22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia intră în recesiune

România intră în recesiune

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în şedinţă de guvern, că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în recesiune, înregistrând o scădere a PIB şi în trimestrul II.

Prezent la şedinţa extraordinară, Băsescu le-a cerut miniştrilor să se încadreze în fondul de salarii, pentru a evita un „derapaj economic şi social“, şi a apreciat că guvernul ar urma să efectueze o nouă rectificare bugetară negativă, în august-septembrie.
„Dragi domni miniştri, vreau să spun un lucru care trebuie prevenit: salariile. Mă tem că va trebui să mai faceţi o rectificare negativă, undeva în luna august, septembrie, când consideraţi că trebuie făcută. Eu nu vă spun să o faceţi, vă spun ce intuiesc că se va întâmpla. De aceea, cred că aceia care speră zicând «lasă că mergem şi, fiind alegeri prezidenţiale în noiembrie, în decembrie, spunem în octombrie: de unde aveţi, de unde n-aveţi,
daţi-ne bani de salarii» mă tem că îşi asumă un risc major să nu dea salarii în septembrie şi octombrie. De aceea, rugămintea mea este să vorbiţi cu oamenii şi să vă încadraţi în fondul de salarii, pentru că banii de care vorbim, de împrumut (de la FMI – n.r.), nu se pot duce decât în investiţii. Dacă împrumutăm bani să dăm salarii, puteţi să consideraţi că ne pregătim de intrare în derapaj economic şi social“, a spus Băsescu. Totodată, preşedintele a recomandat Ministerului Finanţelor să restructureze datoria publică şi să treacă la o datorie pe termen mediu şi lung, prin „absorbţia excedentului de euro“ de pe piaţa bancară, considerând că aceasta va stimula reducerea rapidă a dobânzilor.
Băsescu a mai cerut Ministerului Finanţelor să asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a taxei pe valoarea adăugată, arătând că nu este posibil ca instituţia să execute o firmă pentru 50 de milioane de lei, dar faţă de care are, la rândul său, o datorie de 200 de milioane de lei.

BNR trebuie să rămână cu o rezervă de doar 2%

În acelaşi timp, şeful statului a atras atenţia că BNR are o rezervă de aproape 12 miliarde de euro şi deţine în lei echivalentul a şase miliarde de euro, care sunt bani ai băncilor comerciale, fiind obligată să rămână cu o rezervă de numai 2% pentru ca România să intre în zona Euro în 2014. Băncile sunt obligate să constituie la BNR rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei şi 40% la valută.
Aceşti bani „nu sunt banii BNR, ci ai băncilor comerciale, iar dacă vrem să intrăm în zona Euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Deci, banii trebuie eliberaţi oricum în circuitul bancar şi înapoiaţi printr-un procedeu sau altul băncilor comerciale“, a completat preşedintele. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, a declarat că BNR a avut în scenariu scăderea economiei în primul trimestru, dar speranţele se legau de a doua parte a anului, iar îngrijorarea preşedintelui Băsescu este firească pentru că guvernul este nevoit să anunţe oficial recesiunea.

Iulie – momentul adevărului

Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a declarat ieri că România ar putea fi oficial în recesiune după evaluarea făcută de FMI la sfârşitul lunii iunie – începutul lui iulie, el apreciind că evaluarea făcută de preşedintele Băsescu este corectă. „Potrivit acordului României cu FMI, o evaluare a situaţiei împrumutului va avea loc la sfârşitul lui iunie – începutul lui iulie. România ar putea fi oficial în recesiune după evaluarea făcută de FMI“, a spus ministrul sănătăţii. În opinia sa, pentru Ministerul Sănătăţii cea mai grea perioadă a fost cea din mai-iunie din cauza colectărilor la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Potrivit ministrului, la sfârşitul anului 2008 nu existau bani în fondul de rezervă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, însă acum au început să „se adune“ fonduri din care ar putea fi susţinute anumite programe pentru 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII