16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza i-a sărăcit pe români

Criza i-a sărăcit pe români

Doar 40% dintre români au declarat că veniturile le-au fost influenţate în mod negativ de criză, potrivit unui sondaj realizat de GfK Omnibus. Conform sondajului, pentru 60% dintre români situaţia financiară a familiei este caracterizată prin afirmaţia „cu veniturile noastre abia reuşim să ne acoperim cheltuielile curente“, ponderea lor fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (53%). Pe lângă diminuarea veniturilor extrasalariale, alte consecinţe care s-au manifestat sunt încasarea cu întârziere a salariului sau chiar scăderea lui. În plus, a crescut proporţia celor care şi-au pierdut locul de muncă din cauza crizei, de la 5 la 7%.
În comparaţie cu alte state, contextul din România este asemănător cu cel din Cehia şi Bosnia-Herţegovina. În majoritatea ţărilor din regiune, ponderea celor care au resimţit efectele crizei se situează la 50%. Cea mai afectată este Ungaria, unde peste 70% din populaţie consideră că situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit, iar cel mai puţin expusă este Austria, cu 30% din populaţie afectată. Cel mai mare impact a fost înregistrat asupra veniturilor extrasalariale (bonusuri, comisioane etc.), 21% din populaţie resimţind scăderea acestora. În privinţa salariilor, doar 9% dintre români au declarat că nivelul acestora s-a diminuat sau a fost plătit cu întârziere din cauza crizei.
 Populaţia activă este cea mai expusă la consecinţele nefavorabile asupra veniturilor, proporţia celor afectaţi crescând la 50% printre cei angajaţi sau în căutarea unui loc de muncă. Bucureştenii percep cel mai puţin efectele crizei, numai 18% dintre locuitorii Capitalei spunând că veniturile le-au fost influenţate de criză. Cea mai dificilă situaţie se resimte în rândul independenţilor, micilor patroni şi liber profesioniştilor: mai mult de jumătate dintre ei au veniturile în scădere şi, în total, două treimi dintre ei afirmă că au o situaţie financiară în declin.

Sursa: www.news.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU