22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGreşeli de evitat la primul interviu

Greşeli de evitat la primul interviu

La firmele mari, în ge-neral, primul contact cu un potenţial angajator este reprezentat de un interviu, care se ţine cu o persoană care recrutează.

Fie că este reprezentantul unei firme de recrutare forţă de muncă, fie că este unul din inspectorii de la Departamentul de resurse umane, persoana care vă intervievează are rolul de a hotărî dacă puteţi corespunde sau nu cerinţelor firmei şi dacă CV-ul dumneavoastră merită să ajungă pe biroul celui care decide dacă veţi fi sau nu angajat. Totuşi, oricât de mult v-aţi dori locul respectiv de muncă, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să fiţi ponderat. „Recrutorii sunt, în general, persoane calde, prietenoase şi săritoare, fiind datoria lor să vă ghideze prin întregul proces de angajare şi să vă ajute. Cu toate acestea, nu uitaţi că ei sunt nişte profesionişti respectabili şi  trebuie să-i trataţi că atare – fiţi prietenos, dar nu exagerat de familiar“, avertizează specialiştii ejobs.ro, care vă sfătuiesc să nu cereţi niciodată recrutorului să pună o vorbă bună pentru dumneavoastră sau să-i transmită managerului un anumit mesaj. De altfel, sfatul general al specialiştilor în resurse umane este acela ca în prezenţa recrutorului să nu spuneţi sau să faceţi nimic din ce nu aţi spune sau aţi face în prezenţa şefului.

Recrutorul nu vă consiliază

În plus, nu încercaţi să-i cereţi sfaturi pentru o potenţială carieră în interiorul firmei pe care o vizaţi. Asta deoarece rolul recrutorului nu este acela de a vă consilia şi de a va ajuta să obţineţi un job, ci doar acela de a vă ajuta să treceţi cu uşurinţă prin tot procesul de recrutare al companiei respective. „Le puteţi pune întrebări despre compania respectivă sau despre domeniu, în general, dar încercaţi să faceţi referinţă la jobul la care v-aţi înscris“, spun specialiştii.

Nu puneţi întrebări
despre ceilalţi candidaţi

Totuşi, sub nici o formă nu cereţi informaţii despre alţi candidaţi. Asta deoarece recrutorii nu pot oferi astfel de detalii. În plus, veţi părea nesigur pe calităţile şi aptitudinile dumneavoastră, iar siguranţa de sine este esenţială în obţinerea unui loc de muncă. Dacă vreţi totuşi să vă faceţi o impresie despre concurenţă pentru jobul respectiv, vă puteţi interesa dacă firma recrutează în continuare candidaţi pentru jobul respectiv, câţi candidaţi s-au înscris, cum trebuie să fie candidatul ideal pentru postul respectiv, ce puteţi face pentru a vă mări şansele de a fi ales pentru această poziţie (poate mai aveţi nevoie de un curs de perfecţionare, de o scrisoare de recomandare).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS