22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrecerea de la şcoală la locul de muncă

Trecerea de la şcoală la locul de muncă

Trecerea de la statutul de student/elev la cel de salariat nu este întotdeauna uşoară, mai ales că sunt puţine instituţiile de învăţământ în cadrul cărora sunt furnizate informaţii concrete despre modul în care trebuie să te comporţi după obţinerea unui loc de muncă.

Pentru a face faţă trecerii de la statutul de elev/student la cel de angajat trebuie, încă din prima zi, să aveţi în vedere anumite elemente de conduită. Foarte important este să vă adaptaţi ţinuta. Cu siguranţă, la interviul de angajare aţi văzut cum se îmbracă viitorii colegi sau aţi fost informat cu privire la codul vestimentar al firmei (dacă există unul). Încercaţi să vă adaptaţi acestuia încă de la început. „Punctualitatea este de aur. Indiferent cu ce vă deplasaţi, cu propria maşină sau mijloacele de transport în comun, plecaţi devreme de acasă pentru a putea preveni orice inconvenient. Consideraţi prima zi de muncă tot ca pe un interviu. Prima impresie va conta“, atrag atenţia specialiştii în resurse umane de la menonline.ro.

Păstraţi o atitudine pozitivă

Odată ajuns, respiraţi adânc şi intraţi zâmbind. Asiguraţi-vă că menţineţi contactul vizual cu toţi cei pe care-i veţi întâlni (veţi lăsa astfel impresia unei persoane sigure pe ea şi sincere), prezentaţi-vă şi fiţi prietenos şi politicos indiferent cu cine faceţi cunoştinţă. „Folosiţi pauza de masă pentru a vă cunoaşte mai bine colegii şi a afla legile nescrise din firmă. Nu depăşiţi însă limita bunului-simţ întrebându-i despre familiile lor sau salarii“, avertizează specialiştii. Puteţi fi chiar atent la bârfele de la birou, fără însă a contribui la ele sau a încerca să vă infiltraţi în grupul de bârfitori. „Păstraţi o atitudine pozitivă şi aveţi mintea deschisă. Viaţă dumneavoastră s-a schimbat şi va trebui să vă obişnuiţi cu acest lucru“, notează menonline.ro.

Învăţaţi de la cei experimentaţi

Concentrarea asupra abilităţilor de comunicare şi de lucru cu oamenii este esenţială în trecerea de la statutul de elev/student la cel de profesionist. „Viaţa este o junglă, iar supravieţuirea la job depinde de abilităţile de lucru cu oamenii. Conflictele la locul de muncă vin din excese de personalitate, stres şi competiţie, lucruri care scad productivitatea. Orice recrutor ţi-ar spune că o persoană amabilă, cu capacităţi sporite de comunicare şi abilitatea de a lucra în echipă este mult mai repede angajată decât cei cu o atitudine negativă“, explică specialiştii în resurse umane de la www.myjob.ro.
Mai mult decât atât, de vreme ce sunteţi începător pe piaţa muncii, este întotdeauna înţelept să observaţi şi să învăţaţi de la cei mai experimentaţi. Foarte important este să nu vă fie ruşine să întrebaţi. La un asemenea nivel al carierei este normal să puneţi întrebări şi să acceptaţi ajutorul celor din jur. „Nu vei părea incompetent în faţa şefului, pentru că la început este chiar indicat să primeşti sfaturi şi recomandări. Dacă te vei izola şi nu vei accepta ajutor, vei fi considerat snob şi, cu siguranţă, nimeni nu-ţi va acorda asistenţă când vei avea nevoie“, precizează specialiştii.
Aceştia sunt de părere că tranziţia de succes de la şcoală la job este un proces de învăţare în sine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII