10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânii au reciclat anul trecut 160 de tone de becuri

Românii au reciclat anul trecut 160 de tone de becuri

Cei care doresc să afle cum şi unde pot arunca becurile uzate pot afla mai multe detalii pe www.coltverde.ro.

Românii au reciclat în 2008 circa 160 de tone de becuri, se arată în primul raport al asociaţiei Recolamp după înfiinţarea acesteia, în septembrie 2007. Bazele Recolamp au fost puse de Philips Romania, Osram Romania, GE Hungary ZRT şi Narva SRL, iar în prezent, asociaţia nonprofit numără 100 de membri şi are ca obiect de activitate colectarea şi reciclarea în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei a deşeurilor provenite din surse de lumină uzate. Asociaţia a fost specializată la nivel naţional de Ministerul Mediului să gestioneze acest flux de deşeuri, iar pentru aceasta a înfiinţat puncte de colectare şi a impus Timbrul Verde – taxa pentru colectarea deşeurilor.
Pentru 2008, Recolamp a stabilit că valoarea Timbrului Verde pentru becurile economice şi tuburile fluorescente este de 0,9 lei (0,21 euro la cursul actual), la care se adaugă TVA. România se află sub nivelul mediu european de 0,26 euro, cu mult sub ţări ca Irlanda, Letonia şi Grecia, în care această valoare poate depăşi 0,4 euro, dar peste state ca Suedia şi Germania, care au ajuns la valori de 0,08 – 0,1 euro. Anul trecut, cele 100 de companii participante la schema administrată de Recolamp au raportat ca puse pe piaţă 11 milioane de unităţi, pentru care Timbrul Verde facturat s-a ridicat la 9,6 milioane de lei (2,28 milioane de euro). Din cauza crizei financiare, facturile încasate s-au ridicat însă la 5,39 milioane de lei (1,27 milioane de euro). În 2008, sistemul Recolamp a colectat 160,58 tone de deşeuri, care sunt reciclate manual în România şi Germania de companii specializate. Pentru 2009, Recolamp continuă extinderea infrastructurii de colectare, de la 1.000 până la 2.000 de puncte de colectare. Investiţiile vor continua, anunţă cei de la Recolamp, în condiţiile în care cheltuielile de anul trecut pentru reciclarea surselor de lumină uzate se ridică la 1,4 milioane de euro.
Cum încasările din Timbrul Verde au fost cu mult sub valoarea facturilor, asociaţia a acoperit restul investiţiilor din credite bancare. Cei care doresc să ştie cum pot colecta deşeuri de acest tip şi unde pot afla mai multe amănunte la adresa www.coltverde.ro.
Colectarea deşeurilor de surse de iluminat face parte din cadrul politicilor europene de diminuare a costurilor şi economisire a resurselor în domeniul energetic, dar şi de protejare a mediului. Spre exemplu, specialiştii au calculat că Europa ar face o economie anuală de şapte miliarde de euro dacă ar fi folosite cu 50% mai multe becuri economice – care au un consum mai mic şi o durată de viaţă mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS