13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSNLO vrea o gură de oxigen de la guvern

SNLO vrea o gură de oxigen de la guvern

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) aşteaptă o ordonanţă de urgenţă a guvernului pentru a compensa creanţe de 245 de milioane de lei cu celelalte unităţi de stat din sistemul energetic. SNLO trebuie curăţată de datorii pentru a deveni scheletul departamentului de aprovizionare al uneia dintre cele două companii energetice naţionale, care va îngloba Complexurile Energetice (CE) Turceni, Rovinari şi Craiova, reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, jumătate din furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica SA şi două hidrocentrale ale Hidroelectrica – Vâlcea şi Slatina. „Există o ordonanţă de guvern care este acum în procedura de avizare. Prin aceasta, societăţile aflate în portofoliul statului ar trebui să intre într-un circuit de compensare a datoriilor. Spre exemplu, statul subvenţionează apa grea de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin cu 200 de milioane de lei – RAAN are datorie către noi de 160 de milioane de lei -, iar noi avem către bugetul de stat restanţe de 140 de milioane de lei. Nu suntem beneficiarii unui ajutor de stat, ci se încheie un circuit de compensare“, a precizat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.
Potrivit acestuia, introducerea SNLO în noua companie va reduce cu 3-4% preţul cărbunelui (care este de 56-62 lei/tonă). Potrivit unor declaraţii recente ale ministrului economiei, Adriean Videanu, prin noile companii energetice naţionale se va produce o echilibrare a preţurilor energiei, care vor ajunge la o medie de 44-45 euro MW/oră, faţă de media actuală de 48 euro MW/oră. În prezent, cel mai ieftin producător de energie electrică este Hidroelectrica – ale cărei costuri de producţie sunt de 26 euro MW/oră, iar la polul opus se situează termocentrala de la Galaţi – cu costuri de producţie de 109 euro MW/oră.
Pe de altă parte, SNLO intenţionează să propună guvernului compensarea altor creanţe, pe principiul aplicat la RAAN. „Pe principiul de la RAAN vrem să compensăm creanţele pe care le avem de încasat de la centralele termice de la Arad – 38 de milioane de lei, Govora – 37 de milioane de lei şi Braşov – 10 milioane de lei“, a mai spus Daniel Burlan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII