12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIndemnizaţie de şomaj de 1.277 de lei

Indemnizaţie de şomaj de 1.277 de lei

Chiar dacă statutul de şomer nu este de invidiat, cel mai „bogat“ şomer din judeţul Dolj primeşte anul acesta o indemnizaţie de 1.277 de lei. Cu aşa un venit lunar, doljeanul poate face invidioşi mulţi salariaţi.

Dacă, în 2007, cea mai mare indemnizaţie de şomaj plătită în Dolj a fost de 932 de lei, iar în 2008, de 1.020 de lei, anul acesta, şomerul cu cea mai mare indemnizaţie încasează lunar cu 37%, respectiv 25% mai mult. „Cea mai mare indemnizaţie primită de un doljean a fost, în luna iulie, de 1.277 de lei“, a declarat Daniela Neagoe, directoarea coordonatoare adjunctă a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. De la începutul anului, aceasta a fost cea mai mare indemnizaţie în plată a unui doljean, exceptând-o pe aceea de peste 860 de euro pe lună obţinută, timp de trei luni, de un bărbat care a intrat în şomaj în Spania şi a solicitat menţinerea indemnizaţiei după întoarcerea în România.

„Cei mai mulţi şomeri doljeni au primit în medie 470 de lei/lună“

Potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificările ulterioare, absolvenţii primesc o indemnizaţie de şomaj în valoare de 50% din salariul minim garantat în plată, adică 300 de lei, având în vedere nivelul actual al salariului minim garantat în plată. În ceea ce priveşte persoanele care solicită indemnizaţie de şomaj după ce au lucrat, acestea primesc ajutor de la stat de 75% din salariul minim garantat în plată. În funcţie de stagiul de cotizare, la această sumă se adaugă 3% (în cazul unui stagiu de cotizare de cel puţin trei ani), 5% (stagiu de cotizare de minimum cinci ani), 7% (stagiu de cotizare de minimum zece ani) sau 10% (stagiu de cotizare de minimum 20 de ani) din media pe ultimele 12 luni lucrate a salariului de încadrare.
Asta înseamnă că, în ultimul an de muncă, şomerul a cărei indemnizaţie de şomaj este în prezent de 1.277 de lei a avut un salariu de încadrare de cel puţin 8.270 de lei (considerând un stagiu de cotizare de minimum 20 de ani). În cazul unui stagiu de cotizare mai mic, salariul de încadrare al respectivei persoane ar fi trebuit să atingă un nivel incredibil – variind între 11.814 lei (stagiu de cotizare de minimum zece ani) şi peste 27.000 de lei (stagiu de cotizare între trei şi cinci ani).
Nu toţi şomerii au fost însă la fel de norocoşi. „Cei mai mulţi doljeni şomeri au primit în medie aproximativ 470 de lei/lună“, a precizat Daniela Neagoe. Având în vedere legislaţia în vigoare, asta înseamnă că majoritatea şomerilor în plată au un stagiu de cotizare între trei şi cinci ani şi în ultimele 12 luni lucrate au avut un salariu de încadrare echivalent cu salariul minim pe economie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU