5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIncubator de afaceri în Parcul Industrial

Incubator de afaceri în Parcul Industrial

Parcul Industrial „cre-şte“ cu 5,8 milioane de euro. Banii provin din fonduri europene nerambursabile şi o contribuţie de 10% a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj şi sunt de-stinaţi reabilitării unor clădiri administrative şi hale industriale, amenajării unor parcări şi drumuri şi construirii unui imobil ce va adăposti un incubator de afaceri.

Scopul declarat al proiectului intitulat „Incubatorul de afaceri Craiova“, finanţat în cadrul Programului PHARE 2006 Dezvoltarea infrastructurii regionale, este să atragă firme şi afaceri, astfel încât să se creeze noi locuri de muncă, să genereze venituri bugetare şi urmează să fie încheiat în luna ianuarie 2010.
Întreprinderile mici şi mijlocii, segmentul-ţintă al proiectului, pot beneficia de facilităţi dacă aleg să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Parcului Industrial. „Avem în portofoliu firme care voiau să vină la noi. Practic, le punem la dispoziţie tot ce au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea. Ne obligăm să le aducem utilităţile până la poarta fabricii, ei plătesc ceea ce consumă şi o redevenţă către Parcul Industrial“, a explicat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Potrivit administratorului unic Parc Industrial SA Craiova, Marin Nicoli, societăţile care îşi desfăşoară activitatea în interiorul acestuia plătesc o chirie pe teren de cinci cenţi pe metrul pătrat.

Terenuri pentru furnizorii Ford

Potrivit lui Nicoli, în prezent, Parcul Industrial este complet ocupat în ceea ce priveşte clădirile şi în proporţie de 80% în ceea ce priveşte terenurile. „Avem 60 de cereri care aştea-ptă să fie onorate, însă ne confruntăm cu o lipsă de teren“, a declarat Nicoli. Administratorul Parcului Industrial a adăugat că mai multe firme furnizoare pentru fabrica Ford aşteaptă să primească teren, fiind vorba de un necesar de aproximativ 59 de hectare. „Există un interes foarte mare pentru Parcul Industrial, inclusiv din partea furnizorilor Ford, deoarece aici au toate utilităţile necesare, iar chiria porneşte de la 5 cenţi/mp. Fiecare firmă nu vrea decât de la cinci hectare în sus. Spre exemplu, EDI Distribution, care se va ocupa de transportul tuturor componentelor Ford, ne-a cerut opt hectare. Ne-a spus că sub această suprafaţă nici nu discută“, a completat Nicoli.
Întrebat cât crede că mai sunt dispuşi furnizorii Ford să aştepte punerea la dispoziţie a suprafeţelor, Nicoli a răspuns că, „din punctul meu de vedere, momentul adevărului va fi atunci când Ford va spune: «Veniţi!». Eu cred că în luna septembrie. Atunci, noi ar trebui să le putem spune dacă şi în cât timp le putem pune la dispoziţie terenul pe care ni l-au cerut“, a spus administratorul Parcului Industrial.

Parcul Industrial vrea să se extindă

Preşedintele CJ Dolj a declarat că ar fi nevoie de cel puţin 15-20 de hectare de teren pentru extinderea Parcului Industrial, însă acest lucru depinde de fondurile care vor fi disponibile. „Putem lua teren de pe piaţa liberă şi mai avem un proiect de hotărâre pentru opt hectare, un teren adiacent Parcului care aparţine Ministerului de Interne, mai precis Jandarmeriei. Privind cele trei milioane de euro pe care ni le-a luat guvernul, am discutat cu juriştii pentru a găsi o soluţie să recuperăm aceşti bani“, a declarat Prioteasa.
Marin Nicoli a avansat şi ideea unei asocieri public-private pentru rezolvarea problemei necesarului de teren. „Proprietarul intră în asociere public-privată cu Parcul Industrial, care pune terenul la dispoziţia firmei, aceasta achită chiria şi utilităţile şi noi îi plătim proprietarului o sumă de bani lunar. Este o soluţie avantajoasă pentru toate părţile“, a spus administratorul SC Parc Industrial SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII