16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRenta viageră agricolă, tot mai tentantă

Renta viageră agricolă, tot mai tentantă

Chiar dacă au existat zvonuri potrivit cărora renta viageră nu se va mai acorda decât până în 2010, doljenii au prins gustul acestei forme de sprijin. De la începutul anului şi până în prezent, ei au depus 679 de dosare, adică 55% din numărul celor din 2008.

Numărul doljenilor care solicită rentă viageră este, de la un an la altul, din ce în ce mai mare. De la începutul lui 2009, la Oficiul de Rentă Viageră Dolj au fost depuse 679 de dosare, adică 55% din numărul celor din 2008. „Se observă o majorare a numărului de dosare depuse. Oamenii au înţeles că-şi primesc banii, astfel că a crescut încrederea în acest program“, a declarat Ana Motoi, şefa Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj.
Atitudinea oamenilor ar putea fi însă influenţată şi de situaţia economică actuală. Dacă, în anii trecuţi, muncile agricole (recoltarea unor culturi şi lucrările de întreţinere a altora) şi căldura excesivă au atras o scădere a ritmului de depunere a dosarelor de rentă viageră, în plin an de criză, doljenii nu s-au mai lăsat influenţaţi de nimic şi au venit să solicite banii. „Chiar şi în această perioadă vin să-şi depună dosare. Zilnic sunt trei-patru“, a precizat Ana Motoi, care a explicat că, în continuare, cele mai multe solicitări de rentă sunt pentru terenuri arendate, în baza contractelor de arendă.

Banii aferenţi anilor trecuţi vin în iunie şi iulie

Chiar dacă au existat zvonuri potrivit cărora proprietarii de teren agricol, care şi-au vândut sau arendat pământurile pentru a beneficia de rentă viageră agricolă, vor rămâne fără banii promişi de stat începând din 2010 (pe motiv că Uniunea Europeană consideră această subvenţie ajutor de stat), acestea nu au fost confirmate. „Deocamdată, nu avem nici o înştiinţare în acest sens“, a adăuga Ana Motoi.
În ceea ce priveşte plata rentei aferente anilor trecuţi, cei care şi-au vizat carnetele de rentier în perioada 12 ianuarie – 3 martie îşi vor primi banii până la sfârşitul acestei luni. Cei care şi-au vizat carnetele după 3 martie îşi vor primi banii în iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS