15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreşteri salariale pe timp de criză

Creşteri salariale pe timp de criză

În contextul economic actual, cele mai multe companii se gândesc mai degrabă la diminuări salariale decât la creşteri. Totuşi, angajatorii care obţin rezultatele dorite nu vor ezita, chiar şi în această perioadă, să-şi răsplătească unii angajaţi cu o mărire de salariu sau o primă.

Potrivit specialiştilor în resurse umane, păstrarea unui om capabil şi bine pregătit costă firma mai puţin decât înlocuirea sa. Astfel, chiar şi în perioadele economice mai puţin favorabile pentru firme, unii angajatori aplică anumite stimulente financiare pentru angajaţi. Acestea pot consta atât în prime, cât şi în creşteri salariale. „Companiile au întotdeauna o mică rezervă, în caz că au nevoie să îşi păstreze angajaţii pe care nu doresc să îi piardă“, notează specialiştii în resurse umane de la money.cnn.com. În cazul în care solicitaţi o mărire salarială, iar managerii vă comunică faptul că aceasta nu este posibilă, bugetul s-ar putea să nu fie întotdeauna motivul. „Întrebaţi-vă şefii ce ar trebui să faceţi pentru a ajunge la nivelul salarial dorit!“, acesta este sfatul specialiştilor în resurse umane. Dacă nu primiţi un răspuns încurajator, fie şeful dumneavoastră nu crede că meritaţi o astfel de mărire în poziţia actuală, fie nu are autoritatea să ia o astfel de decizie, fie sunteţi deja plătiţi la nivelul maxim pentru poziţia ocupată.

Politici semitransparente de salarizare

Înainte de a lua o decizie finală, interesaţi-vă de pragurile salariale din firma la care lucraţi. În companiile mari, se implementează un sistem bazat pe mai multe niveluri de compensaţie, care pot fi comunicate angajaţilor. Politicile transparente ale companiilor mari se referă însă la faptul că programele de salariu sunt publice, însă nu şi fluturaşii de la sfârşitul lunii. „Companiile îşi informează angajaţii că, pentru un job de manager de proiect, pot obţine un salariu între anumite limite, în funcţie de rezultate, pregătire şi experienţă“, spun specialiştii.

Salariile cresc în funcţie de performanţă şi de vechime

În general, chiar dacă nivelul salariului depinde foarte mult de vechimea la locul de muncă, în vremuri tulburi, un angajat nou, care corespunde 100% profilului angajatului ideal şi care are performanţe, ar putea lua cu uşurinţă aceiaşi bani pe care îi primesc persoanele cu vechime. „Se spune că şefii au unele afinităţi faţă de anumiţi angajaţi, cei privilegiaţi primind astfel salarii mult mai mari decât ceilalţi. Deşi există excepţii, în cele mai multe companii, angajatorii gândesc «la rece» şi vor pune afacerea înaintea preferinţelor“, spun specialiştii. Astfel, angajaţii care beneficiază de favoruri sunt şi cei care îl ajută pe angajator cel mai mult în cadrul companiei, sprijinindu-l să facă faţă crizei financiare. Cu toate acestea, aducerea salariilor angajaţilor noi, foarte buni la nivelul salariilor celor cu experienţă, la fel de buni, va atrage sentimente negative din partea celor cu experienţă şi, în cele din urmă, pierderea lor. Asta deoarece se vor simţi nedreptăţiţi pentru că nu le-au fost răsplătite loialitatea faţă de firmă şi experienţa. Şi, cum pierderea unui angajat cu vechime va lovi mai rău decât a unuia nou, oricât de bun ar fi el, angajatorii vor fi foarte atenţi la aplicarea unei astfel de creşteri salariale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS