13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRecompense de criză pentru bac

Recompense de criză pentru bac

Profesorii evaluatori şi supraveghetori care participă la examenul de bacalaureat primesc mai puţini bani faţă de anul trecut, sumele alocate acestora fiind înjumătăţite.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a înjumătăţit sumele alocate pentru plata profesorilor supraveghetori, care participă la examenele de bacalaureat din acest an. Dacă, anul trecut, un preşedinte al unui centru de examen primea 1.150 de lei, anul acesta va încasa doar 800 de lei, impozabili, pentru o comisie de până la 400 de candidaţi, şi 802 lei pentru comisiile care depăşesc 400 de elevi. În judeţul Dolj, sunt doar cinci centre de examen cu peste 400 de candidaţi: Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ – 445 de candidaţi, CN „Nicolae Titulescu“ – 462, Liceul Teoretic „Henri Coandă“ – 401, Grupul Şcolar „Matei Basarab“ – 470, Liceul Teoretic „Independenţa“ Calafat – 447. Restul centrelor de examen au sub 200 de candidaţi.
Dascălii evaluatori vor primi patru lei pentru fiecare lucrare corectată, aproape la jumătate comparativ cu anul 2008, când erau remuneraţi cu 7,5 lei. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul profesorilor din comisiile de examinare orală, care primesc doi lei pentru fiecare elev examinat, în loc de 4,7 lei.
Cadrele didactice din învăţământul universitar care fac parte din comisiile examenului de bacalaureat vor primi 800 de lei, cu câteva sute mai puţin ca anul trecut. De asemenea, profesorii supraveghetori vor fi remuneraţi cu 25 de lei pentru fiecare examen la care asistă. Pentru a participa ca şi supraveghetor sau evaluator la examenul de bacalaureat, dascălii s-au înscris încă din luna martie, neştiind însă ce „surpriză“ îi aşteaptă. „În fiecare an, de regulă, aveam preşedinţi de comisie, cadre universitare, persoane cu doctorat, care veneau din diferite universităţi din ţară pentru a participa la bacalaureatul din Dolj. Rămâne de văzut câţi vor mai accepta să se deplaseze pentru o perioadă de trei săptămâni în judeţul nostru, pentru a primi o sumă derizorie, de numai 800 de lei, şi aceştia impozabili. Cu toate acestea, fac apel la cadrele didactice din Dolj, care au optat să participe la supraveghere şi evaluare, să se gândească în primul rând la binele elevilor“, a spus Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj.
Pentru a participa la bacalaureatul din acest an, 14 cadre universitare din alte judeţe ale ţării au ales să monitorizeze examenele din Bănie, dorind să fie preşedinţi de comisie, şi alţi şapte universitari craioveni.

Altă promisiune făcută dascălilor, încălcată după câteva luni

Nici reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, afiliat la Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, nu sunt încântaţi de oferta primită din partea ministerului pentru plata cadrelor didactice care doresc să asiste la examenul de bacalaureat. „Această atitudine este inexplicabilă, având în vedere că, la semnarea acordului dintre guvern şi sindicate, Ministerul de Finanţe promisese că drepturile băneşti pe care le vor primi cadrele didactice vor rămâne la aceeaşi valoare ca în 2008. S-ar putea să avem surpriza ca profesorii universitari să nu se mai prezinte la examenul de bacalaureat“, a spus Constantin Lungulescu, preşedintele SIP Dolj.

Rămâne de văzut câţi vor mai accepta să se deplaseze pentru o perioadă de trei săptămâni în judeţul nostru, pentru a primi o sumă derizorie, de numai 800 de lei, şi aceştia impozabili. Cu toate acestea, fac apel la cadrele didactice din Dolj, care au optat să participe la supraveghere şi evaluare, să se gândească în primul rând la binele elevilor“.
Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS