12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriObrazul de primar cu excursie în Grecia se ţine

Obrazul de primar cu excursie în Grecia se ţine

Alt lot de 12 funcţionari din administraţia judeţeană a plecat să se şcolească pe bani publici la Buşteni. Iar un grup de primari a fost trimis în Grecia. Cursurile sunt ţinute, bineînţeles, prin Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Craiova (CRFCAPL), condus de Bombonica Dudău.

Pentru perfecţionarea angajaţilor, aşa cum spune legea, Consiliul Judeţean Dolj nu precupeţeşte nici un leu. Personalul din administraţie trebuie să se şcolească şi nu oricum, ci, mai ales, în străinătate, la munte, la mare, după sezon. Ultima ieşire s-a făcut la munte, la Buşteni, cu un grup de 12 persoane, personal de execuţie din cadrul CJ Dolj.
Excursia, distracţia şi, mai ales, trainingul sunt în sarcina CRFCAPL şi a Bombonicăi Dudău. Care are mult „lipici“ la Consiliul Judeţean Dolj şi câştigă toate licitaţiile de formare a funcţionarilor publici. Cel puţin aşa s-a întâmplat în acest an, când şi-a descalificat toţi adversarii, inclusiv Institutul Naţional de Administraţie, în subordonarea căruia se află.
„Anul acesta, licitaţia a fost câştigată de CRFCAPL. Conform Legii nr. 188/1999, art. 50, s-au ţinut mai multe cursuri de perfecţionare. În total, 143 de funcţionari publici au fost înscrişi la cursuri, care se desfăşoară în mai multe etape. Suma alocată de la buget se ridică la 53.650 de lei, fără TVA. Noi am făcut o licitaţie pentru aceasta, am anunţat-o pe SEAP şi am primit trei oferte, de la Craifor, INA Bucureşti şi o firmă privată. Cel mai mic preţ l-a avut centrul din Craiova, care, bineînţeles, a şi câştigat licitaţia. Nu este nici o susţinere politică sau de alt fel. CRFCAPL a propus întotdeauna preţuri mai mici. Acum ştiu că se pleacă la Buşteni, aşa am auzit de la angajaţi. Sunt 12 angajaţi ai CJ Dolj, personal de execuţie“, a declarat administratorul judeţului, Alin Mitrică. Acesta a devenit subit foarte zgârcit în declaraţii. Şi nici măcar nu cunoaşte cu precizie ce cursuri de specializare fac angajaţii de la consiliu şi unde.
La rândul său, directoarea CRFCAPL, vădit indignată că este întrebată cum este cheltuit banul public, mai ales că are contract cu Consiliul Judeţean Dolj, confirmă locaţia, Buşteni. „Ce vrei, dragă?! Sunt la mama la cimitir! Vino după mine să mă verifici. Ce? Lăsaţi-mă în pace, ce vă interesează pe voi? Uitaţi de existenţa mea! Da, am un program cu consiliul judeţean la Buşteni! Ce vă interesează tema?“, ne dojeneşte Bombonica Dudău şi închide brusc telefonul.

Criză, criză, dar ne perfecţionăm

Surse din cadrul CJ şi al unor agenţii de turism din Craiova spun că, în urma apariţiei articolului în GdS din 2 septembrie, în care arătam cum centrul din Craiova are o pasiune suspectă pentru o anumită agenţie de turism, Bombonica Dudău a cam rămas fără clienţi. Mai ales în rândul primarilor din mediul rural doljean, care stau prost cu bugetele de criză. Dar care, fiind ordonatori de credite, mai puteau să stoarcă nişte bani ca să se perfecţioneze. Şi astfel, împăcau şi capra, şi varza, şi lupul: făceau cursuri de perfecţionare, mergeau în concediu şi onorau şi ofertele Bombonicăi. Cu toate acestea, centrul şi-a mai găsit clienţi printre edilii din mediul rural, cum ar fi primarul comunei Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, sau al comunei Bucovăţ, Constantin Vasile, pe care i-am căutat pe la primărie, dar nu i-am găsit. Pentru că „au fost trimişi la specializare în Grecia“, spun angajaţii. Lor li se alătură alt ales local din judeţul Mehedinţi, precum şi medici de familie. Reprezentanta Craifor a ţinut secrete destinaţia şi, mai ales, ora şi locul de plecare în excursie. Pentru cele şapte zile de şcolire în Grecia, costul pentru fiecare persoană care participă la seminar se ridică la 2.900 de lei. La acesta se adaugă 750 de lei, taxa de şcolarizare percepută de centru. Grupul din Grecia este însoţit chiar de directoarea centrului pe post de lector şi care în acest mod se bucură de gratuitate. Pentru a afla cu siguranţă unde se află Bombonica Dudău, am sunat la sediul centrului. Locţiitorul acesteia ne-a spus: „Nu este domnişoara directoare la centru. Dacă vreţi să aflaţi ceva, să faceţi o cerere pe Legea 544/2001 şi, dacă întrebarea este pertinentă, veţi primi răspuns“, ne apostrofează directorul adjunct Coman de la CRFCAPL. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII