20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPăcălit cu asigurarea de viaţă

Păcălit cu asigurarea de viaţă

Un craiovean acuză că a plătit bani mulţi pentru o poliţă de asigurare şi a încasat la scadenţă jumătate din cât a cheltuit. El a încheiat în urmă cu şapte ani o poliţă de asigurare de viaţă şi a plătit 1.068 de euro, după ce compania de asigurări l-a informat că va primi la scadenţă fie 2.848 de euro, fie 1.319 euro, în cel mai rău caz. În realitate, după şapte ani, craioveanul primeşte înapoi doar 586 de euro şi este revoltat că a fost păcălit de la început. Allianz-Ţiriac motivează că riscul este asumat de client.

Directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, Mircea Cornişteanu, consideră că a fost păcălit grosolan de o firmă de asigurări. El a încheiat o asigurare de viaţă de tip unit-linked cu Allianz-Ţiriac Asigurări SA în anul 2002, iar la maturitate (data de 3 iunie 2009) craioveanul a avut surpriza să i se înapoieze o nimica toată. Aproape cu 50% mai puţin decât a investit în poliţa respectivă. „Prima de asigurare totală a fost de 1.068 de euro, pe care i-am plătit o singură dată, în urmă cu şapte ani. Acum le-am dat un telefon să le spun că a ajuns contractul la scadenţă şi vreau să-mi retrag banii“, a spus Mircea Cornişteanu. Directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ susţine că la începutul contractului cu Allianz-Ţiriac firma de asigurare i-a înmânat un document numit „Oferta comercială pentru domnul…“, prin care era informat cât va primi după trecerea celor şapte ani. În „varianta optimistă“ a companiei de asigurări, bărbatul ar fi primit suma de 2.848 de euro. În „varianta pesimistă“, clientul şi-ar fi retras de la firma de asigurări 1.319 euro, în cazul în care nu s-ar fi produs riscul asigurat. Zis şi făcut. Numai că după şapte ani, la maturitatea contractului, bărbatul a primit doar 586 de euro de la Allianz-Ţiriac, cu mult sub aşteptări. În partea de jos a documentului numit „Ofertă comercială“, compania de asigurări a scris cu litere minuscule că „Rentabilităţile anuale ale fondurilor au valoare ilustrativă şi nu sunt garantate de Allianz-Ţiriac Asigurări SA“. Potrivit contractului de asigurare, la secţiunea „Riscurile acoperite“ suma asigurată la poliţa unit-linked era trecută, negru pe alb, suma de 1.316,63 euro. Clientul în cauză avea şi o clauză suplimentară privind asigurarea de deces şi invaliditate permanentă din accident, la care suma asigurată era de 500 de euro, iar prima de plată de 14,7 euro.

„Vreau să fac publică întâmplarea mea!“

Mircea Cornişteanu afirmă că supărarea lui cea mai mare provine de la faptul că a fost indus în eroare de la început şi că dacă îşi plasa banii în altă parte, în şapte ani produceau mai mult. „Eu, unul, sunt de acord că o societate de asigurări îşi asumă un risc cu mine. Este ca un fel de casco. Supărarea mea nu este neapărat legată de faptul că nu îmi dau ei mai mulţi bani. Supărarea mea provine de la acea hârtie care m-a indus în eroare în mod grosolan, prin care eram anunţat că în varianta «pesimistă», deci în cel mai rău caz, eu voi primi 1.319 euro la maturitatea contractului de asigurare. În realitate, îmi dau 586 de euro. În opinia mea, aceasta este înşelăciune“, afirmă Cornişteanu. El vrea doar să atragă atenţia opiniei publice asupra acestor aspecte. „Indignarea mea este provocată de această înşelăciune şi fac aceste lucruri publice, pentru ca eventualii clienţi să fie puşi în gardă atunci când încheie asemenea asigurări. Nu intenţionez să mă adresez altor organe abilitate. Vreau doar să fac publică întâmplarea mea“, a spus Mircea Cornişteanu.

Allianz-Ţiriac: Riscul investiţional îi aparţine clientului

Asiguratul despre care vorbim a ales ca şi program investiţional 20% din sumă să fie pe sistemul clasic (adică să aibă gradul cel mai mic de risc), alţi 20% pe programul dinamic (ceva mai riscant), iar 60% să fie investiţi progresiv (cu gradul cel mai mare de risc), după cum au explicat reprezentanţii Allianz-Ţiriac. Compania de asigurări susţine că riscul unor asemenea investiţii îi aparţine clientului. „Fiecare dintre programele investiţionale comportă atât avantajele ce îi sunt specifice, cât şi riscurile unor pierderi pentru investitori, câştigurile din investiţii fiind, de regulă, proporţionale cu riscul. Performanţele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanţie a performanţelor viitoare. Performanţa individuală diferă de la client la client, iar riscul investiţional aparţine în totalitate clientului, conform condiţiilor contractuale“, susţine Ofelia Neagu, de la Departamentul Comunicare şi Relaţii Publice al Allianz-Ţiriac Asigurări SA. De asemenea, reprezentanţii companiei de asigurări precizează: „Clienţii care au încheiat poliţe unit-linked se pot informa permanent cu privire la evoluţia programelor de investiţii de pe pagina dedicată pe site-ul Allianz-Ţiriac Asigurări“. Firma de asigurări s-a ferit să răspundă acuzaţiei de înşelăciune adusă de clientul din Craiova.

CSA: Asigurările de viaţă sunt facultative

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) susţine că, pe lângă asigurările tradiţionale, există şi aşa-numitele asigurări de viaţă de tip unit-linked care au două componente: de acoperire a riscului – atunci când se produce (deces, incapacitate de muncă). „Şi mai există o componentă de investiţie, prin care societatea de asigurare investeşte o parte din prima de asigurare în programul/programele de investiţii alese de asigurat şi ale căror randamente sunt influenţate de evoluţia pieţei de capital şi/sau financiar-bancare. Prin contract, asiguratul îşi asumă riscul investiţional“, explică Mirela Antohi, director general al Direcţiei Generale de Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media din cadrul CSA. Ea mai spune că se aplică prevederile contractului încheiat între părţi: „Potrivit legislaţiei române, asigurările de viaţă sunt asigurări facultative, ceea ce înseamnă că drepturile şi obligaţiile ambelor părţi (asigurător şi asigurat) sunt cele prevăzute în contractul încheiat şi semnat de ambele părţi (la fel ca în cazul oricărui contract comercial). (…) Prin urmare, suma plătită asiguratului în cazul unui astfel de produs depinde de randamentul programului de investiţii ales“. Totuşi, oficialii CSA îi îndeamnă pe clienţii nemulţumiţi să se adreseze instituţiei, pentru a fi studiat fiecare contract, conţinut şi clauze specifice.

Confuzie cu depozitele bancare
CSA susţine că există reclamaţii la adresa firmelor de asigurări, dar ţine partea acestora. „Din analiza sesizărilor primite în decursul anilor referitoare la aceste forme de asigurare (unit-linked), reiese că mare parte a petenţilor confundă acest produs cu produsele de acumulare din sistemul bancar  (depozite bancare)“, a precizat Mirela Antohi.

Supărarea mea nu este neapărat legată de faptul că nu îmi dau ei mai mulţi bani. Supărarea mea provine de la acea hârtie care m-a indus în eroare în mod grosolan, prin care eram anunţat că în varianta «pesimistă», deci în cel mai rău caz, eu voi primi 1.319 euro la maturitatea contractului de asigurare. În realitate, îmi dau 586 de euro. În opinia mea, aceasta este înşelăciune“.
Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII