24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJobul part-time, bun pentru toţi

Jobul part-time, bun pentru toţi

Chiar dacă sunt percepute ca fiind specifice studenţilor, locurile de muncă part-time sunt avantajoase şi pentru cei care au contract cu normă întreagă.

În funcţie de stadiul carierei în care vă aflaţi, contractele cu normă redusă (sau aşa-numitul part-time) pot asigura un venit minim (dacă sunteţi studenţi sau elevi şi vreţi un ban de buzunar) sau un venit suplimentar (pentru cei care lucrează deja). Pe lângă bani, pentru cei aflaţi la început de carieră, acest tip de slujbă oferă posibilitatea de a dobândi experienţă într-un anumit domeniu şi, eventual, de a se reprofila. Acestea nu sunt însă singurele avantaje oferite de un astfel de serviciu.
„Avantajele jobului part-time sunt: program flexibil, care îţi permite să ai şi alte activităţi; posibilitatea de a-ţi crea o reţea de contacte în domeniu; ocazia de a face din hobby un job profitabil; unele joburi part-time se pot efectua la domiciliu“, notează specialiştii în resurse umane de la www.myjob.ro, care atrag atenţia asupra faptului că există şi dezavantaje ale acestui tip de angajament. Dintre acestea enumerăm instabilitatea, veniturile flexibile, nevoia de a cotiza separat la fondurile de pensii şi de sănătate.

Ce cuprinde oferta de joburi part-time
 
Oferta de muncă de tip part-time este variată. Aceasta cuprinde, printre altele, posturi de agent de asigurări.
„În acest tip de job veţi câştiga în funcţie de câte persoane îşi vor încheia asigurarea la dumneavoastră, deci în funcţie de volumul de muncă pe care doriţi să îl depuneţi în fiecare zi“, explică specialiştii www.ele.ro. Alt loc de muncă având normă redusă este cel de bonă (în acest sens, vă puteţi înscrie la o firmă care vă va recruta în funcţie de cerinţe), agent prin telefon (call-center- câştigurile vin în urma clienţilor pe care aţi reuşit să îi convingeţi), operator sondaje. Şi chiar organizator de petreceri. La acestea se adaugă cel de traducător. „Dacă vă pricepeţi la limbi străine, vă puteţi angaja ca şi colaborator la o firmă de traduceri specializate“, spun specialiştii în resurse umane. În plus, puteţi să obţineţi autorizaţia ca traducător şi vă găsiţi singuri clienţii.
 
Aproape 23% dintre contracte sunt cu timp parţial

Potrivit informaţiilor primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, la 30 aprilie, în evidenţa sa existau 104.543 de contracte individuale de muncă active, dintre care 80.582 (aproximativ 77%) contracte individuale de muncă având normă întreagă, iar 23.961 (22,92%) contracte individuale de muncă având timp parţial (încheiate în condiţiile art. 101-104 din Codul Muncii).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS