16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExtrema dreapă ungară, în Parlamentul European

Extrema dreapă ungară, în Parlamentul European

Extrema dreaptă ungară şi-a făcut o intrare surprinzătoare în Parlamentul European, cu aproape 15% dintre voturi, diminuând bucuria victoriei pentru Fidesz, partidul de opoziţie de dreapta al fostului premier Viktor Orban, relatează AFP. Chiar dacă Fidesz a obţinut, cu 56,37% dintre voturi şi 14 locuri, „cel mai bun rezultat al său din toate timpurile la alegerile europene“, după cum a spus Orban, toate privirile sunt pe extrema dreaptă, care a obţinut 14,77%,  faţă de 5-7% în sondaje.
Socialiştii din guvernul minoritar aflat la putere la Budapesta nu au strâns decât 17,37% dintre voturi şi numai patru locuri în PE, în timp ce aliaţii liberali pierd cele două locuri din 2004, neobţinând decât 2,17% dintre voturi.
„Învingătorul este Jobbik, creat în urmă cu şapte ani ca o asociaţie a tinerilor şi care acum depăşeşte Partidul Socialist la putere, în mai multe departamente“, a spus analistul Attila Gyulai, director adjunct al Institutului Political Capital. „Victoria Jobbik este şi înfrângerea Fidesz, care avea ca unul dintre obiective dominarea Jobbik, ceea ce nu a mers“, a adăugat el.
Susţinut de aripa militară Garda Maghiară, Jobbik, cu sloganul „Ungaria pentru unguri!“, a făcut din lupta „împotriva infracţionalităţii rome“ calul său de bătaie, alături de promovarea valorilor creştine. El denunţă, de asemenea, multinaţionalele şi băncile, spunând că ele facilitează „cumpărarea pământurilor noastre de către străini“.

Jobbik, a doua forţă politică maghiară

În regiunile sărace din nord-est, unde se concentrează populaţia romă, Jobbik a devenit a doua forţă a ţării, devansând socialiştii în şase departamente din 19. În această regiune, Garda Maghiară a organizat zeci de defilări în uniforme negre similare celor ale fostului partid nazist ungar. Membrii ei nu sunt înarmaţi, dar spun că vor să intimideze „criminalii“.
Potrivit lui Kern, analist la Institutul Szazadveg, „Jobbik va fi cu siguranţă în parlamentul ungar la viitoarele alegeri legislative“ din 2010 şi marea întrebare pentru Fidesz va fi „cum se va poziţiona faţă de acest partid“, al cărui preşedinte a fost calificat de Orban, acum câţiva ani, drept „un tânăr brav, cu fibră naţională“.
Poziţia ambiguă a Fidesz faţă de acest tânăr partid a constituit forţa lui, spune analista Kornelia Magyar. „În mintea multora, Fidesz şi Jobbik fac parte din aceeaşi tabără, iar acest rezultat oferă o şansă istorică pentru Fidesz de a se repoziţiona spre centru şi de a se distanţa clar de Jobbik“, a spus ea.
În afară de Fidesz, toate celelalte partide ungare au deplâns avântul Jobbik, calificând rezultatul drept „tragic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS