13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDesulfurare cu scandal la CE Rovinari

Desulfurare cu scandal la CE Rovinari

Complexul Energetic (CE) Rovinari a renunţat la desulfurarea a două grupuri energetice din cele patru. Contractul era încheiat cu un consorţiu de firme al cărui lider este firma Alstom. Gheorghe Daviţoiu, directorul general al CE Rovinari, a precizat că a renunţat la retehnologizarea celor două grupuri pentru că intenţionează să obţină fonduri structurale pentru această investiţie. Suma pe care doreşte să o obţină de la Uniunea Europeană este de 40 de milioane de euro: „Am hotărât sistarea lucrărilor de desulfurare la două grupuri pentru că intenţia noastră este de a obţine fonduri structurale pentru această investiţie. Pentru două grupuri, suma se ridică la 64 de milioane de euro şi vrem să obţinem 40 de milioane de euro din fondurile de mediu puse la dispoziţie de Uniunea Europeană“.

Ciurel avertizează că se pregăteşte un „tun“

Fostul director al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, susţine că nerealizarea investiţiei la cele două grupuri va însemna, din anul 2012, închiderea acestora: „Se renunţă şi nu se mai vrea desulfurare la grupurile 4 şi 5, iar din anul 2012 nu se mai poate funcţiona în UE fără desulfurare. Acest lucru reprezintă închiderea unei jumătăţi din termocentrală, iar jumătate din oameni vor pleca acasă“.
Ciurel a mai atras atenţia că s-au făcut provizioane de 40 de milioane de lei pentru cumpărarea certificatelor de carbon şi a descoperit altă sumă pentru aceeaşi destinaţie: „Simt că se pregăteşte să se dea un «tun» cu aceste certificate. Nu e nevoie să se cumpere aşa de mult. Preţul lor este în scădere. S-a micşorat la jumătate faţă de anul trecut şi va continua să scadă. Am descoperit că s-a mai alocat o sumă de 13 milioane de lei pentru a se achiziţiona aceste certificate. O să vedeţi că vor fi cumpărate de la o singură firmă, în condiţiile în care pe piaţă sunt foarte multe care vând“.
Gheorghe Daviţoiu spune că suma de 40 de milioane de lei este pe anul trecut şi 13 milioane de lei pentru acest an. Aceste certificate permit emiterea în atmosferă a carbonului şi, fără ele, termocentrala nu poate funcţiona. României i-a fost alocată o anumită cantitate de carbon care poate fi emisă, în vederea reducerii efectului de seră. Ministerul Mediului a alocat această cantitate pe fiecare unitate, dar problema este că unele, cum ar fi complexurile energetice, au primit o cantitate insuficientă şi trebuie să cumpere certificate de la alţi agenţi economici, care au primit o cantitate mai mare şi nu o consumă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS