21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGuvernul - rezervorul de oxigen al Oltchim

Guvernul – rezervorul de oxigen al Oltchim

Statul va garanta creditele de 500 de milioane de euro ale Oltchim, în proporţie de 80%. Executivul a decis transformarea datoriilor companiei către AVAS în acţiuni.

Guvernul va garanta în proporţie de 80% creditele care urmează să fie contractate de combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, în valoare de aproape 500 de milioane de euro, şi va începe procedurile pentru conversia în acţiuni a datoriilor companiei faţă de AVAS, potrivit premierului Emil Boc. El a avut ieri o discuţie cu conducerea companiei, la sediul Oltchim, şi a anunţat la finalul întâlnirii măsurile pe care guvernul le va aplica în perioada imediat următoare pentru sprijinirea combinatului. Una dintre aceste măsuri anunţate de premierul Emil Boc este aprobarea unui memorandum, în următoarea şedinţă de guvern, pentru acordarea unei garanţii de stat de 80% la programul de investiţii al companiei, stabilit la aproape 500 de milioane de euro, şi conversia datoriilor Oltchim către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane de lei, respectiv 155,7 milioane de dolari, provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate. În urma viramentelor realizate de Oltchim la solicitarea AVAS, a fost recuperată suma de 181.542 de lei, echivalentul a 69.808 dolari, soldul actual al creanţei deţinute de AVAS fiind de 508,48 milioane de lei, echivalentul a 155,66 milioane de dolari, la cursul de schimb leu/dolar de la data preluării creanţelor. La soldul acestei creanţe se adaugă obligaţia de plată a Oltchim către AVAS a unei sume de circa zece milioane de dolari, reprezentând valoarea dobânzii pentru perioada 28 noiembrie 2003 – 28 septembrie 2006. Valoarea creanţei AVAS la Oltchim se ridică la circa 165 de milioane de dolari.

Guvernul va garanta 50 de milioane de euro pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim

Altă decizie anunţată este acordarea unei garanţii de stat de aproximativ 50 de milioane de euro, pentru preluarea petrochimiei de la rafinăria Arpechim a Petrom.
Oltchim va prelua petrochimia de la Arpechim până la sfârşitul lunii august, printr-o tranzacţie de 62 de milioane de euro, sumă care nu include datoriile companiei din Râmnicu Vâlcea către Petrom, proprietarul rafinăriei. Directorul general adjunct al Oltchim, Radu Olaru, a declarat ieri că valoarea achiziţiei este de 62 de milioane de euro, exceptând datoriile Oltchim către Petrom, de 28 de milioane de euro. „Suma de 62 de milioane de euro include achiziţia efectivă a petrochimiei, capitalul de lucru şi revizia instalaţiilor“, a spus Olaru.
Potrivit acestuia, Oltchim discută cu mai multe bănci pentru contractarea împrumutului aferent achiziţiei petrochimiei şi va negocia cu Petrom eşalonarea datoriei. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat că preluarea petrochimiei de la Arpechim va fi încheiată până la sfârşitul lunii august, după ce Oltchim va primi garanţia Eximbank pentru împrumutul care va fi contractat pentru cumpărarea activului.
„Preluarea poate avea loc oricând, până la sfârşitul lunii august. În prezent se aşteaptă garanţia Eximbank“, a spus Videanu. Olaru a estimat, la rândul său, că tranzacţia va fi încheiată până la sfârşitul lunii august.

Program de restructurare

În luna iunie, Consiliul de Administraţie al Oltchim a decis diminuarea salariilor cu 15% pentru trei luni, trimiterea în şomaj tehnic a 1.400 de salariaţi în lunile iulie şi august şi concedierea colectivă a 500 de salariaţi începând cu 1 septembrie. Decizia a nemulţumit angajaţii companiei, iar câteva sute de salariaţi au protestat în luna iunie, ameninţând cu marşuri şi proteste în faţa Prefecturii Vâlcea. Acţionarii combinatului au fost convocaţi pe 6 august pentru aprobarea programului de restructurare. Combinatul chimic estimează că va înregistra în acest an pierderi de 151,7 milioane de lei, mai mici cu 35,14% faţă de rezultatul negativ de 234 de milioane de lei din 2008. Compania se aşteaptă la o diminuare de 12% a veniturilor, de la 2,01 miliarde de lei în 2008, la 1,7 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU