10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii vor slujbe europene

Românii vor slujbe europene

Veşti îmbucurătoare pentru românii care visează să aibă un loc de muncă bine plătit la Bruxelles. 144 de slujbe de asistenţi la Uniunea Europeană sunt oferite celor care vor reuşi să treacă de preselecţia drastică.

Oficiul European pentru Selecţia Personalului a adunat, pe www.eu-careers.eu, înscrierile la testele de preselecţie pentru recrutarea de asistenţi de cetăţenie română în domeniul secretariatului. Dintre responsabilităţile asistentului „european“ am putea aminti: organizarea de reuniuni, pregătirea delegaţiilor, clarificarea documentelor şi a corespondenţei, organizarea agendelor evenimentelor etc. Sunt disponibile 144 de locuri, iar salariile sunt de peste 2.500 de euro pe lună. Pentru înscrierea on line la testele de preselecţie, candidaţii trebuie să completeze un formular detaliat, în care să prezinte un CV şi o scrisoare de recomandare şi să menţioneze studiile, experienţa şi motivaţia pentru care vizează acea slujbă.

Condiţii de participare

Candidaţii trebuie să aibă cetăţenie română, diplomă care să ateste studiile (în cazul celor superioare nu mai este necesară experienţa profesională de cel puţin trei ani), să ştie bine limba română şi satisfăcător engleza, franceza sau germana. Prima probă eliminatorie se va susţine în cea de-a doua limbă cunoscută de candidat, printr-un test grilă, pe computer. În plus, aspiranţii vor rezolva teste referitoare la dezvoltarea Uniunii Europene, istoric, prezent. De asemenea, se testează logica şi puterea de decizie în situaţii critice. În cele mai multe cazuri, testele se efectuează contra cronometru. După această probă, urmează cea practică, în care candidaţii vor avea de pregătit şi de prelucrat (în limba străină cunoscută) un document în MS Word. Ei trebuie să redacteze şi o compunere, pe baza unor elemente furnizate, în limba română. Se evaluează astfel capacitatea de exprimare în scris, ortografia, sintaxa şi gramatica, această probă fiind eliminatorie. Cei care trec de acest test vor avea de susţinut un interviu cu comitetul de selecţie. Acesta, cât şi proba practică vor avea loc la Bruxelles (drumul fiind asigurat de organizatorii concursului). Candidaţii sunt anunţaţi, prin e-mail, de rezultatele pe care le obţin. Informaţii suplimentare se pot obţine scriind la e-mail [email protected].

Românii au ales Italia şi Spania

Dintr-un raport al Comisiei Europene reiese faptul că majoritatea muncitorilor români care au vrut slujbe în străinătate au şi obţinut, nereprezentând astfel un pericol pentru piaţa muncii din statele membre. Comisia încurajează astfel aceste ţări să îşi deschidă piaţa muncii pentru cetăţenii din statele central şi est-europene, inclusiv România. Numărul românilor şi bulgarilor care au emigrat în UE după aderarea ţărilor lor este infim faţă de prognozele şi aşteptările statelor membre şi aproape neglijabil faţă de numărul muncitorilor străini noncomunitari, indică datele raportului. Cetăţenii celor două ţări au ales ca destinaţie Spania şi Italia, situaţie valabilă în special pentru România, precizează documentul, care adaugă că acest proces a început înainte de aderarea la UE din 2007. În raport cu populaţiile lor, România şi Bulgaria au fost statele din care au plecat cei mai mulţi oameni. Spre Spania s-a îndreptat cel mai mare val de imigraţie românesc, respectiv 57%, faţă de 26%, care au plecat în Italia. Prin comparaţie, a treia destinaţie a fost Marea Britanie, spre care s-au îndreptat doar 2% dintre românii care au părăsit ţara. Pentru muncitorii români, termenul de ridicare a restricţiilor este 31 decembrie 2011.

Perspective îmbucurătoare

Atingerea obiectivului UE privind obţinerea până în 2020 a 20% din energia consumată din resurse regenerabile ar putea duce la crearea a peste 400.000 de slujbe în sectorul energiei regenerabile, cele mai multe dintre ele în România. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene despre impactul energiei durabile asupra creşterii economice şi ocupării forţei de muncă în Uniunea Europeană, ţările în care ar urma să fie create cele mai multe posturi noi vor fi statele membre care au aderat la UE în 2004 şi 2007. Potrivit raportului, în termeni relativi, cele mai mari rate de creştere a ocupării forţei de muncă se vor înregistra în România, Portugalia şi Danemarca. Şi în termeni absoluţi, câştigătoare la numărul de slujbe noi este din nou România, alături de Germania, Spania, Franţa şi Italia.

Scurt istoric al Uniunii Europene
Uniunea Europeană a fost înfiinţată oficial pe 1 noiembrie 1993. Este cea mai recentă organizaţie de cooperare, care a început cu Comunitatea Europeană de Cărbune şi Oţel din 1951, ce a devenit Comunitatea Europeană în 1967. Membrii acestei organizaţii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Spania. În 1991, guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit şi Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeană în Uniunea Europeană. În 1994, au intrat şi Austria, Suedia şi Finlanda, numărul total de membri ajungând astfel la 15.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII