Banii de pensii private – pierderi „de succes“

Autori


Cei mai mulţi administratori ai fondurilor de pensii private (Pilonul II) au raportat recent pierderi de sute de milioane de lei pe 2008, în primul an în care s-au încasat contribuţii de la angajaţii români. Fondurile de pensii au motivat că au avut cheltuieli mari cu agenţii de marketing.

2008 a fost primul an în care 4.000.000 de români înscrişi la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au şi cotizat. Deşi a fost primul an în care fondurile de pensii au încasat contribuţiile de 2% din fondurile destinate asigurărilor sociale şi plătite de angajaţii-contribuabili, pierderile au fost consistente. Firmele care administrează fondurile de pensii de pe Pilonul II şi-au făcut publice rezultatele financiare pe anul 2008. Cu o singură excepţie, majoritatea societăţilor care administrează fondurile de pensii obligatorii au înregistrat pierderi anul trecut.

Pierderi de sute de milioane

Datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arată că, anul trecut, din mai şi până în decembrie, salariaţii români au contribuit la fondurile de pensii cu o sumă totală de 822 de milioane de lei. Din informaţiile publicate de fondurile de pensii, numai primii şapte administratori de astfel de fonduri au raportat pierderi care totalizează 338 de milioane de lei. Adică primii şapte „jucători“ de pe piaţa pensiilor administrate privat au avut pierderi echivalente cu 41% din suma totală a banilor care au intrat în conturile celor 14 fonduri de pensii. Firma care administrează fondul de pensii de la ING a arătat că pierderile pe anul trecut au totalizat 159 de milioane de lei, faţă de numai 28,5 milioane de lei, pierderea raportată în 2007. Societatea care administrează fondul de pensii de la AVIVA (Pensia Viva) a raportat o pierdere de peste 41 de milioane de lei. În acelaşi fel, administratorul de la Eureko (fostul Interamerican) a avut o pierdere destul de mare, 69 de milioane de lei, în timp ce BT Aegon a înregistrat pierderi de 34 de milioane de lei. Societatea care administrează fondul Omniasig a anunţat în exerciţiul financiar precedent o pierdere de 12 milioane de lei, în timp ce BCR a raportat 19 milioane de lei drept pierdere contabilă pe 2008. În acelaşi fel, administratorul de la BRD Pensii a anunţat încheierea exerciţiului financiar cu 4,3 milioane de lei pierdere. Cifrele au fost preluate din bilanţurile contabile publicate pe site-urile companiilor de pensii administrate privat.

…Din cauza comisioanelor


Chiar dacă 2008 a fost unul dintre anii cu creştere economică bună, fondurile de pensii au avut pierderi mari. Potrivit bilanţurilor contabile şi rapoartelor de audit publicate pe site-urile companiilor respective, pierderile sunt uriaşe, de zeci de milioane de lei de fiecare fond de pensii. Fondurile motivează că aceste pierderi sunt cauzate de cheltuielile mari cu plata comisioanelor pentru agenţii de marketing, a căror sarcină a fost, în 2008, să aducă un număr cât mai mare de participanţi la fonduri. De exemplu, ING – care are şi cei mai mulţi cotizanţi dintre toate fondurile – motivează în actele date publicităţii că, în 2008, cheltuielile cu comisioanele agenţilor de marketing au fost de 152 de milioane de lei. BCR Administrare Fond de Pensii SA chiar explică în raportul anual că „rezultatul la fost influenţat de înregistrarea pe cheltuieli de exploatare a sumei de 15,99 milioane de lei, reprezentând comisioanele suportate de societate pentru activitatea desfăşurată de către agenţii de marketing pentru atragerea de participanţi la fond“. Pe site-urile companiilor care administrează fondurile de pensii din Pilonul II sunt date publicităţii şi salariile celor care se ocupă de banii contribuabililor. La Omniasig, de exemplu, rapoartele oficiale ale companiei care administrează fondul de pensii arată că societatea de administrare a avut 12 angajaţi în 2008, iar salariile şi bonurile de masă (fără contribuţii şi impozite) au totalizat 1.306.733 lei pe 2008. Un banal calcul matematic arată că, în medie, fiecare angajat al firmei de administrare (SC Omniasig Pensii – Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA) a avut un salariu de 9.074 de lei pe lună.

O singură firmă pe profit

Firma care administrează fondul de pensii „AZT Viitorul Tău“ a raportat un profit de 7,6 milioane de lei pe anul trecut. Fondul de pensii are 1.065.000 de participanţi, potrivit CSSPP, şi este al doilea fond de pensii administrate privat din România, după ING, cu 1,3 milioane de cotizanţi.  Comenteaza acum

40 Comentarii

 1. Dan RO-tariu said:

  Ma bucura ca ati verificat informatia care v-am dat-o ca aceste noi FNI-uri devenite obligatorii prin legislatia emanata Alianta DA (Durere si Agonie) formata din PDL si PNL au pierderi. IATA CUM SE DUC BANII CARE-I PLATITI PENTRU PENSII IN BUZUNRARELE PRIVATE. Iata cum acesti privati care au banii dvs. in buzunar cheltuiesc mult si neverificat, iar dvs. o sa luati pensia de la firmele private exact cat au luat investitorul obisnuit al FNI, nu MAria Vlas sau SOV. Din pacate acest PSD care se declara de stanga nu respecta nici macar doctrina social-democrata si nu da semne ca doreste sa extirpe acest cancer al firmlor private pe pensia omului de rand. Aceste capuse vor papa pensiile oamenilor iar cand vor iesii oa,menii la pensie le vor arata falimentul firmei si diparitia ca prin farmec al pensiilor private. Nu exista farmec in economie ci doar furtul care e ridicat la rang de arta in capitalism pentru ca cei care fura cel mai mult nu sunt pedepsiti. In Republica Socialista Romania pensia era doar de stat si era 2/3 din ultimul salariu, pensia medie fiind de 3000 lei. In Romania capistalista de maine nu numai ca o sa ne o oblige sa muncim pana la 70 de ani ci … daca mai apucam pensia, ca etapa a vietii, vom lua teapa de la capusele particulare facute ca sa traiasca bine patronii lor si nu proletarii carora le fura banii!

 2. Radical said:

  PAi atunci de ce ne-au mai obligat sa ne asiguram ? De ce a fost obligatoriu sa dam bani la firme falimentare ? *** Trotineto, ma scuzi, dar ieri am plecat la Mraconia si nu am putut sa continui discutia. A fost o plecare spontana si nu te-am mai anuntat, dar oricum tu ai fi scris pe forum si fara mine … oricum, sa stii ca de azi n-o sa mai fiu patron la firma mea. Voi munci pentru anhajatii mei si surplusul o sa il dau la cei care nu vor sa munceasca (fiecaruia dupa puteri si dupa nevoi) … cum sa iti zic, unii au puteri mai mici, dar nevoi mai mari. Le-am transmis angajatilor mei, ca de azi va trebui ca si ei sa gandeasca si impartim banii egal. Te anunt care vor fi rezultatele. Nu ii las mai mutl de o saptamana, ca dau faliment. Le-am zis ca participa si la pierderi … apropo !

 3. TAVI said:

  ,,Firma care administrează fondul de pensii „AZT Viitorul Tău“ a raportat un profit de 7,6 milioane de lei pe anul trecut,, adica Allianz Tiriac !
  Nemtii de la Allianz sunt oameni seriosi ,ca de obicei.Bravo Allianz Tiriac !

 4. Misu said:

  Tov.Rotariu(presedin te Partid Socialist Dolj-mai esti?) iar o iei pe aratura.Daca nu iti convine capitalismul exista Coreea de Nord.
  Analizeaza mai bine pensiile private,evolutia in timp si vezi ce se intampla azi si ce se va intampla cu pensiile de stat(cine iti va plati tie pensia de stat(natalitate,pers oane in activeitate in acel moment,speranta de viata).
  Este simplu sa spui populisme intr-o societate care are ca membri oameni care acum incep sa traiasca intr-o alta societate.
  Iar furturile din ultimii 20 ani nu se datoreaza capitalismului ci sefilor tai politici din perioada pe care o regreti,care s-au vazut rapid stapani si au vandalizat tara(FSN,FDSN,PDSR,P S,PAS).
  Ii cunosti?

 5. Dan RO-tariu said:

  Misule, te afli pe aratura. firmele astea ti-au papat banii , asta insemna pierderile din articol. Daca si cand vezi negru pe alb ce se intampla tot o faci pe desteptul cu mine ori esti prost ori esti din tagma jefuitorilor. Vad ca in ecuatia ta politica nu apre nici Tariceanu, nici Basescu si nici janghinosii aia cu caltabosul. Insa apare PAS care nu are un leu de la stat care nu a avut influenta in prostiile facute de altii. Te fura unii ajutati de PDL si PNL si tu esti entuziast? Ce are natalitatea,angajati , si speranta de viata cu furtul firmelor particulare. E vreo interdependenta inventata de tine?! IA explica interdependenta asta! :)) Si tu poti sa te duci unde vezi cu ochii ca de prosti sau de hotiu nu are nevoie Romania!

 6. Dan RO-tariu said:

  Radical pai ceea ce le propui lor e ANARHIE comunista. Nu poti din mentalitatea burgheza in care fiecare e in stare sa ucida pentru bani sa ajunga la o constiinta comunista. Asta o faci ca sa le scoti din cap eventual comunismul … stiind clar ca nu veti face nimic cu anarhie. din pacate urmarind alte scopuri nici nu o sa insanatosesti climatul. Se vor trezi dupa o sapatamana mai incapabili decat sunt in realitate. Oamenii trebuiesc incurajati si date responsabilitati gradula, pentru ca daca le dai responsabilitati care nu le pot duce se vor demoraliza, si cu o armata demoralizata mergi sigur spre pierderi ale firmei. Iar tu trebuie sa ai grija in primul rand sa imparti corect cu muncitorii fructele rezultate din ceea ce prestati sau produceti. Pastraza un raport intre investitii – consum si gaseste prin calcul – in faza initiala – si apoi prin ajustari cerute de practica un optim. Fixeaza-l ca obiectiv si astfel vei multumi oamenii.

 7. Radical said:

  Pai vezi DDR, ca tot eu trebuie sa gandesc pentru ei ? Sa analizez eu cat poate fiecare sa duca, si sa ii remunerez in consecinta ? DAr surplusul cine sa il ia, daca nu eu ? … care am gandit si care am nevoi mai multe decat ei ca sa pot sa gandesc … Fiecaruia dupa nevoi (nevoia lor e mai mica decat a mea, dorintele lor sunt mai mici, pentru ca nu pot sa isi inchipuie dorinte prea mari, asa cum nu pot sa isi inchipuie solutii pentru bunastare) *** Legat de articol … mama are o vorba : “macar eu am apucat o pensie, dar voi ce va faceti ?”

 8. UEU said:

  DR-ul are perfecta dreptate; peste cativa ani, cand vor mai iesi oameni la pensie, sa speram ca printre ei sa fie si RADICAL, o sa moara de ras cu mana pe un buzunar GOL, caci pensie IOC; asta daca o sa mai apuce pensia, inclusiv RADICAL care traieste pe lumea asta ca pe vremea securitatii: cu ochii inchisi, cu degetele in urechi si cu calus in gura; din cauza asta reusesc romanii un fapt de care se mira toata lumea civilizata: acela de al adora pe MARINAR, si de a vota, vrajiti de bancuril spuse la betie de cel de mai sus, toti incompetentii si toate toapele cele mai jegoase ale tarii (UDREASCA SI MONICUTZA).Gandeste, RADICAL, ca de aia ai cap pe umeri.

 9. DX said:

  Pensiile private sunt pt naivi si infractorii se imultesc legal.Cand voi hotarati legislatia in romania si in lume,exista pensii private fara discriminare si alte facilitati mincinoase.Deci legal al doilea FNI.Mai trec ani si alti naivi pt alte si alte minciuni(vezi ce inteleg cu asigurarea pe viata si cate interpretari pot fi in dezinteresul cetateanului prost)

 10. to`arashul Matrics said:

  pai nu de dialog aveam nevoie. imi e de ajuns ca ati citit si ati inteles! daca v-am schimbat perceptia macar cit sa ALEGETI singuri si sa nu mai fim o turma de rumegatoare pe care pastorii o conduc unde vor, imi este de ajuns! ideea (cu “nationalizarea” firmei tale) este cit se poate de proasta: ori ma iei peste picior si este logic, e greu sa renunti la “avantaje”, ori o vei face intr-adevar si te sinucizi economic! si mama are aceesi vorba! a lasat-o mai moale de cind sint in Germania…. pina asta-toamna cind i-am facut niste desene! Acum are alt ton cind ma intreaba cum imi merge! 🙂 Inainte ma credea imediat! 🙂 Bineinteles ca intr-un sistem capitalist e cel mai bine sa iei tu “surplusul”! vorbim de schimbarea nui sistem, nu de a-l convinge doar pe Radical sa transpire iar! 🙂 sic

 11. Dan RO-tariu said:

  Da, vesnica problema cine e mai important filozoful sau practicianul. Pai de la cel care gandeste pana la cel care doar munceste, ca robotul, toti au un rol determiNANT pentru a realiza produse si servicii. Si cum fiecare se simte maiimportant ce ar insemna ca muncitorul care munceste pe banda de proctie a automobilului sa spuna ca munca sa e cea mai importanta caci fara el orice automobil nu s-ar produce. ARE DREPTATE! Daca am gandi toti in spiritul individualist, egoist, adica daca si angajatii (proletarii) gandeau precum burghezii … munca noasta e mai importanta … se ajungea demult la socialism, pentru ca proletarul fara patron poate exista precum in socialism, insa patronul fara proletari … nu mai exista ca patron chiar daca munceste doar el si are dubla calitate de patron si proletar, insa in acest caz nu mai patron sau proletar in sensul strict al cuvantului caci e patronul sau si e angasatul sau, tot ca in socialism, insa patronii de la FRAUD nu ar mai exista, Delta ACM, etc. Poti sa aplici o forma de socialsim real incepand sa-i consideri nu utilaje ci oameni, fixand cum ti-am spus o cota pentru investitii (25% din incasarile fara TVA cred ca e rezonabila) si fa un fond de salarii (de cca 25%) din care sa imparti si salariile pe CRITERII. Oricum nu te plange caci investitia tot tie iti ramane (nu ca in socialsim cand le ramanea intregului popor si stramosilor poporului) si o0sa o lasi mostenire fiicei tale. Sa-ti mai spun ca investitiile ti le deducoi prin amortisment de la plata profitului, sa-ti mai spun ca iti vor aduce noi bani? Stii deja, esti economist, deci nu o mai face pe ne-snaiu! Adica daca tu imparti 25% din incasari sub forma de salarii criterizate iti ramane inca pe atat cat fondul de salariu, ceea ce e perfect corect de ex. intr-o firma de proiectare unde consumurile materiale sunt minore …. toner imprimanta, hartie, doua pixuri, curent pentru 10 PC-uri si consumabilele pentru vreo zece alte dispozitive, ustensile si utilaje. Dar in sfarsit .. . subiectul era cum dispar pensiile angajatilor (proletariilor) cu acordul statiului si cum oamenii sunt furati la ordinul statului. Si ca sa dau un exemplu plastic dar corect. Inainte pentru administrarea pensiilor la stat lucrau 100 de oameni, apoi PDL si PNL au facut pensia privata obligatorie fara sa elimine pensia de stat, adica acum lucreaza doua entitati pentru acelasi lucru cu 200 de oameni, deci costurile de administrare aproape s-au dublat. Avand in vedere ca acesti 200 de oameni primesc salariile di n banii de pensie…. e la mintea oricui ca aceste fonduri se diminueaza, pentru ca salariile nu au crescut si nici procentul pentru pensie nu a fost marit inseamna ca acealsi fond de pensii alimenteaza cu salarii 200 de oameni. Asta inseamna eficienta? Bineinteles ca NU! Apoi la asta se adauga lacomia patronilor care – asa cum arata si Radical ca el considera ca fiind patron are alte necesitati – au alte nevoi decat angajatul amarat. Patronii au nevoie de elicoptere,

 12. Sssniper said:

  Ceea ce nu tine nimeni cont, din cate vad, este ca afacerile noi si in cazul asta pensiile private, si mai ales afacerile de o asemenea marime inghit sume imense la inceput. Acestea se amortizeaza in cativa ani. Este normal asa. Daca luam exemplul canalului PROTV. Au mers pe pierdere cativa ani. A fost o pierdere programata. Cred ca dupa vre-o 5 ani au intrat pe profit. Perioada asta de timp depinde de tipul afacerii si piata. Poate sa dureze de la cateva luni la cativa ani. Este foarte probabil ca fondurile de pensii private sa fie si anul acesta si poate si anul viitor pe pierdere. Mai ales ca este criza financiara. Dar pensia este ceva cu bataie lunga, si sunt sigur ca peste cativa ani aceste pierderi se vor recupera si vor ajunge pe profit. Precizez in final ca nu am vre-o legatura eu si familia mea cu aceste fonduri decat eventual ca si cotizanti.

 13. Radical said:

  Matale cine muschii mei esti UEU (nr.010) de ma indemni pe mine la a-mi folosi capuletul si cum de nu intelegi ca EU mi-l folosesc ? Am depasit nivelul matale de perceptie ? O sa iti fac o schita, ca poate asa prishepi (vorba Trotinetei) mai bine zicerile mele. De unde ai dedus matale ca eu sunt fan MARINAR ? Mie imi place marea, respect marinarii si orice meserie din nomenclatorul de meserii (zic nomenclator, pentru ca si cea de curva / prostituata e tot o meserie si inca veche, dar pe care n-o respect) , dar n-am nici o treaba cu Super Base. Zilele trecute spuneam ca stiu sistemul de asigurari din interior si pot sa spun in cunostinta de cauza ca nu este un sistem corect. Spuneam ca NU as nationaliza niste societati private in mod abuziv, societati care n-au legatura cu fraudele, dar as infiinta altele concurente de stat. Nu am incredere sa imi administreze banii o societate privata, daca banii mei nu sunt garantati de stat. Asta pentru matale UEU care iti permiti sa iti masori sireturile cu ale mele. Tati, sireturi am si de rezerva. Lasa capul meu, ingrijeste-te de al matale, ca se pare ca nici nu i-ai observat existenta. Vezi ca e chestia aia ca o turela de tun care se misca in arc de cerc in stanga si dreapta, aia cu nasul in asa fel dispus (vezi, ca aici descriu exclusiv capul lu’ matale) , incat nu iti ajung 3 prafini sa ajungi la el. *** D-le DDR si d-le Trotineta, pai daca nu iau eu surplusul, de unde bani de dezvoltare, ca angajatul nu va investi, angajatul va cheltui. El formeaza marea masa a societatii de consum. Am mai explicat. Ca sa deschid firma am renuntat la lux si mi-am vandut masina luata cu bani din salariu. Am incercat sa conving un coleg sa faca la fel si el n-a vrut sa isi riste banii si munca de cativa ani. Eu am riscat. Altfel plecam la drum in doi si cu mai multi bani. El are tot aceeasi masina , iar eu am … mai multe, toate cumparate noi. El e angajatul meu acum . Pai cum sa impart eu cu el ? Asta nu pot eu sa pricep DDRn (!!!), dar sunt deschis dialogului. NU ma mai cert cu persoane cu care ma stiu de mult , indiferent de diferenta de opinii. Deci sa mor daca pricep. pentru ca eu nu dormeam noaptea ca sa imi fac socoteli, puteam sa pierd si apartamentul pe care il pusesem gaj, etc. Acum sunt relaxat, am treminat cu problemele. Nu mai vreau nici eu sa risc. Exista oameni care merg mai departe decat mine, unii reusesc, altii nu. Cum pot eu sa am pretentia ca cei care au reusit mai mult, sa imi dea si mie, cand eu nu am contribuit la munca lor, la riscul lor care putea sa le dea viata peste cap ? Ideea este ca eu am vrut mai mult, pentru ca am simtit ca am alte nevoi. Nevoia pleaca de la dorinta si eu am dorinte pe care vreau sa mi le indeplinesc. Care e vina mea ca unii doar viseaza , iar altii vor sa mai si indeplineasca din visuri ? Asta fa-ma sa inteleg si … jos palaria *** cu toate ca acum sunt asociat unic la firma mea, consider ca actualul sistem politic si economic din Romania este un dezastru.

 14. to`arashul Matrics said:

  eu unul n-am chef de facut sa priceapa! am comparat ce am trait 20 ani in RSR cu mintea unui adult trait 20 ani in capitalism! imi spun doar parerea! spune-ne tu de ce e mai bine in cpaitalism!…. la nivel national!

 15. Hannibal Lecter said:

  Comunistii trebuie lichidati unul cate unul, cu calm si fara zgomot. Vindeti-va averile, comunistilor!

 16. Dan RO-tariu said:

  Daca ramaneau in exclusivitate la stat pensiile se eliminau aceste pierderi cauzate nu doar de investitia initiala ci si de sumele colosale intrate in buzunarul patronilor! PROTV a intrat pe plus si pentru ca li s-au sters sute de miliarde de lei datoriile la stat. Iar pieredrile la SARBU erau doar contabile, in realitate pierderile au fost transferate la stat prin scutirea PRoTV de impozite si taxe, asa a venit pe profit. Acum sa luam un alt exemplu concret cu sifrele date in articol: au incasat 822 mil. lei (care ar fi trebuit sa fie pensiile oamenilor) au pierdut 338 mil. lei din pensiile oamenilor. Pe teoria de la #14 la anul vor pierde 270 mil. pe un fond diminuat de criza … si tot asa pana vor opri pierderile, dupa 5 ani, adic ala final putem estima ca in 5 ani cu trend descrescator si la sumele intrate si la pierderi de cate 20% diminuare anuala s-au incasat 2770 mil lei cu o pierdere de 1.140 mil lei. Adica peste 5 anivom gasi in contul acestor firme privateDOAR JUMATATE DIN BANII VIRATI DE PROLETARI PATRONILOR, RESTUL S-AU EVAPORAT. Acum le ramane sa faca profit … un profit echilibrat inseamna plasamente tot la STAT. Adica imprumuta statul, pentru ca nu exista banca privata care sa nu poata da faliment deci daca se plaseaza banii cu risc poti pierde mult si repede, mai ales ca este crizaq, iar pe timp de criza prudenta te salveaza. Pai numai ca sa dubleze suma … si le trebuiesc ani daca primesc 10% dobanda la plasamente. Stii ca vor fi unii care vor spune … calaculul meu e simplist si ca de fapt acei bani difernta minus pierderile deja produc dobanda, da e adevarat dar in timp ce dobanda e maxim de 10% (unii spun randament desi termenul din fizica nu mi se pare aplicabil finantelor) … si pierderea de 43% … in cati ani se recupereaza, ca se aplica la diferenta de 57% ! Pai plecand cu dobanda de la 57% abia dupa 6,2 ani ai inapoi suma intreaga de 100%, daca nu s-ar mai cheltui nimic din dobanzile aferente, adica banii dati de proletari abia dupa 6,2 ani se reintregesc ajung la 100% la firmele care le-au cheluit aproape jumatate din ce au incasat de la proletari. Deci trageti singuri concluziile ce s eintampla cu banii dvs. Dar stiu ca ceea ce scriu eu nu e credibil. Abia cand va rupeti gatul intelegeti. Mamei mele, economist de profesie, traia atunci, i-am spus ca nu pot sa-i plateasca dobanzi de 70% net cei carora le imprumuta bani, unei firme. Nu m-a crezut ca apoi sa ma roage sa-i recuperez. I-am recuperat pana la ultimul banut, dupa care Politia m-a anchetat ca mi-am facut singur dreptate. Da, mi-am facut! Eu o sa recuperez tot asa banii de la aceste hotomane de firme particulare, insa … cati vor sti cum sa procedeze?!

 17. to`arashul Matrics said:

  dle DDR n-ai priceput ca guvernul i-a facut cocalari tocmai pentru a nu citi cifre?!!! de ce te tot omori…. chiar si cu copiatul (sa capieze patrihotzii de drag) daca ei sint The Cocalator I, II si III ?!!! Nu pricepi ca nu stie sa citeste? Rog GDS sa ne permita sa comunicam prin desene….. trebuie sa ne coborim la nivelul cacalaresc sa facem sa prisheapa majoritatea….. care are drept de vot! Grrrrrr! V-a trebui sa-i plimbi intii pe la scoli….. sa le arati ce frumoase sint….. sa-i inveti sa numere peretii……. sa le spui: “uitati dragii mei cocalauti, ala este acoperisul! voi nu-l vedeti pentru ca s-a prabusit dar este acolo!” . La politicei functioneste figura asta de magie:” voi nu vedeti banii, dar este acolo!”. Alo, gds: cind vom putea sa comunicam prin hieroglife? Sau prin carti…… de poker!!!

 18. Dan RO-tariu said:

  Da Radical nu avem de ce ne certa. Esti in capitalsim si ai legal dreptul burghez de partea ta, deci cum procedezi nu incalci dreptul burghez. Neincalcand legea … nu poti fi invinovatit de nimic, iar daca nu lucrezi cu nici un buget de stat nici macar nu poti produce vreo paguba banilor nostri. INSA repet daca fixezi un fond de investitii (care raman in firma adica tot tie, ca esti actionar unic deja ai luat crema prajiturii) si ce-ti ramane (cam o suma egala cu suma de investitii) imparti in salarii (inclusiv saalriul tau) si salariile le criterizezi (fixare obiective pe fisa post, normare, dar si alte criterii pe care toti sa le cunoasca si la care chiar sa participe la constituirea lor ) te apropii de socialism. Si socialsimul exact asa facea. Cu o conditie … salariul tau sa fie de maxim doua ori mai mare fata de cel mai mic salariu din firma, si ei sa stie asta! Astfel te aproprii de socialism ca distributie. Te apropii insa diferenta e ca investitiile erau un atribut al statului si sporeau averea poporului, la tine iti sporesc averea personala care se extinde si asupra bunurilor firmei. In sfarsit imi cer scuze daca te vei simti cumva stanjenit de ce scriu in continuare: Nu consider masinile, autoturismele, o investitie, indiferent ce mi-ar zice ceilalti, autoturismul dpmdv trebuie un multimea optima care rezulta din intersectia multimiii de autoturisme CELE mai ieftine cu multimea autoturismelor care se produc in tara, cu multimea autoturismelor cel mai bine echipate, cu multimea autoturismelor care sunt cele mai economice, cu multimea masinilor noi-noute. Eu am dat 10.200 de euro pe o masina care o tin 5 ani, poate 7 ca prea nu am avut nici un incident vreme de 3,25 ani la 88.000km, am strans de doua ori un surub la limitatorul portierei dr. fata, o data la service, in garantie si apoi acasa dupa care nu s-a mai desfacut. Asta e Loganul Diesel full. Deci, dpmdv, masina nu e o investitie decat pentru taximetristi, pentru ca masina e doar mijlocul care trebuie sa te duca de la pct. A la pct. B fara evenimente. Investitia se materializeaza in mijlocul de productie care produce plus valoarea, iar cei care socotesc valoarea individului dupa masina pe care o conduce … traiesc intr-o lume a fantasmelor. Aici nu ma adresez direct tie Radical.

 19. Dan RO-tariu said:

  Am scris ca in 6,2 ani vor fi reintregite cele 822 mil lei cat au depus proletarii obligati de stat in aceste firme private de cheltuit bani? Da, insa am lasat loc si onomatopeicilor care se dau cocosi sa ma cirecteze. In realitate din cauza comisioanelor bancare, platii impozitului pe venit de 16% aplicat dobanzilor cel 10 % de dobanda devin 8%, iar din cauza inflatiei devin 2%. Iata cum o suma dinuata la 57% va fi din nou 100% in valoare echivalenta de cumparare a 100% …dupa x ani unde x rezulta din formula: 57 x 1,02 la puterea x = 100, adica dupa 28,5 ani suma va deveni din nou 822 mil de euro. Dar patronii ai acestor firme private, intre timp, nu vor simti sa-si aline nici o nevoie?! Ha, Ha, Ha, Sa traiti bineeeeeeee!

 20. to`arashul Matrics said:

  ca mi-am adus aminte: stiti ca americanoizii au fost nevoiti sa adopte o lege prin care interzice sa lasi copiii si animalele inchisi in masina daca afara depaseste 60°F ?!!!! In halul asta au ajuns!

 21. Hannibal Lecter said:

  Comunistu Matrics este primul pe lista.

 22. Radical said:

  :))) DDR, bunicul meu l-a invatat pe tata sa nu investeasca decat in terenuri si in case, sa nu isi ia masini decat atatea cate ii trebuie, ca sunt o pacoste … e adevarat ca bunicul meu si-a luat tzapa si i-au luat comunistii tot, fara sa il poata acuza de ceva. Nici eu nu consider ca masinire reprezinta o investitie (poate alea de epoca), dar eu am atatea cate imi trebuie : pt mine, pt nevasta, ca sa fim independenti, si masinile de marfa care imi trebuie sa imi desfasor activitatea. Eu o sa le tin 10 ani. Asa mi-am, dar depinde de cei care le utilizeaza. *** Dar tot n-am inteles de ce trebuie sa sa dau eu socoteala unui angajat despre salariul meu si despre ce fac cu banii mei, pe care i-am agonisit riscand veniturile familiei mele, nu pe ale angajatilor mei. *** MAi am o nelamurire “la” Trotineta. Ai emigrat Trotineto ! Ce regim politic te-a dus in starea sa emigrezi, ce te-a determinat ? Ai trait 20 de ani de socialism si 20 de capitalism, dar pe cei de capitalism ia-ai trait la maturitate intelectuala. Spui ca poti acum sa faci diferenta. ai ales intr-un moment al vietii sa emigrezi spre o alta lume pe care ai crezut-o mai buna si ai descoperit acum ca te-ai inselat (ochii mintii sunt mai mari la varsta asta) , daca te-ai inselat de ce nu iti alegi o alta tara in care este instaurat regimul pe care il visezi ? Germania te-a atras pentru ce ai crezut ca este, nu pentru ce ai descoperit ca este , de ce nu incerci sa iti gasesti linistea cautand locul perfect in care sa se traiasca dupa standardele pe care le doresti ? Mai exista o astfel de tara ? Stii ce mi se pare ciudat ? Toti emigreaza in tari occidentale, si in Lumea Noua, nimeni nu emigreaza in tarile comuniste, mai ales dupa ce au facut diferenta si acum pot discerne raul de bine. *** Inca o data va spun, tutror celor care citesc, sunt semicapitalist, intrucat consider ca trebuie sa existe proprietate de stat care sa cuprinda : resurse naturale si societati care sa ii concureze pe privati. De aici puteti deduce ca sunt jumate comunist. Oi fi si asa, fara sa imi dau seama. Poti sa devii ce nu crezi ca vei deveni vreodata, atunci cand viata isi insala asteptarile si capitalismul din Romania mi le-a inselat. Este un regim corupt si clientelar, nomenclaturist si nepotist. La fel a fost si cel dinainte de 89. Si atunci sa tragem concluzia ca asa e in Romania sau ca asa e lumea ?

 23. Hannibal Lecter said:

  Singurul loc unde poate emigra Matrics ca sa fie fericit este lumea ailalta. O sa-i fac eu rost de viza.

 24. to`arashul Matrics said:

  🙂 intre timp am descoperit ca “democratie este iluzorie” -Noam Chomski! Dar daca balmajesc pe aici este pentru a nu lasa pe altii sa cada in aceeasi greseala! oriciti bani as avea tot nu-mi rascumpara tarimurile natale! nu imi inlocuiesc parintii! prieteni poti sa ti.-i faci….. dar nu vor mai fi niciodata ca aia de ii aveam in RSR! colegul meu de liceu a stat fara nevasta si fetita 4 ani in State pina le-a facut rost de o viza deiplomatica de la consulatul din NY! A reusit sa le aiba definitv linga el dupa alti 2 ani! Inainte de a le “aduce” mi-a marturisit ca daca stia cit va suferi din lipsa lor raminea in mizeria din Romania! Stia ca o super-rasfata cumparindu-i mobil de 1000usd dar nu se mai putea controla dupa atitia ani!…. As vrea ca cel care lasa totul in urma si pleaca cu 300 $ sa stie bine ce lasa! sa nu ajunga ca mine si ca patrihotzul sa dea in extreme! sincer: nu am situatia financiara a ta dar nici nu ma pling! am recunoscut ca traiesc mai bine decit daca as fi ramas in Romania! dar nu ma prea incalzeste asa mult cit speram! am vazut de inseamna “civilizatia” la virsta de 40-50 ani si am vazut incotro se indreapta Romania! am recomandat tuturor pe care ii intilneam sa nu accepte “intrarea” in E.U.! Nu am gresit absolut deloc! Sint sigur de asta oricit de atacat am fost si sint! Si vad incotro se indreapta acum Romania! Este o “evolutie” atit de usor de vazut incit ramii uimit de cit de orb erai inainte! Ca a fost catastrofala situatia din ultimii ani din IEpoca de Aur nu am negat-o! Dar am -si continui sa fiu sigur ca nu-i sta bine deloc aceasta “civilizatie”! Romania avea legi si structura destul de bune! Nu trebuia SCHIMBAT NIMIC! Decit un guvern cu o mai mare implicare in bunastarea poporului! Atit! Nu legi anti -aia, anti -aia, mii de legi votate si tara vinduta! de ce m-as implica mai mult daca niste “banale” posturi sint contracarate atit de violent?!!! Daca x afirma ca PETROLUL RAMINE IN PROPIETATEA STATULUI apar 100 pitpalaci cu “te opui dezvoltarii” si alte halea! 10 sint platiti sa o spuna! 10 au interese directe si nu posteaza! 80 sint inocenti! mai apar 5000 care vor face o demonstratie pentru scoaterea in afara legii a comunismului! Uita-te ce se intimpla in Iran acum intre Ahmadinejad si pitpalacii opozitiei “telecomandate” din USA!!! Acelasi scenariu ca in dec 89? Chisinau? Daca aia vandalizeaza totul tu nu ai baga armata in ei? Ai fi atunci demonizat in mass media comandata? Probabil ca ai auzit ca iranienilor li s-a “blocat” accesul la siturile de “socializare”! M-a amuzat zilele trecute baietasul ala care incerca si el sa demonstreze cit de baubau e Ahmadinejad! Este un baubau, nu zic nu! Dar dupa ce vazusem zile in sir pe Christiane Amanpour transmitind in direct din Teheran nu ma puteam abtine sa nu rid in hohote de cita brosteala putem fi capabili! Intre timp ati vazut probabil si reportajele CNN despre “raspunsul” violent al fortelor “de opresiune” ale lui Ahmadinejad! Cum mama lu` Ala fac aia reportaje

 25. to`arashul Matrics said:

  le intr-o asemenea dictatura?!!! Mi-a placut la “Chisinau” ca erau “strecurate” in afara filmuletele de pe mobil!….. Ce brosteala de neam brost! La Tien An Men era Televiziunea de Stat si reporterii straini care au filmat “totul”! Nu ti se pare ciudat? Tot vazind reportajele de la Teheran m-a socat cit sint de frumoase iraniencele…. nu puteam iesi din cliseul arabilor barbari…… Pina am inceput sa remarc cite tone de fond de ten aveau! ABSOLUT TOATE care vorbeau despre baubaul de Ahmadinejad si “oprimarea drepturilor”…. “democratie”… si alte alea mi-au lasat impresia de femei foarte educate … vorbeau nemipomenit de bine engleza…. foarte curate, foarte ingrijite! Intraditionalul port arabesc si boite cu tone de fard mi s-a parut o gluma de prost gust!….. Cam tot cum mi s-a parut si cu Obama: “Uite cit de prosti sinteti! Va brostim in fata si voi tot credeti in noi!”.. Prishepi? Cu ani in urma nu as fi remarcat fardurile… si as fi crezut in continuare ca americanoizii ii iubesc intr-adevar pe iranieni si vor sa le dea si lor “dreptul” la “democratia si libertatile” americane! :):):):):) O fi Ahmadinejad baubau dar cu americanii le va fi si mai rau! `au ba?

 26. to`arashul Matrics said:

  m-am luat iar cu timpeniile mele si am fost incomplet: “nu ma pling” pentru ca la salariul de angajat al patronului mai am si eu unul de patronel -…. ne-exploatator: tot eu sint angajat! Ma exploatez doar pe mine! 🙂 Din salariul de muncitor esti un ciuri buri exact ca in Romania…. aia Socialista! Nu vad absolut nici-o diferenta intre un muncitor de atunci de acolo si unul de acum de aici’! Stii cine mai poate spune ca este platit destul de bine? Cei care lucreaza din “donatiile” fraierilor: asigurari, banci s.a. Un muncitor care trage la saiba si pentru care amindoi avem respectul cuvenit mai cistiga doar daca are contract de munca vechi…. de dinainte de crizele din ultimii ani! Cind am inceput Acum 3 ani la firma asta unde sint angajat….. sa mulg vacile (e bine patrihotzule?) erau citiva care incepusera cu 1-2-3 ani inaintea mea! Daca ar fi in functie de serviciile prestate ar cam trebui sa-i iau pe toti la salarizare! Eu sint robul roman, stii? Ba mai am si umorul si toate celelalte caracteristici de-ale noastre care atrag! Dar uite ca doar perioada in care am incheiat contractul ne diferentiaza! Mai era unul care era preluat de la firma veche…. aia a dat faliment si asta a cumparat-o …si cu ala de a mai ramas: ala cistiga cu mai bine de 400 € decit toti! Doar pentru ca obliga legea…. Pina la urma pinguinul ala de patron care a falimentat-o s-a asociat din nou cu un fraier si asta s-a dus inapoi la “vechiul” patron tot pe banii aia! Stii ce inseamna un “faliment” aici? inseamna ca ti se sterg datoriile catre stat! poti sa faci si “insolventa privata”!!! Sa nu adori capitalismul?!!!

 27. to`arashul Matrics said:

  linga vechea firma unde nu mulgeam vacile acum 8 ani, era o firma de “fiare”! falimentase si nu stiu ce jmekerii facuse “civilizatul” neamt ca lucra doar cu est-europeni: juma polonezi, si cealalalta romani, cehi s.a.! Nu pot sa-ti spun ce lucrari faceau romanii si polonezii…. si astia muncesc de le sar capacele! inca ii mai vad prin Aldi cu miinile rupte de munca…. pentru 5€/ ora! Meseriasi formati in IEpoca de Aur -.— sau imediat dupa: iti faceau simfonii din fier! Tu stii la fel de bine si inca citiva la ce ma refer! Un neamt capabil de APROAPE aceleasi lucruri cere “si pe ma-sa si pe tac-so”!!! Daca il gasesti!!! Cam aia e cu “civilizatia” care “respecta” drepturile omului si alte fente de adormi copiii !!!

 28. Radical said:

  Trotineto, nu spun ca nu sunt de acord cu tine, dar ce putem face ? NIMIC ! Ai vreun cuvant de spus ? Poti lua o decizie. Nu exista numai fortele politice din Romania care te vor anihila, exista consesn international. Cei care au puterea, fac legea, scriu cartile si istoria. La fel cu istoria noastra a romanilor. Sunt cateva sute de ani care lipsesc din istoria noastra ! Am vorbit cu un profesor de istorie zilele trecute, foarte convins de ce spunea . Sustinea ca noua ne-a lispsit acea clasa sociala didacta, ne-a lispsit scrierea, etc. De unde stie el ? Din ce a citit ? de unde stie el ca cei puternici nu au distrus toate manuscrisele istorice ale vremii sau ca nu se afla intr-o pivnita la Vatican ? Asa ca Trotineto, incerc sa traiesc fara sa ma enervez. Poate voi ajunge vreodata primar. Vreau lucrul asta. Macar in orasul meu voi face ordine. N-o sa mai vezi articole despre MItitelu care si-a facut dreptate. Va exista Politie ca va face acest lucru. Mititelu va da un telefon si problema lui va fi rezolvata … va putea intra in curte si nu va fi deranjat de galagia din barul vecin. Trotineto, nu conteaza ca eu sunt in tara, pentru ca rudele mele cele mai apropiate sunt in strainatate. E ca si cum eu as fi plecat. Spui ca ti-e dor de praful din RSR … si mie. Sunt nevoit sa plec de pa strada pe care au trait 4 generatii din familia mea, pentru ca pe strada au cumparat tiganii o gramada de case. Eu nu pot sa stau intre ei. Crezi ca ma intereseaza ce face Basescu in seara asta sau ma intereseaza ca trebuie sa imi fac bagajele si sa plec, pentru ca daca as locui acolo, pe strada copilariei mele, m-as imbolbavi de inima sa vad zi de zi habitatul ala, care pe vremea mea mustea de cultura, transformat in satra . O vecina a vrut sa vanda, pentru ca langa ea s-a mutat un tigan foarte preiculos si a a apelat la o agentie impobiliara. IN momentul in care a venit cu clientul tiganul a iesit in strada cu sabia sa ii goneasca pe cumparatori, pentru ca pe strada aia numai el si familia lui vor cumpara. au venit mascatii, dar nu i-au facut nimic. Scena asta s-a mai repetat de cateva ori, iar acum casa e parasita si nici o agentia nu mai recomanda in zona. Tiganul va termina dreptul (a “candidat” pe locurile speciale pe care romanii nu au voie sa candideze) – va dati seama ce judecator va fi si cum va judeca el cazurile de scandal cu capa si spada ? Voi vorbiti aici despre tigani, dar nu ati avut ocazia sa ii aveti “aproape”. Eu n-am greturi cu ei, ii linistesc imediat, dar diferenta intre mine si ei este ca eu ma voi gandi de doua ori inainte sa ma cert cu ei, iar ei nu se vor gandi nci macar o data inainte sa scoata sabia. *** Si atunci cum sa nu imi fie dor de vremea cand Ceasca dadea cu ei de pamant ? Crezi ca ma intereseaza ca am bani ? DAr stii de ce vreau sa am mai multi ? Ca sa plec din mizeria asta cat mai departe. Eu voi suferi pentru ca amintirile fac parte din mine, dar copiii mei vreau sa nu stie ce inseamna ROMANIA .

 29. to`arashul Matrics said:

  stire care face senzatie in mass media jermana: un lunetist a impuscat o studenta (parca) …. ba chiar au tupeul sa spuna ca filmuletul este “strecurat” in exterior si nu poate fi “verificat” (de autenticitate)…. in timp ce imi arata ziare iraniene in limba engleza! a dreaq dictatura! si pentru a ne induiosa si mai mult ne arata politaii cum ii bat pe demonstranti! stati sa ma satur de ris! asa: acum dati un “cauta mah” pe youtube: police brutality sa vedeti ce le combina si politaii americanoizi…. Iranienii or sa va para ingeri! mai cititi si comentariile sa va faceti o idee mai ampla asupra dictaturii care striveste demonstrantii cei mai “civilizati” din lume…… fara ironie sint intr-adevar experimentati si se feresc destul de bine de agents provocateur! Ultima moda in gusturile mass mediei civilizate? Sasha Baron Cohen -Bruno! Ex Borat! Asa promovezi tu civilizatia?!!! Nu-i de mirare ca Sovietul Suprem face ce vrea cu 450 mil de oi !!!

 30. to`arashul Matrics said:

  da mai, de aia am plecat si eu! de tigania care s-a instalat si in rindurile intelectualilor!!! degeaba condamna propagandistii pe intelectualii din IEpoca de Aur ca nu s-au opus activ…. acum e de plins cu adevarat! Pleaca! Plecati cu totii! Dar va avertizez pe voi muncitori ca veti regreta amarnic: veti fi exploatati in sensul complet al cuvintului! Doar pentru ca veti fi ultimii sositi si veti fi exploatati mai mult decit exploatatii de dinaintea voastra! Presupunind ca veti gasi de munca! Poate il veti lua pe al meu! DAR NU VETI AVEA SALARIUL PE CARE IL AM EU ACUM! Preturile la case au scazut… ba chiar destul de mult! Dar cind veti merge la banca……dealtfel stiti cum e ca si in Romania merg pe aceleasi principii! Veti fi nevoiti sa locuiti intr-o zona plina de turci pentru sint mai ieftine chiriile.-…. in case vechi de pe vremea lui Noe! Intrebati-i pe cei din Canada ca tot e model!!! Cei cu diploma? Sora unui prieten din CRaiova a venit acum citeva luni ca medic intr-o localitate vecina! Citeva luni de pregatire pentru limba si alte alea si va avea salariu de 4000€ la spital! E de poate 10 ori mai mult decit cistiga in Craiova! pentru cit timp? Pina va apare unul din India care va lucra pe 3500! Ingineri?!!! Cu ceva timp in urma politiceii jermani plingeau dupa 8000 de ingineri si vroiau sa schimbe legea sa ii poata primi! Unde-s faimosii ingineri germani?!!! La dracu in praznic pentru ca ori au distrus invatamintul ori sint studiile prea scumpe si alte halea! Un inginer din Ro de la 4-700 € salariu la 2-3000 va fi foarte multumit…. pina vor veni cei din China! Intre timp tu te-ai aruncat la un casoi construit in 54! Mai nou nu iti vei permite! Poate ai “noroc” si vei ramine sa poti plati ratele…… POATE FIRMA VA FALIMENTA! Poate ai lucrat pentru o corporatie si ai cistigat pentru o casa nou- nouta! Firma se ca muta in China! Sint atitea…. sa vi le amintesc sau credeti ca doar muncitorii de la saiba au fost concediati?!!! Veniti cu totii! Veniti! Ultimul sa stinga lumina……. sa nu se arda becul iar cei care se vor intoarce sa aiba si ei putina lumina! Nu va faceti probeleme ca nu sinteti voi “incapabili”…… . ce vina veti avea daca patronul va dori sa cistige si mai mult ?!!!!

 31. to`arashul Matrics said:

  iar cind toate astea se vor intimpla… nu vreau sa fiu ipocrit si sa va compatimesc sau sa va incurajez fals” nu iti doresc sa ti se intimple” pentru ca nu veti gasi toti romanii de munca in occident, iar cei care veti gasi si il veti pierde din motivele enumerate mai sus va veti aminti “fie piinea cit de rea…” si veti descoperi ca “tara mea” nu mai exista!!!! Apartine altora…. in numele “drepturilor omului”….. capitalist!!! Va veti uita in urma si va veti spuna : CARE MI-AI LUAT LOCUL NATAL MAH ?!!!

 32. to`arashul Matrics said:

  chestia cu “piinea rea ” la “locul natal” nu este numai o nostalgie a mea…. ea este in toti…. este sentimentul unei sigurante date printr-un sentiment al proprietatii asupra locului unde te-ai nascut…. o chesti biblica amestecata cu putina psihologie, putina obisnuinta…. si mai stiu eu ce! aia e tara voastra…. unde mai aveti un “drept” de a schimba ceva! de ce nu infiintati “patrule cetatenesti” on contest legal….si de ce nu, sa cereti si dreptul la arme sa va aparati orasul? de ce nu va aparati? la blocul parintilor mei, acum citiva ani s-au instalat incuietorile acelea faimoase cu interfon…. Va sint cunoscute, nu? In primavara am descoperit ca tot timpul era cineva care ba o bloca deschisa cu o piatra, o blana sau mai stiu eu ce! ba sa pliimbe catelul, ba sa dea de mincare la maidanezi, ba ca erau pe banca la o “saminta”, ba ca s-a dus colea la piine! Lasind deoparte ca in IEpoca de Aur nu mai incuiam noaptea usa de la apartament, l-am intrebat pe un vecin de-o s`ama cu mine! “Bah, de maica-mea te doare in paispe ca ai mei sint batrini singuri, pe maica-ta o aperi tu! Dar cind esti tu la serviciu cine pazeste casa cu copilul tau in ea mah?” Mi-a ridicat din umeri: “Sa ma cert eu cu toti?!!!” (sa ramina usa de la bloc incuiata). Pina acum 3 ani cind au venit vecinii de sus, era si la mine tot timpul usa incuiata jos la intrare! Ei au ciine! Eu nu am. I-am rugat, i-am certat …. si cam atit! Mai mult imi interzice legea! M-am gindit sa rup clema aia de la clanta, care deblocheaza de nu mai ai nevoie de cheie sa intri! Sau sa ma incui cu 4 lacate cind dorm!

 33. to`arashul Matrics said:

  ca mi-am adus aminte…. cam cum au facut americanoizii City Angels aia! Patrule cetatenesti! Pare o gluma, stiu! Aveti vreo idee mai buna va implor sa o spuneti! Am merge cu totii la un avocat dezinteresat, sa nu ne usuce de bani si am creea un cadru legal… cu ceva putere bineinteles! nu doar sa ne “plimbam” in loc sa patrulam! asa este gds? Pentru ca DDR nu profeseaza avocatura il face imperfect (ca avocat)! Dar si dezinteresat! Oooops, uitasem ca are coada si coarne! Hai sa ratam bine in continuare la bancheri! Sa le umplem lor buzunarele, nu statului! Poate il pune (pe Stat) Aghiutza sa ne construiasca vreo gradinita gratuita si cine stie ce revolutie ni se mai inventeaza ca nu respectam capitalismul!

 34. to`arashul Matrics said:

  ma gindeam cum se pot motiva acei cetateni sa “patruleze”…. complet gratuit! mi-am adus aminte ca citeam cu ani buni in urma ca (parca) in Franta se crease o bursa a “orelor de asistenta sociala”: tinerii studenti si altii care isi puteau permite citeva ore “libere” pe saptamina se ocupau de batrinii de la azile care nu prea aveau parte de asa ceva (asistenta)! Aceste ore li se treceau intr-un catastif urmind sa beneficieze si ei la rindul lor cind vor imbatrini! Nici-o bursa din lume nu putea face sa “dispara” acele ore asa cum au disparut fondurile de pensii…. de mai peste tot! Fonduri pe care guvernul le-a completat la loc! Adica Merkel s-a angajat sa aiba “grije” de mine cind voi imbatrini!

 35. Dan RO-tariu said:

  Pai ei trebuiesc constientizati, iar cand vb de investitii …oricate ai face (la nivelul de mic capitalist) tot ai nevoie de oameni iar profitul nu-l faci decat cu ajutorul lor. Iar daca in firma vrei emulatie numaiasa poti sa o obtii. Sa-i constientizezi, sa consteintizezi ca in munca voastra nici unul nu e mai important, se pastreaza ierarhia … desi daca ai gasi un mai bun organizator sunt curios daca: te-ai subordona lui si sa-i dai lui salariul tau stiind ca el poate conduce mai bine firma?! tu ca patron ai iesi mai castigat! Ma doar ca se poate intampla ca un vecin sa incerce sa faca regula pe o strada. Am avut in Lunca un prieten, a murit, Stefan Marin, un baiat de zahar si tot asa mi-a povestit cum a cumparat o casa si un vecin a facut tambalau … cand a cumparat o casa. Insa s-a impus. Si a ramas ca el! Insa am vazut acelasi tupeu si la Timisoara si ma intreb uneori daca toleranta sau neaplicarea legii formeaza acest fenomen, pentru ca de un fenomen vorbim. Si numai neaplicarea legii duce la astfel de manifestari. Eu sunt unul dintre aia care am refuzat sa plec din tara pentru ca am spus ca daca plecam toti cine ramane? Si am ramas. Cand vad unii care gandesc atat de putin si se explima atat de mult precum fictiunile de la #2, 5, 24 si 26 poti observa cu ochiul liber ca tigania a cuprins Romania. Ori cu mine aici …ori cu mine departe … aceasi tiganie ar incerca sa faca regula. Si daca nu as fi eu s-ar exprima un altul in locul meu, probabil, suparat si deranjat de fermentarea drojdiei societatii. Din pacate spuma societatii romanesti tot din spumele drojdiei e facuta!

 36. Dan RO-tariu said:

  Aici e vorba de pierderi, de furt, de ingroparea pensiilor. Nu ma voi adapta niciodata in sensul de a aproba, nici amcar tacit, hotia. Tov. Misu, ma gandeam ca ne dai o proba de cum influenteaza dinamica demografica adica mai bine sa te citez “natalitate,pers oane in activeitate in acel moment,speranta de viata” si de ce aceste variabile trebuie sa ne faca sa dam banii firmelor private?! Daca tu nu poti expica decat cu cuvintele tale da-ne o carte de unde sa ne inspiram teoretic … de ce trebuie sa ne adaptam si sa acceptam hotia, risipa, si firmele private care sa ne papae pensia. Am dat mai multe calcule sus, vad ca te-ai oprit la cea mai vecehe socoteala: ideologia adoptata de mine. Ce are a face idologia mea cu risipa, hotia si statul care prin intermediul bogatilor care-l conduc privatizeaza totul pe ciubucuri?! Nu ma voi adapta niciodata ca sa promovez prostia, sa dau argumente pe care nu le pot sustine, de ex. “natalitate,pers oane in activeitate in acel moment,speranta de viata” le dau ca argumente obligativitatii platii pensiilor pentru firme private?! Esti de plans misule!

 37. Mihai said:

  Rectificare tarzie, dar rectificare:
  http://www.gds.ro/ Economie/2009-06-24/ Precizare&hl=pensii& tip=toate

  Pentru cei dornici sa cunoasca, poftiti bibliografie:
  http: //www.apapr.ro/bibli oteca.html

  Dupa ce epuizati cele 75 de studii, analize si rapoarte, promit sa revin cu altele.

  Numai bine!

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 iunie 2009

Actualitate

» O săptămână de sărbătoare pentru penitenciare
» Licenţa Ştiinţei, tranşată pe viu
» 7.202 candidaţi din Dolj înscrişi la bacalaureat
» Primăria Craiova, damă de lux
» Mâine în GdS: Plimbăreţii comunităţii
» Justiţie mai blândă pentru returnările de TVA
» Dolj: Orz fără documente
» Fostul director al CE Rovinari, cercetat în dosare penale
» Dolj: Zeci de hectare de vegetaţie în flăcări
» Contrabandă cu 22 de tone de cartuşe
» Copii în comă alcoolică
» Mititelu, bătăuş

Local

» Premiile Academiei „Mihai Eminescu“
» Start la bacalaureat 2009

Dolj

» Doljul, în gunoi

Sport

» Ştiinţa, prima echipă care s-a reunit
» Vâlcea se reorganizează
» Chibulcutean, „Mr. Perfect“
» Oltenii joacă finala Cupei Regiunilor UEFA
» Oblemenco, idolul lui Cămătaru
» Meciul stelelor la Işalniţa
» Voleibalistele au fost depăşite de Franţa
» Klitschko, învingător prin KO tehnic
» Federer debutează pe terenul central
» Vettel, succes clar la Silverstone
» Tricolorele au două meciuri în 2009
» Ancuţa Bobocel s-a impus în Norvegia
» România şi-a luat gândul de la Campionatul European
» Diaconu a pierdut centura
» Bayern îl dă afară pe Borowski
» Totti a adoptat 11 copii
» De la Pena rămâne la Espanyol
» Spania, 15 victorii consecutive
» Manchester United s-a despărţit de Tevez
» Keşeru revine abia în noiembrie

Bani & Afaceri

» Banii de pensii private – pierderi „de succes“
» Renta viageră agricolă, tot mai tentantă
» Dividendele SIF Oltenia, blocate de procese
» SNLO amână disponibilizările
» Recompense de criză pentru bac

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» George Costea, povestea unui început

Opinii

» Loteria guvernării

Top