5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStolojan: România trebuie să prezinte doi-trei candidaţi pentru comisarul european

Stolojan: România trebuie să prezinte doi-trei candidaţi pentru comisarul european

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ieri că este important ca România să prezinte două-trei variante de comisar european, portofoliile vizate fiind agricultura, dezvoltarea regională şi transporturile.
„România este bine să pregătească nu numai un candidat pentru postul de comisar european. Pe noi ne interesează câteva portofolii la nivelul Comisiei Europene: agricultura, transporturile şi dezvoltarea regională. Ceea ce trebuie să facă România este să aibă nu un singur candidat, ci mai mulţi, care, fiecare prin experienţe, zona în care a activat, să prezinte cele mai bune calificări pentru a putea avea pretenţii la un portofoliu important“, a spus Stolojan. Acesta a menţionat că, la nivelul coaliţiei de guvernare, nu s-a discutat încă subiectul desemnării unui candidat pentru comisarul european, aceste analize având loc la nivelul fiecărei formaţiuni şi al executivului.
„În şedinţele la care am participat eu nu au fost asemenea discuţii, însă ele există în cadrul fiecărui partid, există şi la nivelul guvernului“, a explicat Stolojan.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat că este necesar pentru diplomaţia română ca negocierile pentru desemnarea viitorului candidat al României pentru postul de comisar să se concretizeze cât mai repede.
„Din punct de vedere al instituţiei diplomaţiei româneşti, am un singur mesaj: este util şi necesar ca aceste negocieri să se concretizeze cât mai repede, oferindu-ne astfel posibilitatea de a avea un mandat la vedere, oficial, pentru sprijinirea în forţă a candidaturii României“, a spus Diaconescu. El a adăugat că „este în interesul naţional, până la urmă, să se cadă de acord pe o formulă în ceea ce priveşte mai ales persoana care urmează să fie propusă“.
„Din punct de vedere procedural, guvernul urmează să desemneze oficial candidatul şi postul de comisar pentru care acesta va aplica în UE. (…) Din punctul nostru de vedere, cred că putem să contăm pe un sprijin destul de serios pentru mandatul pe agricultură“, a mai spus Diaconescu.
Surse PSD declarau, la jumătatea lunii iunie, că România are 60% şanse să obţină portofoliul agriculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU