12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii se împrumută tot mai puţin

Doljenii se împrumută tot mai puţin

În primele şase luni ale anului, volumul creditelor contractate de doljeni a scăzut cu aproape 4%, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul împrumuturilor a crescut cu peste 14%.

Diminuările de personal şi de salarii din ultima perioadă şi noile condiţii de creditare ale băncilor comerciale (creşterea dobânzilor, micşorarea gradului de îndatorare) au influenţat considerabil comportamentul financiar al doljenilor. Încă de la începutul anului, ei au fost foarte prudenţi cu cheltuielile, inclusiv cu datoriile mai vechi sau mai noi. Potrivit ultimului studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, în luna iunie a acestui an, în paralel cu diminuarea restanţelor doljenilor către bănci, volumul creditelor contractate a scăzut. Drept urmare, dacă în ianuarie 2009 volumul împrumuturilor contractate în judeţ ajunsese la aproximativ 4,963 miliarde de lei, la sfârşitul lunii iunie 2009 acesta era de aproximativ 4,770 miliarde de lei, respectiv cu 3,90% mai puţin. Asta în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul împrumuturilor a crescut cu 14,43%. Această tendinţă de diminuare a datoriilor bancare a fost observată încă din primăvară de reprezentanţii băncilor comerciale. „Foarte multe persoane se tem să se îndatoreze. Din cauza instabilităţii economice se gândesc că nu ar putea să achite împrumutul făcut“, au declarat surse oficiale din una dintre băncile comerciale din Craiova.

A crescut ponderea împrumuturilor în valută

Potrivit datelor furnizate de BNR, volumul de credite în valută a ajuns să fie aproximativ egal cu cel în lei.
Din cele 4,770 miliarde de lei împrumutate de doljeni până la sfârşitul lunii iunie 2009, aproximativ 2,388 miliarde sunt credite contractate în lei şi aproximativ 2,381 miliarde sunt credite în valută.
Asta în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cele 4,312 miliarde de lei împrumutate până la sfârşitul lunii iunie, 2,331 miliarde (aproximativ 54%) erau în lei şi doar 1,980 miliarde (aproape 46%) erau în valută.

45% din credite sunt pentru nevoi personale

Cele mai solicitate au fost creditele pentru nevoi personale fără ipotecă. Potrivit datelor BNR, din cele 4,770 miliarde de lei, valoarea creditelor având ca destinaţie consumul a fost de peste 2,133 miliarde, adică aproape 45%. Bancherii au explicat că situaţia se datorează, în principal, faptului că pentru împrumuturile de nevoi personale este necesară cea mai puţină documentaţie. În plus, doljenii se tem că ar putea rămâne fără casă şi se feresc de creditele cu ipotecă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII