11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţia pe 2009 vine mai devreme

Subvenţia pe 2009 vine mai devreme

Peste 70% dintre fermierii doljeni ar putea intra în posesia sprijinului pe suprafaţă aferent anului 2009, până la sfârşitul acestui an. Pentru dezvoltarea agriculturii în judeţ nu este însă nevoie numai de subvenţii, ci şi de comasarea terenurilor şi o mai bună comunicare atât între fermieri, cât şi între aceştia şi autorităţi.
Dacă plata sprijinului pe suprafaţă aferent anului trecut a depăşit cu o lună şi ceva termenul impus prin regulamentele europene, plata sprijinului aferent acestui an ar putea veni mult mai devreme, mai ales că în acest an vor fi controlaţi prin teledetecţie de aproximativ trei ori mai puţini fermieri decât anul trecut. „Anul acesta, plata sprijinului pe suprafaţă s-a devansat. Plăţile vor începe pe 16 octombrie, astfel că sperăm că, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, circa 70% dintre fermieri vor intra în posesia banilor“, a declarat Emil Călugăru, directorul coordonator adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj la o întâlnire organizată ieri, la Craiova, de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj cu reprezentanţii exploataţiilor agricole din judeţ.

Soluţii pentru dezvoltarea agriculturii

Chiar dacă banii ar putea veni mai devreme, dezvoltarea agriculturii din judeţ depinde foarte mult de asocierea fermierilor şi de comasarea terenurilor. „Terenurile trebuie comasate. Astfel vom avea mai puţine erori la teledetecţie“, a precizat Călugăru. Ideea a fost susţinută şi de reprezentanţii DADR Dolj. „Asocierea este foarte importantă pentru producţie. La fel este şi accesarea de fonduri nerambursabile pentru fermele de subzistenţă, pentru cumpărarea de utilaje, dar şi pentru procesare, mai ales că procesatorii şi cei care valorifică produsele obţinute câştigă cel mai mult, nu producătorii. De altfel, acesta este viitorul“, a precizat Constantin Cucu, directorul coordonator al DADR Dolj. Acesta a explicat că o altă soluţie în dezvoltarea agriculturii în judeţ este schimbarea structurii culturilor. „Este important să facem contracte din timp şi să cultivăm în funcţie de acestea. În plus, trebuie avută în vedere rotaţia culturilor pentru că e esenţială în menţinerea terenului curat de buruieni şi în păstrarea productivităţii“, a adăugat Cucu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU