17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord nu bate palma cu Dinel

Ford nu bate palma cu Dinel

Deşi a vândut pachetul de acţiuni deţinut la Ford, SIF Oltenia continuă procesul intentat companiei producătoare de autoturisme, în intenţia de a ajunge la statul român. Instanţa le-a cerut părţilor să se împace pe cale amiabilă, dar Ford lasă să se înţeleagă că nu are nimic de împărţit cu Dinel.

SIF Oltenia continuă procesul intentat companiei Ford, deşi nu mai deţine decât un număr infim de 22 de acţiuni la fabrica din Craiova. În calitate de acţionar minoritar, în urmă cu două luni – când avea 22% din acţiunile Automobile Craiova -, SIF solicitase instanţei anularea majorării de capital la fabrica din Craiova, în sumă de 250 de milioane de euro şi realizată de Ford Capital B.V. din Olanda. Acum, cu numai 22 de acţiuni, preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, vrea să şicaneze compania Ford doar pentru a ajunge la statul român, reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Staicu solicită 22% din noua companie de stat care se va forma în curând şi va deţine activele pe care Ford nu le-a dorit la privatizare. Este vorba despre zeci de hectare de teren care rămân statului român, prin înfiinţarea unei companii imobiliare care rezultă din procesul de divizare care va avea loc la Ford, conform contractului de privatizare. Deşi procesul a început de aproape două luni, iar între timp SIF Oltenia a rămas numai cu 22 de acţiuni, Dinel Staicu vrea cu orice preţ o bucăţică din terenurile statului român. „Legea nu spune să ai un procent din acţiuni sau doar o acţiune ca să fii tratat ca minoritar. Ford este în acest proces doar pentru opozabilitate. Noi ne judecăm cu AVAS şi OPSPI. Totuşi, dacă Ford dă gratuit 100% statului acţiuni, atunci mie de ce să nu-mi dea gratuit? Noi mergem pe viciu de procedură atunci când au făcut majorarea de capital“, a precizat Dinel Staicu pentru GdS. În luna martie, SIF a primit de la Ford Motor Company aproximativ 18 milioane de euro pentru pachetul minoritar de 22% din acţiunile Automobile Craiova.

Nu se împacă pe cale amiabilă

Următorul termen în procesul care se judecă la Tribunalul Dolj este săptămâna viitoare, dar la ultima înfăţişare, instanţa le-a cerut părţilor să găsească o soluţie pe cale amiabilă. „La ultimul termen, instanţa ne-a spus să ne împăcăm, dar până acum nu a venit nimeni la mine, nici Ford, nici AVAS, nici OPSPI“, se plânge Dinel Staicu. Însă, compania Ford lasă să se înţeleagă faptul că nu are nimic de împărţit cu SIF Oltenia. „Noi am ajuns la o soluţie pozitivă, amiabilă cu SIF Oltenia atunci când Ford Motor Company a achiziţionat pachetul de 22% din acţiuni pe care SIF Oltenia îl deţinea la Automobile Craiova“, a declarat, pentru GdS, Nadia Crişan, reprezentantă Ford. Între timp, AVAS a cerut să i de decline competenţa către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care aparţine de Ministerul Economiei, pe motiv că AVAS nu se mai ocupă de postprivatizarea Automobile Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII