12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensionarii încep să se împrumute la bănci

Pensionarii încep să se împrumute la bănci

Chiar dacă, în primele luni ale lui 2009, doljenii au fost foarte prudenţi în contractarea de credite, au existat şi oameni care şi-au luat inima în dinţi şi s-au împrumutat la bănci. Acestea sunt, în general, persoane cu venituri stabile, inclusiv pensionari.

Criza economică, diminuările de personal şi de salarii, precum şi noile condiţii de creditare ale băncilor comerciale (creşterea dobânzilor, micşorarea gradului de îndatorare) au avut un impact major asupra comportamentului financiar al doljenilor. Astfel, dacă în anii trecuţi se împrumutau peste măsură, ajungând uneori să se supraîndatoreze, de la începutul anului şi până în prezent doljenii au fost mult mai temperaţi. „Problema principală este că nu se mai încadrează, dar foarte mulţi se tem să se îndatoreze. Din cauza instabilităţii economice se gândesc că nu ar putea să achite împrumutul făcut. Astfel, sunt mai prudenţi, mai realişti“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova, care au explicat că aceia care au avut un apetit ridicat de creditare s-au împrumutat în perioada anterioară până la un grad de îndatorare de 70%, iar acum nu se mai încadrează.

„Cele mai solicitate credite sunt cele de nevoi personale fără ipotecă“

Asta nu înseamnă însă că împrumuturile bancare au îngheţat. Potrivit ultimelor date statistice ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial, la sfârşitul lunii aprilie, volumul de credite contractate în Dolj a ajuns la 4,8 miliarde de lei (cu 19,84% mai mult decât în aprilie 2008). Cele mai solicitate au fost creditele pentru nevoi personale. „Comparativ cu anii trecuţi, clienţii sunt reticenţi la credite din cauza nivelului dobânzilor, astfel că acum se uită de trei ori înainte de a contracta un credit. Cele mai solicitate sunt şi acum tot cele de nevoi personale, pentru că e nevoie de valori mici“, a declarat Silviu Cîrstea, directorul adjunct Retail al BRD – Groupe Societe Generale Craiova, la o conferinţă recent organizată în Bănie. Afirmaţia este confirmată şi de reprezentanţii altei bănci comerciale. „Cele mai solicitate credite sunt cele de nevoi personale fără ipotecă. Oamenii au această teamă că ar putea rămâne fără casă şi se feresc de creditele cu ipotecă“, au precizat sursele Raiffeisen. Acest lucru este susţinut şi de statisticile BNR. Dacă, în aprilie 2008, volumul creditelor pentru nevoi personale contractate de populaţie reprezenta aproximativ 45% din totalul creditelor contractate de doljeni (persoane fizice şi juridice), în aprilie 2009 acesta reprezenta puţin peste 46%.

„Se observă un reviriment al persoanelor de vârsta a doua şi a treia“

Doljenii care s-au împrumutat de la începutul anului şi până acum sunt, potrivit reprezentanţilor băncilor comerciale, persoanele care au stabilitate la locul de muncă sau un venit sigur. „În ultima vreme, se observă un reviriment al persoanelor de vârsta a doua şi a treia, cu venituri mult mai stabile. Indiferent că au o pensie mică, medie sau mare, aceasta este garantată pe termen lung“, a explicat Silviu Cîrstea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII