6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCursuri gratuite de formare profesională

Cursuri gratuite de formare profesională

În condiţiile în care numărul şomerilor a crescut considerabil, iar locurile de muncă disponibile nu acoperă cererea, reorientarea profesională poate veni în sprijinul celor care doresc să lucreze, aceştia având la dispoziţie cursuri gratuite.

În luna iunie, numărul şomerilor din Dolj a crescut considerabil, depăşind 27.000 (un record la nivel naţional). Conform datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în săptămâna 30 iulie-6 august, sunt disponibile 527 de joburi, aceasta însemnând că aproximativ 2% dintre şomerii înregistraţi în luna iunie îşi pot găsi serviciu.
Pentru a-şi mări şansele de angajare, persoanele care vor un loc de muncă pot participa la cursuri gratuite de formare profesională. „Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot participa la programe de formare profesională, care să le asigure creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii“, a declarat Daniela Neagoe, director coordonator adjunct al AJOFM Dolj. Aceasta a precizat că, în luna august, în Dolj vor fi organizate cursuri de formare profesională pentru ocupaţia „Asistent relaţii publice şi comunicare“. În luna septembrie, de exemplu, AJOFM Dolj va organiza cursuri de formare profesională, cu o durată între trei şi nouă luni, în domeniul construcţiilor (dulgher-tâmplar-parchetar; zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor; tâmplar universal), în domeniul prestări servicii (cosmetician şi cameristă) şi în domeniul alimentaţiei publice (ospătar, cofetar-patiser).  

Cursanţii trebuie să aibă cel puţin studii medii

De aceste cursuri pot beneficia gratuit persoanele aflate în căutarea unui serviciu care nu realizează venituri. La acestea se adaugă cei care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri lunare mai mici decât indemnizaţia de şomaj. Condiţia principală este ca acestea să fie înregistrate la AJOFM Dolj ca persoane aflate în căutarea unui serviciu.
„Cei care doresc să se înscrie la aceste cursuri trebuie să aibă cel puţin studii medii“, a precizat Daniela Neagoe, care a explicat că aceştia trebuie să se prezinte la sediul AJOFM Dolj cu următoarele acte: certificatul de naştere, în original şi copie; actul de identitate, în original şi copie; certificatul de căsătorie, în original şi copie (dacă este cazul); actele de studii, în original şi copie; actul medical din care să rezulte starea sănătăţii persoanei şi faptul că aceasta este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea meseriei în care doreşte să se califice. Persoanele care desfăşoară activităţi în mediul rural vor prezenta şi actul eliberat de organele fiscale teritoriale care să ateste că nu realizează venituri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS