12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPatronatele oferă soluţii pentru salvarea IMM-urilor

Patronatele oferă soluţii pentru salvarea IMM-urilor

Preşedintele Alianţei Confe-deraţiilor Patronale din România (ACPR), George Constantin Păunescu, a propus ieri guvernului două măsuri importante care trebuie adoptate urgent pentru a mai îmbunătăţi activitatea mediului de afaceri.
„Propun guvernanţilor două măsuri extrem de importante, ce trebuie rezolvate cât mai urgent posibil, şi anume: reducerea penalizărilor pentru cei care-şi plătesc datoriile către stat la cel puţin 10-15% şi anularea prevederii din cadrul instituţiilor financiare, unde un preşedinte de bancă dacă acordă unei firme un credit, iar ulterior aceasta intră în faliment, el este trimis în arest. De aceea, directorii băncilor sunt foarte reticenţi acum să mai dea credite firmelor, ţinând cont de perioada dificilă prin care trec IMM-urile, şi, mai ales, cu o aşa prevedere în spate“, a declarat George Constantin Păunescu la lansarea „Cartei Albe a IMM-urilor din România“.
Preşedintele Alianţei a menţionat că „în această perioadă, este normal să ne aşteptăm ca firmele să-şi mai ascundă din profit, cele care mai reuşesc să facă profit, pentru a nu mai plăti numeroasele taxe impuse de guvern“. „Toţi se ascund de taxe, dar, cu toate acestea, firmele chiar dacă au probleme, tot îşi plătesc dările. În plus, când un întreprinzător ajunge la stat să ceară ajutor, mai exact la Ministerul Finanţelor, acesta se poartă ca un cămătar. De aceea, propun ca pentru o firmă care îşi plăteşte taxele, penalizările acumulate să-i fie anulate sau măcar reduse până la 10%. Un buget nu se face din penalizări. Acest lucru este exclus“, a subliniat George Constantin Păunescu.
Totodată, preşedintele ACPR a mai afirmat că Alianţa a cerut încă din luna ianuarie ca statul să garanteze locuinţele, doar că programul a fost elaborat tot după voinţa guvernanţilor, şi nu după nevoile pieţei. „Am cerut această garanţie pentru locuinţe încă din luna ianuarie. A venit într-un final şi acest program, doar că nu este aşa cum noi voiam. Ceea ce voiam noi, întreprinzătorii, era ca prin programul «Prima Casă», doritorul să-şi achiziţioneze o locuinţă în curs de construcţie, pentru a da un impuls şi sectorului construcţiilor, dar şi pentru a mai crea locuri de muncă, dar guvernul a permis ca prin acest program să se cumpere şi o locuinţă veche, care nu impulsionează în nici un fel economia“, a explicat George Constantin Păunescu.

CNIPMMR pune din nou pe masa guvernului măsuri anticriză

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a prezentat ieri o serie de măsuri anticriză, pe care Consiliul le-a înaintat premierului Emil Boc pe 6 iulie. Dintre cele 23 de solicitări, cele mai importante erau deja pe masa guvernanţilor încă de la începutul anului, şi anume: eliminarea impozitului minim; scutirea de impozit a profitului reinvestit; asigurarea creditării firmelor bun-platnice; reducerea dobânzilor şi penalizărilor de întârziere pentru impozite şi contribuţii la fondurile de asigurări sociale de la 1%/zi la 0,005%/zi; reducerea cu 50% a preţurilor utilităţilor pentru IMM; calculul şi plata impozitului pe profit anual, la închiderea exerciţiului financiar, şi nu trimestrial, cum este în prezent; dar, nu în ultimul rând, suplimentarea bugetului programelor destinate IMM. „Dacă guvernul ar implementa imediat aceste măsuri, economia românească, dar şi activitatea întreprinzătorilor ar lua o întorsătură favorabilă“, a afirmat Ovidiu Nicolescu la lansarea „Cartei Albe a IMM-urilor din România“.
Preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), prof. univ. dr. Marin Toma, a declarat că „guvernul ar trebui să ia urgent măsuri fiscale, şi în nici un caz cele care s-au luat până acum, pentru a întoarce Fiscul cu faţa către contribuabil, şi nu cu spatele cum este acum“. „Principalele trei măsuri pe care le propun guvernului spre implementare sunt următoarele: scutirea de la plata impozitului pe profit a IMM cu cel puţin zece salariaţi, în primii doi ani de activitate, cu condiţia să nu întrerupă activitatea încă patru ani, cel puţin, după expirarea perioadei de scutire; plata TVA la încasare, trecerea de la procedurile actuale urmând a se face eşalonat pe o perioadă de un an; şi anularea sau suspendarea aplicării pentru o perioadă de doi ani a prevederilor OG nr. 34/2009 referitoare la impozitul minim şi la deductibilitatea unor cheltuieli“, a declarat Marin Toma, preşedintele CECCAR.
Acesta a atras atenţia că „soluţia pentru a ieşi din această agonie şi din acest sac fără fund nu vine prin majorarea taxelor“. „Dacă mergem în această direcţie pe care suntem acum, ne va fi foarte greu. Trebuie să găsim măsuri viabile şi chiar dacă o măsură este bună, ea de multe ori nu poate fi aplicată pentru că nu corespunde unui anumit grup de interese şi de aici pornesc numeroasele probleme şi controverse“, a explicat Marin Toma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS