Alro a dat-o în bară

Autori


Recentele disponibilizări anunţate de conducerea Alro, în urma cărora aproape 500 de salariaţi ar putea rămâne fără serviciu din august, au încins din nou spiritele la societate. Sindicaliştii de la „Solidaritatea“ au chemat săptămâna trecută conducerea Alro în instanţă.

Nemulţumiţi de decizia lui Vitaly Machitsky, patronul Alro, prin care anunţa concedieri colective pentru această vară, oamenii de la societatea din Slatina au ales intervenţia justiţiei. Ioan Ion, liderul sindicatului „Solidaritatea“, a convocat săptămâna trecută consiliul sindicatului, care a decis să acţioneze în instanţă societatea Alro. Ioan Ion susţine că, prin Actul Adiţional nr. 1 la Contractul Colectiv de Muncă, înregistrat la Direcţia Muncii Olt, s-a stabilit, prin consens între patronat şi sindicate, prelungirea aplicării CCM la nivelul Alro pe o perioadă de un an, până la data de 31 decembrie 2009.

„În urma adreselor trimise, conducerea Alro nu a vrut să discute pe această temă şi nu a vrut să ţină cont de prevederile contractului de protecţie socială încheiat la privatizarea societăţii, care este încă în vigoare şi în care este specificat faptul că fabrica trebuie să păstreze aproape 3.700 de salariaţi (art.1, 2, 67). În 2006, în urma fuzionării cu Alprom, am stabilit prin CCM ca numărul de salariaţi să fie de 4.870. Acest lucru nu este respectat. În ultima perioadă au tot plecat oameni, iar lucrul acesta nu înseamnă că nu erau obligaţi să angajeze alţii“, a precizat Ioan Ion, liderul de la „Solidaritatea“.

Notificare pentru 500


Patronatul SC Alro SA a anunţat deja sindicatele, prin două notificări din 4 februarie şi 25 mai 2009, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt despre intenţia de a disponibiliza un număr de 24, respectiv 493 de salariaţi, invocând desfiinţarea locurilor de muncă, acest lucru fiind urmarea reorganizării societăţii, conform organigramei aprobate de Consiliul de Administraţie (CA). Potrivit lui Ioan Ion, politica disponibilizărilor la Alro datează din 2006, iar de la începutul acestui an aproape toţi salariaţii au fost constrânşi, sub diferite forme, să depună cereri de încetare a activităţii. „Ne-au înaintat notificări prin care spun că vor să dea afară 500 de salariaţi. Au depus acte la ITM şi la AJOFM. Printre metodele folosite pentru disponibilizarea salariaţilor se află şi pregătirea profesională, însă părerea mea este că disponibilizările colective anunţate ies din calcul datorită contractului de protecţie socială şi CCM“, a mai spus Ion.

„Vom merge şi la CEDO“

Ioan Ion mai susţine că, în notificările primite de la Alro, nu se regăsesc nici un fel de referiri sau analize stipulate în CCM al salariaţilor, care prevede că desfiinţarea locurilor de muncă trebuie să aibă loc ca urmare a dificultăţilor economice, transformărilor tehnologice sau reorganizării activităţii. Joi, sindicatul „Solidaritatea“ a acţionat conducerea societăţii în instanţă, solicitând acesteia să oblige patronatul la respectarea clauzelor CCM la nivel de întreprindere, stoparea disponibilizărilor de orice fel şi angajarea de personal până la numărul de 4.084 de salariaţi. Solicitările sunt motivate de prevederile contractului de protecţie socială. În cazul în care instanţa va respinge acţiunea formulată de sindicalişti, aceştia sunt hotărâţi să se adreseze şi Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). „Joi am depus la Tribunalul Olt o acţiune prin care sesizăm aceste aspecte. Vrem să se facă dreptate şi suntem hotărâţi să mergem până la CEDO“, a mai spus liderul de la „Solidaritatea“. La societatea ALRO mai lucrează în prezent aproximativ 2.800 de oameni, în condiţiile în care, după  fuziunea din 2006 dintre Alro şi Alprom, numărul angajaţilor depăşea 4.800.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 9 iunie 2009

Actualitate

» Mâine în GdS: Rugină şi ruină
» Harta cu pichamere
» Tabla buclucaşă de la PDL Gorj
» Prefectura Dolj, luată la puricat în afacerea Staţiunii Şimnic
» Falsuri şi evaziune la DGFP Olt
» Patron de amanet, înşelat de angajate
» Directorul Companiei de Apă a demisionat
» Criză de sânge la Centrul de Transfuzii Târgu Jiu
» Cercetaţi pentru vot dublu
» Site de informare juridică
» 25.288 de cazuri de gripă porcină
» Pleşoi, în zona metropolitană
» Cinci la sută dintre telefoanele mobile din România sunt ascultate
» Biosinteze, un colos în paragină

Local

» Turişti electorali cu dosare penale
» Dreapta domină Parlamentul European
» PSD a câştigat alegerile
» Oltenia – roşie, Craiova – spre portocaliu
» „Abia aştept să fiu dat afară!“
» Încep emoţiile concursului de titularizare
» Copilul orfan din Rusăneşti a rămas la bunicii paterni
» De la fata tatei, în Parlamentul European
» Când mintea ne scapă de sub control
» O iubire ca-n vis

Sport

» Tricolorii nu l-au impresionat pe Gică Popescu
» Pandurii, în finală
» FC Caracal, la Deva
» Meci decisiv pentru locul zece
» Împreună putem învinge!
» Silviu Bălace: Va fi o întâlnire de foc!
» Scurte ştiri
» Hănescu a fost eliminat la Halle
» Jenson Button, de neoprit
» Oltenii, pe podium la grand prix

Bani & Afaceri

» CE ajută companiile din România afectate de criză
» Producătorii de alimente tradiţionale vor protecţie UE
» Alro a dat-o în bară
» Extrema dreapă ungară, în Parlamentul European
» Doljenii, datori vânduţi băncilor

Magazin

» Pizza – armă împotriva bătrâneţii
» Scurte ştiri
» Căpşunele, elixirul tinereţii
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Căldură mare
» De ce nu Balaci?

Top