13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOpel, sub spectrul falimentului

Opel, sub spectrul falimentului

Consiliul Director a fost pus la curent privind procesul de vânzare a companiei Opel, însă, întrucât continuă discuţiile cu Magna International şi cu firma belgiană de investiţii RHJ International, nu a fost făcută vreo recomandare, au explicat reprezentanţii General Motors.
Noul Consiliu Director al GM urma să aleagă unul dintre cei doi ofertanţi în cadrul unei întâlniri de luni seară. Un purtător de cuvânt al General Motors a declarat ieri că luarea unei decizii privind unul dintre cei doi ofertanţi pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Opel va dura mai mult timp. Guvernul german, care acordă ajutor de stat pentru funcţionarea în continuare a companiei, cere celor doi ofertanţi să investească mai mulţi bani decât au promis deja.
General Motors a renunţat la controlul Opel în schimbul ajutorului pentru divizia europeană după intrarea în faliment. Potrivit presei, GM favorizează RHJ, în timp ce executivul german şi reprezentanţii altor patru state, în care Opel are fabrici, sunt în favoarea ofertei Magna. Ministrul german al economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, a declarat într-un interviu că ambele companii trebuie să îşi îmbunătăţească ofertele pentru a câştiga sprijinul guvernului. Magna doreşte să extindă liniile de asamblare Opel şi estimează rate de creştere mari îndeosebi în Rusia, unde are sediul partenerul său, banca Sberbank, controlată de stat.
RHJ doreşte să reducă producţia pentru a trece compania Opel pe profit şi ar putea s-o vândă înapoi către General Motors la o dată ulterioară.

Opel Trust „trage“ spre RHJ

Viitorul firmei Opel a fost punctul principal pe ordinea de zi a întrunirii Consiliului Director GM de ieri, potrivit agenţiei Bloomberg, care a adăugat că Opel ar fi forţată să intre în faliment dacă General Motors şi guvernul german nu se pun de acord în privinţa cumpărătorului.
Săptămâna trecută, politicienii germani au intensificat presiunile asupra GM pentru a accepta oferta depusă de Magna International pentru Opel, înaintea întâlnirii dintre cei 13 membri ai Consiliului Director.
Roland Koch, reprezentantul landului Hesse, unde îşi are sediul Opel, citat de revista germană WirtschaftsWoche, a declarat că banii contribuabililor germani nu sunt disponibili pentru RHJ. Germania a arătat clar faptul că nu va exista consens în ceea ce priveşte preluarea Opel de către RHJ. Executivul german a acordat ajutor pentru Opel în valoare de mai multe miliarde de euro, astfel încât compania să continue producţia după intrarea în faliment a GM în luna iunie şi, alături de celelalte state în care există fabrici Opel, a promis alte subvenţii, de până la 4,5 miliarde de euro.
Opel Trust, un organism creat ca proprietar interimar al Opel, supervizează tratativele cu ofertanţii şi nu sprijină oferta Magna, potrivit agenţiei Bloomberg, care a citat surse apropiate situaţiei. El deţine 65% din Opel, iar GM – 35%. Cei cinci membri ai Opel Trust sunt în favoarea ofertei RHJ şi pot „împinge“ compania în insolvenţă, a susţinut Bloomberg.
John Smith, negociatorul-şef pentru vânzarea Opel, a declarat săptămâna trecută pe pagina de internet a GM Europe că oferta Magna „conţine elemente privind proprietatea intelectuală şi operaţiunile noastre din Rusia care pur şi simplu nu au putut fi implementate“. Politicienii germani consideră însă că oferta Magna va salva mai multe locuri de muncă în fabricile Opel, temându-se că RHJ va vinde compania înapoi către General Motors după o restructurare făcută pe banii contribuabililor germani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS