10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞanse pentru liceenii doljeni

Şanse pentru liceenii doljeni

Comisia Europeană a dat startul înscrierilor pentru cea de-a treia ediţie a concursului tinerilor traducători Juvenes Translatores, adresat liceelor din UE. Şcolile îşi pot depune candidaturile până pe 20 octombrie 2009, urmând să lanseze în competiţie câte cinci elevi născuţi în 1992.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, înscrierile se vor desfăşura în două etape. Într-o primă fază, liceele din toate statele membre se pot înscrie on line. După 20 octombrie, şcolile care vor participa în concurs vor fi selectate prin tragere la sorţi. Numărul unităţilor de învăţământ participante din fiecare stat membru va corespunde numărului de voturi atribuite fiecărui stat membru în cadrul Consiliului Uniunii Europene, înmulţit cu doi. Conform acestei modalităţi de calcul, România va putea înscrie în concurs 28 de licee. În a doua etapă, fiecare liceu trebuie să transmită numele a cinci elevi născuţi în 1992. Aceştia trebuie să aleagă limba din care şi în care intenţionează să traducă un text. Ei sunt liberi să aleagă între cele 23 de limbi oficiale ale UE (de exemplu, din polonă în română sau din malteză în finlandeză). Concursul va avea loc pe 24 noiembrie 2009, iar proba de traducere se va desfăşura în acelaşi timp în toate statele membre, sub supravegherea liceelor participante. Concurenţii vor avea la dispoziţie două ore pentru traducerea textului pe care liceele îl vor primi cu puţin timp înainte de începerea competiţiei, fiind permisă utilizarea dicţionarelor, însă nu şi a dispozitivelor electronice.
Traducerile vor fi evaluate de un comitet de traducători profesionişti din cadrul Direcţiei Generale Traduceri a Comisiei, iar juriul concursului va desemna cea mai bună traducere din fiecare stat membru.
Toţi câştigătorii vor fi invitaţi la o ceremonie de decernare a premiilor la Bruxelles, care se va desfăşura în prezenţa comisarului european pentru multilingvism, Leonard Orban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS