10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIstoria Craiovei - 20.000.000 de euro

Istoria Craiovei – 20.000.000 de euro

Pentru reamenajarea centrului istoric al Craiovei, primăria ar putea beneficia de 20 de milioane de euro de la Comunitatea Europeană.

După noul ghid de finanţare a proiectelor pentru dezvoltarea polilor de creştere urbană, Primăria Craiova poate accesa până la 20 de milioane de euro pentru capitolul „Valorificarea, conservarea şi promovarea identităţii locale şi a moştenirii cultural-istorice“. Singurul proiect din această grupă este cel de revitalizare a centrului istoric – aria încadrată de străzile Olteţ şi A.I. Cuza la nord, Arieş la est, Nicolăescu Plopşor la vest şi Eugeniu Carada şi Mihail Kogălniceanu la sud. „Bugetul acestui proiect a fost estimat la 20,5 milioane de euro, iar consiliul local este aplicant eligibil în Programul Operaţional Regional, Axa 1, domeniul major de intervenţie 1.1. Acest domeniu are perioada de implementare 2010 – 2015“, a spus purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu.
Autorităţile publice au în portofoliu mai multe propuneri pentru punerea în valoare a arhitecturii şi identităţii cultural-istorice a Craiovei, elaborate de arhitecţii care au participat la concursul pentru tema de proiectare. „Municipalitatea a primit oferte de soluţii de la patru arhitecţi sau grupuri de arhitecţi. Cerinţele pentru punctajul maxim au fost, în cazul conceptului şi originalităţii, de valorificare optimă a cadrului existent, iar pentru diversitate – coerenţa cu funcţiunile existente şi sporirea atractivităţii zonei sub toate aspectele. Nici unul dintre concurenţi nu a obţinut punctajul maxim, cele mai bune clasări fiind notate cu 67,5 puncte din 100 posibile“, a arătat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. În linii mari, proiectul tehnic trebuie să cuprindă amenajarea a 13 esplanade pietonale, a patru piaţete publice, reamenajarea bazarului de pe strada Lipscani, realizarea iluminatului decorativ al clădirilor, reamenajarea spaţiilor verzi, mobilarea urbană a zonei, înlocuirea tuturor reţelelor de utilităţi pe cele 13 străzi cuprinse în aria vizată şi stabilirea unui model unitar de amplasare a panourilor publicitare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII