Perspective sumbre în trimestrul trei privind forţa de muncă

Autori


Perspectivele relevă continuarea într-un ritm lent a activităţii de angajare.  64% dintre angajatorii români estimează că nu vor efectua schimbări în ceea ce priveşte forţa de muncă în trimestrul trei din 2009.

Deşi oportunităţile de a găsi un loc de muncă pentru această vară sunt modeste, angajatorii din construcţii, finanţe, hoteluri şi restaurante îşi anunţă intenţiile de a face noi recrutări. Conform Studiului Manpower, perspectivele de angajare pentru trimestrul trei din 2009 îşi continuă constant declinul anunţat anterior şi pentru trimestrul doi. Pentru a doua oară consecutiv, angajatorii din România raportează o previziune netă de angajare negativă (diferenţa dintre procentul angajatorilor care estimează o creştere a volumului angajărilor şi procentul celor care intenţionează să reducă volumul angajărilor), situându-se la un nivel pesimist de -7%. Aceasta este cea mai sumbră previziune înregistrată în România de la lansarea studiului, în luna martie 2008, şi reprezintă un declin cu trei puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul trecut şi o scădere considerabilă cu 33 de puncte procentuale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Doar 14% dintre firme vor creşte volumul angajărilor

La nivel naţional, 64% dintre angajatori susţin că nu estimează modificări în politica lor de angajare, în timp ce 14% estimează că vor creşte volumul angajărilor în perioada iulie – septembrie 2009. 21% dintre ei previzionează o scădere a activităţii de angajare. Angajatorii din şapte sectoare de activitate din cele zece analizate anunţă previziuni negative privind intenţiile pentru trimestrul următor. În acelaşi timp, angajatorii din toate cele opt regiuni analizate estimează previziuni negative pentru trimestrul trei al anului 2009. „Rezultatele anunţate de Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă indică o continuare a contracţiei pieţei forţei de muncă atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial. În timp ce în primele patru trimestre de la lansarea studiului în ţara noastră s-au înregistrat consecutiv valori solide şi în creştere ale previziunii, situaţia pentru ultimele două trimestre analizate nu este optimistă. Date fiind situaţia economică actuală şi evoluţiile din celelalte ţări, aceste tendinţe erau de aşteptat“, a declarat Camelia Stănculescu, directoare generală a Manpower România. Mai mult decât atât, studiul ne transmite în egală măsură şi un mesaj optimist, şi anume faptul că 64% dintre angajatorii intervievaţi, cel puţin, plănuiesc să-şi păstreze forţa de muncă intactă în viitorul apropiat.

Previziuni pozitive în sectorul hoteluri şi restaurante


În ciuda climatului general rece care caracterizează intenţiile de angajare, angajatorii din câteva sectoare de activitate exprimă încă un optimism temperat. Angajatorii din construcţii raportează cea mai puternică previziune de angajare (+3%); această cifră este totuşi foarte mică în comparaţie cu potenţialul demonstrat anterior de acest sector de activitate. De asemenea, intenţiile de angajare previzionate de cei din sectorul hoteluri şi restaurante sunt pozitive, cu o valoare de +2%, iar cele din finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri se află la un nivel modest, dar pozitiv, de +1%.

Cele mai sumbre perspective

Cei interesaţi de căutarea unui loc de muncă în celelalte sectoare de activitate vor întâmpina un climat pesimist. Angajatorii în şapte din cele zece sectoare de activitate analizate raportează previziuni negative şi intenţii de angajare mai slabe comparativ atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Angajatorii din sectorul Energie electrică, gaze şi apă anunţă cele mai sumbre perspective, previziunea fiind la un nivel descurajant de -30%. „Deşi restructurările de personal pot contribui la reducerea pe termen scurt a efectelor crizei economice, angajatorii care aplică strategii prin care să înlocuiască această măsură cu altele pentru menţinerea balanţei costurilor companiei vor fi avantajaţi la ieşirea din criză. Liderii şi managerii cu experienţă ştiu că, în cele din urmă, readucerea angajaţilor de valoare în companie ar dura prea mult timp în momentul relansării şi s-ar putea dovedi prea costisitoare. De aceea, aceştia se orientează către găsirea de soluţii pentru menţinerea şi atragerea talentelor în companie chiar şi în astfel de perioade dificile. Succesul viitor nu depinde doar de cum trece o companie perioada de criză, ci şi de cum se va prezenta la «start» în momentul relansării economiei“, a spus Camelia Stănculescu.

Material realizat de Camelia Stănculescu, directoare generală a Manpower RomâniaComenteaza acum

3 Comentarii

  1. DX said:

    Avem estimari dar nimic concret in vderea rezolvarii problemelor generale de stricta necesitate.Era bun un art din care sa reese rezolvarea problemelor datornicilor ce au probleme sociale si problema cersitorilor de pe str, in special a copiilor care prin inocenta lor pot deveni victime sub orce aspect.Fiind stabilite niste criterii de rezolvare cu cei aflati in nevoie absoluta,putem stopa abuzurile asociatiilor si a regiilor ce incarca facturile,cat si altor persoane care comit infractiuni diverse.Chiar nu exista comisii ce merg in teritoriu spre a depista asemenea persoane care sant lipsite de orce ajutor si sa aibe prioritate la un loc de munca,pensie sau orce alt ajutor iar,cele nu vor sa aibe un venit legal prin munca din diverse motive sa fie evacuate ori dupa caz sa se ia masurile legale.In unele blocuri sant adevarate cuiburi de viespi si ceva lipsit de orce civilizatie minim umana,posibile grupuri infractionale.Consid er ca media,prin toate misloacele de care este dotata poate sa sensibilizeze pe cineva pt a fi rezolvate niste situatii in aceasta comunitate.Eu consider ca prin asemenea procedeu reducem infractiunea si putem ajuta multe persoane ce pot fi integrate in societate si eliminarea unor probleme umane.Sant convins ca sant multe persoane de buna credinta ce vor sa munceasca si a fi corecti,insa,exista anumite grupuri ce ii demoralizeaza si creerea de imagini negative ceia ce duce la probleme sociale grave.Ce spuneti d-lor si d-elor,se poate face ceva ori,nu este posibil ca birocratia nu poate avea munca de teren pt ca e foarte obositor si nu rezista din cauza sanatatii!!?E corect sa nu fie descoperit nimic deoarece se descopera multe infractiuni si grupuri de interese ce trebuie sa suportam calvarul vietii actuale?Comunicati realitatea care va interzice asemenea articole si interviuri ori nu va intereseaza indiferent ce surprize aveti pe str ori la domiciliu!!!

  2. .. said:

    eu mai am putin si ramana fara bani de mancare.si ghici ce o sa fac?o sa le citesc povesti de adormit smecherilor cu vile.

  3. cum dracu said:

    ca ieri zicea horco ca se dezgheata piata muncii…aaaa, in ieuropa. maine ce piata se mai dezgeata , coana ????

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 iunie 2009

Actualitate

» Craiova: O parte a cartierului Lapus-Arges a ramas in bezna
» Dolj: Captură de grâu fără documente
» CJ Gorj asigură logistica în cadrul unui proiect cu finanţare flamandă
» Ne încurcă o lege. Nu-i nimic, o modificăm!
» PNL Dolj îşi mazileşte preşedintele
» „Prima casă“ începe cu multe suspine
» Irigaţii cu apă potabilă
» S-a deschis Carrefour Market la Craiova
» La doctorul lăudat să te duci cu răbdare
» Guvernul – dator 2,1 miliarde de euro „băieţilor deştepţi“
» CAOşmarul Craiovei
» Gorj: Ecologizare la Muşeteşti
» A doua zi a campaniei “Craiova curată”
» Ministrul Internelor convoacă mâine Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă
» Craiova: Rocada prinde contur

Local

» Avarie pe Câmpia Islaz
» Strada adâncită
» Primăria, prinsă cu zebra vopsită
» A început curăţenia în Craiova
» Medicină şcolară sau fabrică de scutiri?
» Bănia, sub arşiţa verii

Dolj

» 20 la sută din suprafaţa agricolă a Doljului, necultivată

Gorj

» Scurte ştiri

Sport

» Ştiinţa a dat cu artificiile de pământ
» Trupa lui Mititelu o dă pe manele
» Ştiinţa a jucat 14 ediţii în Cupa UEFA
» Licitaţie la Centrul Naţional de Excelenţă din Vâlcea
» Handbalul românesc intră în sărbătoare
» Pavel şi Tecău, perdanţi la Queen’s
» Răzvan Florea a terminat pe şapte
» Hănescu a părăsit turneul de la Halle
» Adrian Ungur, în sfârşit o victorie
» Alice Radu, în optimi la Bucureşti
» Niculescu, succes la Marseille
» Ion Oncescu a ieşit campion cu Craiova pe piept

Bani & Afaceri

» Campion la salariaţi
» Patru concerne se bat pe banii CE Craiova
» Licitaţia de la Aeroport a doborât trei firme
» Gazoductul Nabucco, certificat în Dolj

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Machiajul pe timpul verii
» Cinci mituri despre păr, spulberate

Opinii

» Barroso candidează la propria-i succesiune

Top