21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA ilegal pentru Ludmila

TVA ilegal pentru Ludmila

Fosta şefă a Serviciului de Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj va trebui să dea explicaţii în faţa judecătorilor pentru încă o returnare ilegală de TVA.

Un nou dosar privind o restituire ilegală de TVA a ajuns luna trecută pe rolul Judecătoriei Craiova, având chiar mâine primul termen de judecată. Printre inculpaţi se află şi fosta şefă de serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugenia Ghigă. Aceasta mai are calitate de acuzat şi în alte dosare penale, ce vizează restituiri fabuloase către Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu, în perioada 2001-2004.

Tranzacţie supraevaluată cu transformatoare şi burghie

Pe 12 mai, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată a două craiovence: Ludmila Pană, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, şi Eugenia Ghigă, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Ludmila Pană, în calitate de administrator al firmei SC PACICO SRL Craiova, a încheiat în luna iunie 2004 un contract privind achiziţionarea de bunuri supraevaluate ce nu se încadrau în obiectul de activitate al firmei sale. Concret, era vorba despre cumpărarea de transformatoare electrice, burghie, freze pentru canale şi alte unelte şi scule, pentru care au fost emise 11 facturi. Pe baza acestora, în iulie 2004, Ludmila Pană a solicitat DGFP Dolj o rambursare de TVA în cuantum de 906.485,59 lei. Aici a intrat pe fir Eugenia Ghigă, şef serviciu Control Fiscal din cadrul DGFP Dolj.
„Verificând legalitatea rambursării de TVA solicitată de SC PACICO SRL, aceasta a constatat că nu îndeplinea cerinţele prevăzute de lege, dar, cu toate acestea, cu ştiinţă, a avizat favorabil cererea întocmită de Pană Ludmila, producând Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj un prejudiciu de 906.485,59 lei“, se menţionează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Craiova. Purtând numărul 11232/215/2009, cauza are primul termen pe 4 iunie.

Arestată, apoi eliberată

Dacă ar fi să ne luăm după dosarele pe care i le-au întocmit până acum procurorii, Eugenia Ghigă – plecată între timp de la DGFP Dolj – a fost una dintre funcţionarele „versate“ în restituiri ilegale de TVA. Numele său apare în cel mai amplu dosar de acest gen, în care au fost trimişi în judecată 36 de funcţionari ai DGFP Dolj, printre care Constantin Osiac, fost director executiv adjunct, Stelian Voicu, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin şi Sorin Celea.
Într-un alt dosar penal, care viza restituiri ilegale de TVA de circa 9,8 milioane de lei, Eugenia Ghigă a fost chiar trimisă în judecată în stare de arest preventiv, împreună cu ceilalţi inculpaţi – Constantin Gabriel, zis Gabi Alunecosu', Maria Pipan, Cornel Vârlan şi Dănuţ Feraru – însă n-a stat prea mult în spatele gratiilor, reuşind să-i convingă pe judecători că poate fi judecată şi în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII