10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţiile pentru zootehnie intră în prelungiri

Subvenţiile pentru zootehnie intră în prelungiri

Termenul pentru depunerea solicitărilor sprijinului financiar pentru bovine, ovine şi caprine s-a prelungit cu două săptămâni. „Potrivit unui ordin recent semnat de ministrul agriculturii, cererile pentru plăţile directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnie se pot depune până pe 15 iunie 2009 inclusiv“, a declarat Sorin Iordache, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Acesta a explicat că, până pe 31 mai (data- limită iniţială de depunere a solicitărilor de sprijin), doljenii depuseseră 3.659 de cereri prin care solicitau sprijin pentru aproximativ 119.000 de animale (13.281 de bovine şi 105.849 de ovine/caprine). „Atât pentru specia bovină, cât şi pentru specia ovine/caprine, valoarea sprijinului financiar va fi stabilită prin hotărâre de guvern, în funcţie de numărul animalelor eligibile în urma controalelor“, a precizat Sorin Iordache.
Condiţii de eligibilitate pentru primirea
sprijinului

Conform legislaţiei în vigoare, pentru bovine, sprijinul financiar se acordă sub forma primei pe exploataţie, iar pentru specia ovine/caprine, sub forma primei pe cap de animal. Fermierii care solicită sprijinul trebuie să aibă la dosar o copie de pe BI/CI, copie de pe extrasul de cont activ şi documente doveditoare care atestă proprietatea animalelor. Prima pe cap de animal se acordă producătorilor care pe 31 martie deţineau un efectiv de cel puţin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minimă de un an.
Prima pe exploataţie se acordă în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la 31 ianuarie 2008, producătorilor care îndeplinesc următoarele condiţii: exploataţia este de cel puţin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008, dată la care vâsta bovinelor să fie de cel puţin şase luni; exploataţia este înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei, iar solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat şi la bugetul local. Trebuie menţionat că, pentru anul 2009, prima pe exploataţia de bovine se acordă şi pentru exploataţiile noi, înfiinţate în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009. În acest caz, la 31 ianuarie 2009, exploataţia trebuie să fie de cel puţin trei capete de bovine cu o vârstă minimă de şase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS