24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriApartament ieftinit. Caut cumpărător!

Apartament ieftinit. Caut cumpărător!

MagazinulDeCase.ro a dat publicităţii o analiză potrivit căreia preţurile medii ale garsonierelor şi apartamentelor din Dolj au scăzut cu 10%. „Prima casă“ a diminuat preţul unor imobile, iar pe altele le-a ridicat uşor. În piaţă tot nu sunt cumpărători.

Odată cu apariţia verii şi cu adâncirea crizei s-au mai ieftinit şi apartamentele. Specialiştii în imobiliare de la MagazinulDeCase.ro – un serviciu on line de tranzacţii imobiliare numai de la proprietari – au efectuat o analiză a evoluţiei pieţei imobiliare din Dolj, în special din Craiova, din care reiese o ieftinire a apartamentelor în medie cu 10%. Cu toate că mai multe agenţii imobiliare precizau, pentru GdS, că în special programul „Prima casă“ ar fi scumpit uşor ofertele la apartamentele din Craiova, cei de la serviciul on line de tranzacţii imobiliare spun că s-au ieftinit locuinţele, de la garsoniere şi până la apartamentele cu trei camere. Analiza s-a făcut pe oferte exclusiv de la proprietari, pe 74 de garsoniere şi apartamente – în trimestrul I din 2009 – şi pe 85 de astfel de locuinţe – în trimestrul al doilea. Specialiştii imobiliari citaţi susţin că, „în judeţul Dolj, al doilea trimestru al anului curent e dominat de scăderea preţurilor medii ale imobilelor. În cazul garsonierelor, valoarea medie s-a redus cu 8,4%, de la 40.000 de euro în trimestrul întâi la 36.300 de euro în al doilea. Pentru un apartament de două camere, scăderea procentuală pentru perioada luată în calcul este de 10% (de la 65.000 de euro, la 59.000)“.
În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, MagazinulDeCase.ro susţine că „s-a înregistrat o scădere de 11,2% în trimestrul doi“, la un preţ mediu de 73.000 de euro la jumătatea anului, faţă de 82.000 de euro la începutul lui. Preţurile medii ale apartamentelor din Craiova au scăzut treptat, începând cu ultimele luni din 2008. De exemplu, pentru unul cu două camere, care în septembrie 2008 avea un preţ de 71.216 euro, în decembrie, proprietarii cereau 68.500, în martie 2009 – 65.370 de euro, iar în iulie – preţul aceluiaşi apartament era de 59.000 de euro.

„Prima casă“…, din nou

Din analiza celor de la MagazinulDeCase.ro reiese că programul „Prima casă“ încă nu a influenţat preţul locuinţelor din Dolj, aşa cum s-a întâmplat în Bucureşti şi Cluj, însă este foarte posibil ca efectul să se producă şi în această regiune a ţării. Specialiştii în imobiliare spun că în Dolj nu prea sunt tranzacţii, chiar dacă acest program prin care statul garantează pentru clienţii persoane fizice a intrat în vigoare.

Unele preţuri au crescut, altele au scăzut

Vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu, spune că, de fapt, la unele apartamente au scăzut preţurile, iar la altele au crescut, din cauza programului „Prima casă“, dar tot nu sunt cumpărători. „În program sunt acceptate credite de până la 60.000 de euro, astfel că aceia care aveau la vânzare locuinţe de 65.000 de euro le-au ieftinit la 60.000 de euro, ca să intre în «Prima casă». În acelaşi timp, cei care aveau apartamentele la vânzare la 55.000 de euro le-au urcat la 59.000 de euro, spre limita superioară, în speranţa că vând tot prin programul «Prima casă». Eu nu cred în acest program. Sunt puţini clienţi pe piaţă care se încadrează în condiţiile băncilor ca să ia credit prin el“, a precizat Cristian Clenciu.
În paginile de anunţuri ale GdS se observă că, în ultimele două luni, tot mai mulţi proprietari de imobile le scot la vânzare, în speranţa că se vor găsi cumpărători, de când cu apariţia programului „Prima casă“.

Extreme imobiliare la Dolj

Cea mai scumpă garsonieră din Craiova, potrivit celor de la MagazinulDeCase.ro, este în valoare de 89.000 de euro, situată pe strada Gorunului. La polul opus, cea mai ieftină garsonieră se situează în Brazda lui Novac, iar proprietarul cere 39.000 de euro. La trei camere, cea mai scumpă ofertă directă de la proprietar este pentru un apartament ultracentral (100.000 de euro), iar cea mai ieftină este pe strada Nanterre, unde o astfel de locuinţă costă 59.500 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII