24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Reduceţi dobânzile!

BNR a scăzut dobânda de politică monetară de la 9% la 8,5%. Bancherii spun că s-a dat semnalul diminuării dobânzilor pentru creditele noi, care vor scădea puţin şi lent. Cum rămâne însă cu cele la împrumuturile acordate mai demult?

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de ieri, „reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8,5% pe an, de la 9%, începând cu 5 august 2009“, se arată într-un comunicat al BNR. Dacă în iunie rata dobânzii de politică monetară era de 10%, în iulie, banca naţională a operat prima scădere la 9%, ieri reducând-o din nou, la 8,5%.
Dobânda de politică monetară este un instrument pe care BNR şi alte astfel de instituţii îl folosesc pentru a determina băncile comerciale să scadă, la rândul lor, dobânzile.

Vor scădea mai lent

Bancherii locali sunt de părere că şi băncile comerciale vor scădea dobânzile, dar într-un ritm mai lent. „Este un semnal dat de BNR pieţei bancare pentru scăderea dobânzilor. Însă băncile vor reduce propriile dobânzi într-un procent mai redus şi într-un ritm mult mai lent. Este vorba despre dobânzile la creditele noi“, a spus directorul de retail al unei bănci din Craiova. La ultima diminuare a dobânzii de politică monetară operată în iunie, scăderile au fost aproape insesizabile.

Creditele vechi mai aşteaptă reducerea dobânzii

Dacă viitorii clienţi ai băncilor ar putea avea parte de dobânzi reduse la creditele noi, cei cu împrumuturi vechi nu au motiv de bucurie. Scăderea dobânzii de politică monetară nu poate obliga băncile să diminueze şi dobânzile la creditele în sold (adică la cele deja acordate). Or, exact creditele vechi prezintă cel mai mare interes pentru clienţii bancari, majoritatea (cei cu împrumuturi cu dobândă variabilă) afectaţi de creşterile spectaculoase de dobândă de la finalul anului trecut. „Creditele vechi se raportează la indicii de referinţă ROBOR, EURIBOR şi alţii, iar aceştia sunt la o lună, la trei, la şase etc. Dacă un client are credit în lei cu dobândă variabilă la ROBOR la trei luni, de exemplu, atunci dobânda lui se va modifica la trimestru şi nu când scade BNR dobânda de politică monetară“, a explicat un bancher craiovean.

Reluarea creditării

Directorul BNR Dolj, Gheorghe Gherghinescu, spune că efectul scăderii dobânzii de politică monetară este de a se relua creditarea: „Recalibrarea politicii monetare a BNR, prin măsurile de scădere a ratei dobânzii de politică monetară, concomitent cu reducerile succesive ale ratelor rezervelor obligatorii, atât la pasivele bancare în lei, cât şi la cele în valută, cu influenţe pozitive asupra potenţialului de creditare al băncilor comerciale, ne aşteptăm să contribuie la reluarea tendinţei de creştere a creditelor bancare destinate populaţiei şi agenţilor economici“.
Gherghinescu este de părere că deja politica BNR influenţează dobânzile la depozite, care au început să scadă, ca, de altfel, şi la creditele în lei. Şi la creditele în valută se află pe un trend descendent, dar aici „beneficiem complementar de efectele scăderii ratelor de referinţă ale dobânzii în zona euro şi în SUA“, a menţionat directorul sucursalei doljene a BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII