18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSfaturi utile pentru cumpărarea unei proprietăţi

Sfaturi utile pentru cumpărarea unei proprietăţi

Majoritatea doljenilor continuă să fie extrem de prudenţi cu cheltuielile, în această perioadă. Cei care intenţionează însă să facă investiţii în imobiliare ar trebui să ţină cont de anumite elemente.

Pe piaţa imobiliară din Craiova, numărul tranzacţiilor încheiate este în continuare scăzut. „Este o stagnare a pieţei, chiar dacă există interes. Suntem contactaţi atât de firme care vor să se dezvolte pe retail, cât şi de persoane fizice. Totul este însă la nivel de tatonare a pieţei“, a declarat Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare, care a explicat că, în general, potenţialii clienţi nu au anumite aşteptări, ci vor să afle ce se mai întâmplă pe piaţă. Fenomenul a fost observat şi de reprezentanţii altor agenţii imobiliare din Craiova. „Oamenii tatonează încă piaţa. Aşteaptă să vadă ce se întâmplă“, a precizat Bogdan Buzatu, directorul agenţiei General Imobiliare.

Alegeţi cu grijă agenţia cu care urmează să colaboraţi

Specialiştii în domeniul imobiliar spun că persoanele care sunt dispuse să cumpere o proprietate ar trebui să aibă în vedere o serie de aspecte. În cazul în care doresc să apeleze la serviciile unei agenţii, aceasta trebuie aleasă cu grijă. În acest sens, aveţi în vedere gradul acesteia de seriozitate, portofoliul deţinut, ce servicii oferă pentru comisionul perceput, dacă face reduceri de comision (şi în funcţie de ce), dacă este alături de dumneavoastră la negocierea preţului cu proprietarul imobilului astfel încât să vă încadraţi în suma pe care o aveţi la momentul respectiv.

Aspecte de care ar trebui să ţineţi cont

Dacă însă optaţi pentru varianta achiziţionării unui imobil fără a beneficia de ajutorul unui agent imobiliar, nu ezitaţi să mergeţi în zona în care doriţi să cumpăraţi şi luaţi legătura cu administratorii de imobile (de obicei ei sunt la curent cu astfel de informaţii). În plus, faceţi-vă cunoscută intenţia prin toate mijloacele posibile – reţeaua de cunoştinţe (rude, prieteni, colaboratori, colegi), cutiile poştale (faceţi anunţuri şi puneţi-le dumneavoastră în cutiile poştale ale imobilelor din zona care vă interesează), presă (publicaţi anunţuri în care să specificaţi detalii despre ceea ce căutaţi – zona, preţul oferit, starea imobilului, etajul etc.), site-uri de specialitate.
Atunci când căutaţi singuri o proprietate trebuie să aveţi în vedere toate detaliile. Foarte important este să acordaţi o mare atenţie situaţiei juridice a imobilului respectiv. Starea imobilului este, la rândul ei, foarte importantă. „Evitaţi imobilele gata modernizate deoarece preţul este de la început mai mare (proprietarul îşi adaugă peste costul lucrărilor un procent) şi nu aveţi garanţia calităţii pentru lucrările de îmbunătăţire făcute“, notează specialiştii www.as-imob.ro.im. Pe de altă parte, dacă optaţi pentru un imobil vechi, nu vă grăbiţi să faceţi o alegere, ci aveţi în vedere costurile ulterioare pentru renovarea sa. „Înainte de a lua o decizie de cumpărare, puneţi-vă în situaţia vânzătorului şi luaţi în calcul următoarele repere: locaţia, anul de construcţie al clădirii, împărţirea (dacă este decomandat sau semidecomandat), aspectul clădirii şi al scării de acces, facilităţi (mijloace de transport, spaţii comerciale), cât de accesibilă este locaţia, etajul, vecinii“, vă sfătuiesc specialiştii. Asta deoarece, dacă vă gândiţi să vindeţi, trebuie să reuşiţi să o faceţi relativ uşor, şi cel puţin la acelaşi preţ cu care aţi achiziţionat imobilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU