10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile execută locuinţele restanţierilor

Băncile execută locuinţele restanţierilor

Dacă până acum băncile se fereau să scoată la vânzare apartamentele rău-platnicilor pentru că nu existau cumpărători pe piaţă, de ceva vreme, locuinţele acestor clienţi sunt o mană cerească pentru doritorii de „chilipiruri“. Atracţia cumpărătorilor este mare pentru că băncile vând casele la 75% din valoarea reală.

Băncile scot din ce în ce mai multe apartamente şi case la vânzare, după ce proprietarii nu îşi mai permit să îşi achite împrumuturile garantate cu ipotecă. Unele instituţii bancare afişează locuinţele scoase la vânzare chiar pe site-urile proprii. Până în urmă cu câteva luni, băncile se fereau să ajungă la executarea silită a clienţilor care nu-şi mai permiteau să-şi achite creditele garantate cu ipotecă. Aceasta din cauză că băncile s-ar fi ales cu o grămadă de locuinţe pe cap. „Nu vrem să ne transformăm în imense agenţii imobiliare“, spuneau bancherii la început de an, când piaţa imobiliară era îngheţată de-a dreptul. De atunci şi până acum, numărul datornicilor care au credite ipotecare a crescut vertiginos, iar băncile scot la executare apartamentele, pentru a-şi recupera creditele.

Datornicii, scoşi în stradă rapid  

Din ce în ce mai multe persoane care rămân fără locul de muncă nu mai au posibilitatea să îşi plătească şi creditul ipotecar. Pentru cei care vor să-şi renegocieze contractul de credit, unităţile bancare au pârghii să găsească păsuire (tot în avantajul băncii). Însă, clienţii care nu mai pot în nici un fel să îşi achite ratele lunare rămân fără casă mai devreme sau mai târziu. Banca Naţională a României (BNR) anunţa zilele trecute că au scăzut uşor restanţele la creditele de peste 20.000 de lei, la nivelul întregii ţări. BNR susţinea că suma restantă la creditele mari rămâne foarte mare. Totuşi, există bănci care au din ce în ce mai multe executări de locuinţe, acţiuni care vin din urmă. În acelaşi timp, contractele de credit sunt învestite cu titlu executoriu. Astfel se ajunge la situaţia în care băncile nu mai trec dosarele prin justiţie, ca înainte, ci execută direct debitorii.

Banca vinde casa la 75% din cât face

Experţii agreaţi de bancă evaluează locuinţa la preţuri ceva mai mici decât se aşteaptă proprietarii imobilelor. „Evaluăm conform normelor ANEVAR“, se justifică evaluatorii. După o evaluare strictă şi exigentă, banca scoate la licitaţie apartamentul la un preţ mult mai mic: doar la 75% din cât a fost evaluat imobilul. „Suntem mai exigenţi la evaluare. Nu supraevaluăm locuinţele, ca să vindem apoi la valoare mai mică decât preţul real. Se face o evaluare realistă a imobilului. După care, preţul de pornire a licitaţiei este de 75% din cel de evaluare. Dacă se vinde la acest preţ şi banca îşi recuperează debitul, atunci diferenţa o primeşte fostul proprietar al imobilului. Banca nu este cămătar!“, spune un bancher din Craiova. Depinde de politica băncii cât de jos poate să lase preţul la locuinţele executate şi câte licitaţii organizează în acest sens. În acelaşi timp, proprietarul căruia i-a fost executat imobilul are dreptul la banii obţinuţi pe imobil, după ce creditorul îşi recuperează debitul.

Apartamentele executate, ceva mai căutate

Un reprezentant al unei bănci craiovene spune că la o evaluare exigentă şi la un preţ de vânzare care coboară la 75% din valoarea apartamentului, acesta îşi poate găsi foarte uşor cumpărători. „Vin mulţi clienţi în bancă şi ne întreabă dacă avem apartamente la vânzare pentru că vor să se înscrie la licitaţii. Faptul că sunt preţurile ceva mai mici decât pe piaţă este o atracţie pentru clienţi“, spune un bancher craiovean. Banca poate scădea preţul locuinţei scoase la licitaţie, dacă nu se prezintă cumpărători „la prima strigare“. Cine are cash suficient se înscrie la astfel de licitaţii, cine nu… Agenţiile imobiliare nu se tem de concurenţa băncilor pe piaţa de profil pentru că „nu sunt oferte aşa de multe de la bănci care să influenţeze piaţa imobiliară. Şi înainte executau băncile locuinţe… Dacă băncile ar avea aşa de multe oferte pentru apartamentele scoase la licitaţie, nu ar apela la agenţiile imobiliare să le vândă“, spune Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Despre clienţii care se interesează la unităţile bancare dacă mai au apartamente ieftine la vânzare, vicepreşedintele ARAI este de părere că „probabil, genul acesta de cumpărători sunt speculanţii care se găseau şi înainte pe piaţa imobiliară“. Ei vor să cumpere ieftin de la bănci, pentru a vinde apoi mai scump.

Suntem mai exigenţi la evaluare. Nu supraevaluăm locuinţele, ca să vindem apoi la valoare mai mică decât preţul real. Se face o evaluare realistă a imobilului. După care preţul de pornire a licitaţiei este de 75% din cel de evaluare. Dacă se vinde la acest preţ şi banca îşi recuperează debitul, atunci diferenţa o primeşte fostul proprietar al imobilului. Banca nu este cămătar!“.
Bancher din Craiova
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII