21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCarieră în domeniul economic

Carieră în domeniul economic

Studenţii sau absolvenţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova au posibilitatea să se angajeze în instituţiile publice, în întreprinderile private, în sistemul financiar-bancar şi bursier, în învăţământ sau ca economist resurse umane, consultant în management etc.   

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor este a doua din centrul universitar craiovean care a trecut de auditul de certificare ISO 9001, obţinând certificarea sistemului de management al calităţii.  
370 de locuri la buget şi 740 de locuri la taxă este oferta pentru anul universitar 2009-2010 a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Craiova. Până ieri se înscriseseră la această facultate 1.034 de candidaţi. „Pentru ciclul universitar de licenţă cursuri de zi şi pentru învăţământul la distanţă, înscrierile se vor desfăşura până pe 26 iulie. Primim dosare inclusiv sâmbăta şi duminica. Pe 27, 28 iulie se va desfăşura selecţia dosarelor de concurs, pe 29 iulie se vor afişa rezultatele parţiale. În perioada 2-19 septembrie o să primim actele de studii în original: diploma de bacalaureat şi foaia matricolă. Pe 22 septembrie vom afişa rezultatele finale. Până în prezent, cu patru zile înainte de termenul-limită de primire a dosarelor candidaţilor, cea mai mare concurenţă o înregistrăm la specializările Finanţe-Bănci, unde sunt 4,5 candidaţi pe un loc la buget şi la Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, unde sunt 2,5 candidaţi pe un loc“, a menţionat prof. univ. dr. Lucian Buşe, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Admiterea pentru ciclul universitar de licenţă, cursuri de zi, se organizează pe specializări, prin concurs de dosare, pe baza rezultatelor obţinute în anii de studiu din liceu şi de la bacalaureat. Taxa de înscriere a rămas la valoarea celei de anul trecut, 150 de lei, iar taxa de studii pentru cei care nu reuşesc să intre la buget este de 2.500 de lei pe an. Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor este prima din centrul universitar craiovean care din această toamnă se va alinia universităţilor mari din ţară – după primul an de studiu va încerca o preclasificare a studenţilor în funcţie de rezultatele obţinute la examene. Intenţionează astfel să stimuleze performanţa, studiul şi să le ofere posibilitatea studenţilor care din cauza unei concurenţe mari au avut neşansa să fie admişi pe locurile cu taxă să beneficieze de loc la buget. „Vom face tot ce ne stă în putinţă ca acest clasament să fie făcut cât mai corect. Subiectele la examen vor fi distribuite în plicuri sigilate, o să fie unice, şi vom ţine cont de implicarea studentului în desfăşurarea seminariilor“, a adăugat Lucian Buşe.

80% dintre absolvenţii de la Finanţe-Bănci s-au angajat pe specializarea urmată

Reprezentanţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor încearcă să creeze o bază de date în care să urmărească evoluţia foştilor studenţi. Din datele pe care au reuşit până acum să le centralizeze, de la foştii studenţi înscrişi în prezent la master sau de la cei care au venit să îşi ridice diplomele de absolvire, din cele menţionate de reprezentanţii facultăţii, aproximativ 80% dintre absolvenţii de la Finanţe-Bănci s-au angajat pe specilizarea urmată. „Am reuşit să încheiem convenţii de practică, în funcţie de specializările pe care le oferim, cu majoritatea băncilor din Craiova, dar şi cu Administraţia Financiară“, a spus Marian Ilie Siminică, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.
 
Dotări europene

Dotările unităţii de învăţământ superior sunt realizate la standarde europene. Laboratoarele de informatică sunt organizate în şase săli, dispunând de 50 de calculatoare de ultimă generaţie, 20 de imprimante, dintre care 13 cu laser, videoproiectoare, table pentru videoproiecţie. În cadrul laboratorului de simulări decizionale, studenţii au şansa să înveţe să gestioneze o întreprindere imaginară pe baza unui portofoliu de comenzi, să ia decizii drastice în momente de criză, ţinând cont de concurenţă. În laboratorul de simulări financiar-bancare, viitorii brokeri sau angajaţi ai băncilor pot învăţa funcţionarea pieţelor financiare, având şansa de a lua decizii în timp real referitoare la achiziţionarea sau vânzarea de acţiuni, la creşterea capitalului etc. Şi în laboratorul de analiză, statistică şi previziune, viitorii economişti au la dispoziţie un sistem de videoproiecţie cu „tablă inteligentă“.
Facultatea craioveană a încheiat parteneriate în programe internaţionale de colaborare, acorduri bilaterale cu următoarele centre universitare din Franţa, Italia, Grecia, Turcia: Universite Robert Schuman, Strasbourg; Universita Degli Studi di Verona, Italy; Universita Degli Studi di Bologna Rimini, Italia; Universite de Bourgone, Dijon, Franţa; University of Piraeus; University of Essen etc.

Actele necesare înscrierii la facultate

Actele necesare pentru înscrierea la facultate sunt următoarele: fişa de înscriere, diploma de bacalaureat în original sau copie legalizată, iar în cazul absolvenţilor 2009 adeverinţe din care să rezulte media la examenul de bacalaureat, mediile anilor de studii şi media de la disciplina economie din timpul liceului. Pe lângă acestea, este necesar să prezinte foaia matricolă sau copie legalizată după aceasta, copie legalizată după certificatul de naştere, copie legalizată după certificatul de căsătorie, chitanţa de plată a taxei de participare la concursul de admitere. Pentru studenţii care doresc să urmeze a doua specializare este necesar să prezinte adeverinţă din care să rezulte calitatea de student integralist la sfârşitul sesiunii de examene de vară 2008-2009 sau diploma de absolvire sau de licenţă, două fotografii de buletin, adeverinţă medicală tip şi un dosar plic. La înscriere, candidaţii trebuie să aibă asupra lor buletinul sau cartea de identitate.

Masteratul, condiţie esenţială pentru perfecţionare

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor propune viitorilor candidaţi două tipuri de masterate la învăţământul de zi. În primul rând, masteratele de aprofundare în domeniul studiilor de licenţă sau într-un domeniu apropiat. Pentru acestea sunt repartizate atât locuri finanţate de la buget, cât şi locuri cu taxă pe care pot candida absolvenţii de studii superioare din domeniul economic, dar şi absolvenţii din domenii apropiate. Al doilea tip de masterate este cel complementar (profesional). Cele două masterate au prevăzute 1.596 de locuri, dintre care 209 sunt finanţate de la bugetul de stat, iar 637 la taxă. Pentru depunerea dosarului de admitere la masterat, mai aveţi la dispoziţie doar două zile, înscrierile pentru sesiunea de vară fiind până pe 24 iulie. În perioada 8-16 septembrie va avea loc a doua etapă a depunerii dosarelor, iar pe 18 septembrie se va desfăşura proba de concurs pentru ocuparea locurilor subvenţionate – examenul fiind de tip grilă. Pentru ocuparea locurilor cu taxă se va organiza concurs de dosare. După urmarea acestor masterate puteţi avea perspective de carieră dintre cele mai diverse, după cum precizează reprezentanţii Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. „Manager de proiect, analist planificare producţie, consultant în management, director comercial/marketing, analist de piaţă, specialist în comunicare şi relaţii publice sunt doar câteva din oportunităţile de carieră în întreprinderi româneşti sau multinaţionale pe care absolvenţii noştri le au“, a adăugat decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Până în prezent, cu patru zile înainte de termenul-limită de primire a dosarelor candidaţilor, cea mai mare concurenţă o înregistrăm la specializările Finanţe-Bănci, unde sunt 4,5 candidaţi pe un loc la buget şi la Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor, unde sunt 2,5 candidaţi pe un loc“.
Prof. univ. dr. Lucian Buşe, decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor

Topul facultăţilor cu concurenţă foarte mare
După primele zile de înscrieri, conducerea Universităţii a centralizat numărul candidaţilor înregistraţi la fiecare facultate şi, conform acestor date, în topul preferinţelor se află Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, în cadrul acestei facultăţi, la specializările Relaţii internaţionale şi studii europene, Geografie, Sociologie, Jurnalism sunt cinci candidaţi pe loc. Nici cei pasionaţi de Istorie nu scapă de concurenţă, sunt peste doi candidaţi pe loc, aceeaşi situaţie este şi la Filozofie şi Ştiinţe Politice. La fel de solicitată este şi Facultatea de Litere, unde sunt 209 locuri la buget şi 832 de înscrişi, la Comunicare şi Relaţii Publice sunt 138 de candidaţi şi 35 de locuri la buget. Pe locul al treilea în topul preferinţelor sunt Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative – 209 locuri la buget şi 720 de înscrişi şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – 370 de locuri la buget şi 750 de înscrişi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII