. Firmele româneşti sunt invitate de echipa de ofiţeri contractori ai Forţelor Terestre ale SUA să depună oferte pentru o serie de produse şi servicii. Organizatorii doresc, de asemenea, să întocmească o listă de furnizori pentru aprovizionare, servicii şi construcţii, în cadrul programului militar care se desfăşoară la Mihail Kogălniceanu şi în Poligonul Babadag.
În perioada octombrie – decembrie 2009, guvernul SUA intenţionează să solicite oferte şi să atribuie noi contracte pentru mai multe servicii şi produse.

De la echipamente până la deszăpezire

Referitor la servicii, contractele vor fi atribuite pentru aprovizionarea cantinei unităţii şi personal pentru cantină, livrarea de combustibil vrac, depozitarea şi gestionarea mărfurilor, întreţinerea drumurilor şi terenurilor, deszăpezire, colectarea deşeurilor, curăţenie, spălătorie auto, curăţătorie, dezinsecţie, furnizare de servicii internet, mutarea şi depozitarea mobilierului, întreţinerea generatoarelor şi a sistemelor de ventilaţie şi aer condiţionat şi de clădiri şi aprovizionare cu apă. În ceea ce priveşte produsele, sursele citate de NewsIn susţin că americanii au nevoie de echipamente, mobilier şi decoraţiuni pentru sala de mese, echipamente pentru întreţinerea atelierelor, scaune pentru sala de cinema, echipament pentru sala de sport şi mobilier pentru sala de lectură. „Suntem nerăbdători să continuăm consolidarea parteneriatului nostru prin îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, aprofundarea cunoştinţelor noastre referitoare la mediul de afaceri din România şi creşterea numărului de contractori români din domeniul serviciilor, aprovizionării şi construcţiilor, atât în acest an, cât şi în viitor“, au declarat oficialii SUA care organizează seminarul. Seminarul „Cum se fac afaceri cu Guvernul SUA“ va avea loc la Căminul Cultural din localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, iar firmele româneşti vor putea participa numai pe bază de înscriere.

60.000.000 de dolari până în 2007

Conform unor surse, până în 2007, US Army a investit în aceste baze aproximativ 60.000.000 de dolari.
Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu“ (LRCK) a beneficiat de investiţii, extinderi şi modernizări în valoare de peste 30 de milioane de dolari, susţinute de forţele americane în timpul şederii lor pe acest aerodrom.
În urmă cu doi ani, Pentagonul a alocat 35 de milioane de dolari pentru construirea unor noi clădiri în zonă, destinate găzduirii a aproximativ 2.000 de militari americani. Alte 20 de milioane de dolari au fost alocate pentru construirea unor noi imobile în incinta Bazei Mihail Kogălniceanu în cursul anului 2008.
Micii întreprinzători din Kogălniceanu au simţit deja gustul banilor americani în timpul războiului din Golf, când în zonă au fost cantonaţi până la 7.000 de soldaţi. Conform estimărilor din anii trecuţi, în zonă erau aşteptaţi să se mute aproximativ 10.000 de militari americani şi membrii familiilor acestora, numărând 13.800 de persoane.
Impactul social al acestor baze poate fi prevăzut ca unul important. În Germania, la Offenbach, a funcţionat o bază militară americană şi, până la desfiinţarea acesteia, circa 70% dintre locuitori lucrau pe linie de servicii pentru militarii americani şi familiile acestora. După desfiinţarea bazei, oraşul a devenit practic mort.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS