12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri3.000 de firme, inactive fiscal

3.000 de firme, inactive fiscal

Din neglijenţă sau cu intenţie, societăţile doljene nu-şi depun declaraţiile la Fisc. Aşa au ajuns la un pas de a fi scoase în afara legii aproape 3.000 de contribuabili din Dolj, introduşi pe lista de inactivi fiscal. Curios este că printre aceştia se numără şi câteva asociaţii de proprietari din Craiova, care nu au depus la timp actele la Finanţe.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a declarat, în vara aceasta, aproape 3.000 de contribuabili din Dolj ca fiind inactivi din punct de vedere fiscal. Înseamnă aproape o treime din numărul de societăţi active din judeţ. Lista este publicată pe site-ul ANAF şi conţine exact 2.732 de contribuabili, declaraţi inactivi din punct de vedere fiscal, conform unui ordin al preşedintelui ANAF. Cei mai mulţi sunt agenţi economici din domeniul comerţului, din construcţii, consultanţă, dar şi din imobiliare. Agenţii economici declaraţi inactivi nu mai au dreptul să emită facturi, iar dacă le emit, aceste acte nu au nici o valabilitate fiscală. Practic, ei nu mai pot desfăşura o activitate economică normală, dar au voie să plătească salarii şi diverşi creditori. Intră pe lista „inactivilor“ firmele care la două termene consecutive de raportare nu şi-au depus declaraţiile obligatorii către Finanţe. Ceea ce înseamnă că dacă o firmă nu a depus actele şase luni, ori este neglijenţă, ori rea-voinţă. Plătitorii de taxă pe valoarea adăugată mai au o problemă dacă sunt declaraţi inactivi: codul de TVA devine invalid până la remedierea disfuncţionalităţilor cu Finanţele. Există agenţi economici care profită de legislaţia actuală pentru a fi declaraţi inactivi fiscal. Unele astfel de firme nu vor să depună declaraţiile, aşteptând să fie scoase în afara legii din diverse motive (vor să-şi lichideze afacerea şi aşa este cel mai puţin costisitor pentru ei). Altele nici nu au habar că au intrat pe lista firmelor inactive fiscal. Directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu, spune că „sunt atât de multe firme inactive pentru că nu vin să îşi depună declaraţiile. În plus, în cazul în care firmele inactive nu vin la noi să îşi depună declaraţiile atunci vor fi radiate din Registrul Comerţului“.

Asociaţii de proprietari, inactive fiscal

Pe lista cu cei aproape 3.000 de contribuabili inactivi figurează şi asociaţii de proprietari din Craiova, care nu şi-au depus actele la timp, cum ar fi declaraţiile pentru salariaţi. Pe lista Fiscului figurează ca inactive Asociaţia de Proprietari (AP) bloc U1 Calea Bucureşti, AP nr. 2 de pe strada Romul, AP nr. 6 de pe Ştirbei Vodă, Asociaţia de Locatari nr. 97, pe strada Teodor Aman şi Asociaţia de Locatari nr. 6 de pe bulevardul Decebal. Activitatea asociaţiilor nu este afectată, acestea putând încasa bani de la proprietarii de apartamente. Dar neglijenţa administratorilor şi contabililor poate crea neplăceri dacă nu-şi remediează situaţia. „Teoretic, ei nu mai au voie să mai emită acte. Asociaţiile de proprietari au voie să taie chitanţe oamenilor şi să le încaseze banii. În practică, ei nici nu ştiu că sunt inactivi. Oamenii trebuie să ia legătura cu noi, să vadă ce acte nu au depus şi să le aducă, pentru a nu crea neplăceri şi mai mari“, a spus directorul Fiscului doljean.

Şefii asociaţiilor habar nu aveau

Unii dintre preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari declarate inactive fiscal nu ştiau că figurează pe o astfel de listă la Finanţe. „Nu ştiu pentru ce suntem pe acea listă. Voi verifica să văd despre ce este vorba“, a spus preşedintele Asociaţiei de Locatari nr. 97, Liviu Turache. „Acum am aflat că suntem inactivi. Nu înseamnă mare lucru. Nu am depus declaraţiile la finanţe. Am fost bolnavă o perioadă. Vom merge să le depunem“, a spus Mihaela Ciulea, administrator la Asociaţia de Proprietari nr. 2, de pe strada Romul.

Cum se pot feri firmele bune

În primul rând, verificaţi pe site-ul ANAF dacă partenerul de afaceri este pe lista firmelor inactive. Apoi, pe lista celor reactivate, poate că între timp şi-a depus declaraţiile şi firma este activă din nou. Se mai poate verifica dacă firma cu care veţi fi parteneri de afaceri are sau nu cod activ de TVA. În cazul în care o firmă inactivă v-a emis o factură, trebuie să ştiţi că documentul nu are valoare fiscală şi nici nu poate produce efecte juridice, spun specialiştii finanţişti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU